LogSped
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

     Archívum
     Blog      RSS
    Képgaléria
    Elérhetőség

FŐOLDAL
     Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
     Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
     eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
     Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
     Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
     Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
     Információs
         társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
     Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
     Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
     EU
    Európai unió
     Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Oldaltérkép

Válság ellenére jönnek a befektetők

Kapcsolódó oldal:
  


A válság ellenére jönnek a befektetők

Csongrád megyében 14-15 ipari park, 20-25 telephely, 8 irodaház várja a letelepedni szándékozó vállalkozókat. A korábbi heti kettővel szemben újabban hat-hét tárgyalás szerepel például az ITD Hungary Zrt. regionális igazgatója előjegyzési naptárában. Pitó Enikő szerint nem érezni a válságot, jönnek a befektetők.

Nagy és összefüggő területeket, illetve irodaházakat keresnek a befektetők. Az évi hatvan érdeklődő közül legfeljebb egynek kell azt mondanunk: a dél-alföldi régióban nincs megfelelő ingatlan. Ajánlattételünk alapján az érdeklődők 40-50 százaléka ide is látogat, majd 5-8 százaléka pozitív döntést hoz, és marad - jellemzi Pitó Enikő, miért csöng leggyakrabban a telefon az ITD Hungary Zrt. szegedi irodájában. A regionális igazgató tapasztalata az, hogy a Csongrád megyei közműszolgáltatók és a különböző hatóságok rendkívül segítőkészek a letelepülni szándékozó vállalkozásoknak annyira fontos infrastruktúra kiépítésében, s az engedélyezési eljárások gyorsításában.

A magyar befektetési és kereskedelemfejlesztési ügynökség itteni részlegének nyilvántartása szerint Csongrád megyében 14-15 ipari park, 20-25 további telephely várja a vállalkozásokat. Ezek között önkormányzatit ugyanúgy találunk, mint magántulajdonút, területük 10-100 hektár közötti. Az itteni ipari parkok közül 7 zöldmezős, 3 barnamezős, a többi vegyes jellegű. A belakható 8 irodaházban több mint 25 ezer négyzetméternyi, például data centernek, kutatóközpontnak alkalmas helyet találunk.

Erőssége Szegednek minden, ami a tudásalapú gazdasághoz kötődik. Így például a szoftver- és a gyógyszeripar, az ügyfélközpontú szolgáltatások, az úgynevezett data center adatközpontok; olyan tevékenységek, melyek a Szegedi Tudományegyetemen végző szakemberek elhelyezkedését segítik. Csongrád megye a feldolgozóipar minden formájában versenyképes - hangsúlyozza Pitó Enikő. Elárulja: a térség iránt érdeklődők 80 százaléka meg is látogatja a helyszíneket.

Előfordul azonban, hogy képzett munkaerő hiányában áll odébb az elektronikai ipar képviselője vagy például a gépkezelő technikusokat tömegével foglalkoztatni tudó vállalkozás. Ezért a középfokú szakképző intézményeknek jobban kellene figyelniük a befektetők igényeire, hogy ehhez igazíthassák profiljukat. Az iskolapadban ülő, de biztos elhelyezkedési lehetőségben, munkahelyben reménykedő ifjaknak pedig ajánlott - az angol és német nyelv tanulása mellett - minden, a fejlett technikához kötődő szakma tanulása.

Élénk az érdeklődés - állítja Pitó Enikő. Az ITD Hungary Zrt. szegedi regionális irodája csak az elmúlt héten hat érdeklődő látogatását szervezte.

Versenyek

A szomszédjaink a versenytársaink is. Megyénk határ menti helyzete összehasonlítást kínál: a nagy volumenű befektetéseknél a nemzeti befektetési támogatási rendszer dönti el elsősorban, csak másodsorban a régió vagy a település kínálta előny, hogy melyik országot választja a terjeszkedni szándékozó cég.

Új ipari park

A Csongrád megyei ipari parkok zöme (10) tervezi bővítését. Sőt: Szeged meglévő ipari parkjai mellé újként a város határában, a Szegedi Ipari és Logisztikai Központtal (SZILK) szemben, a vasúti töltés túloldalán, Dorozsma közelében indul fejlesztés. Mert lehetőség nyílt 80-90 hektárnyi állami földet vásárolni.
2009.04.30
  Hírlevél kérés