LogSped  
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

FŐOLDAL
   Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
   Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
   eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
   Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
   Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
   Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
   Információs társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
   Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
   Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
   EU
    Európai unió
   Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Archívum
      Oldaltérkép

Az APEH kitölti az adóbevallásunkat 2009

eTarget hirdetés Hirdessen Ön is itt  
Kapcsolódó oldal  
Adó   

Az APEH kitölti az adóbevallásunkat 2009

Egyszerűsített személyi jövedelemadó (szja) bevallást vezet be 2009-ben az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

Ha az adózó a január 31-ig kipostázott egységcsomagban lévő nyilatkozattal megbízza az APEH-et, hogy készítse el 2008. évi adóbevallását, s a nyilatkozatot február 16-ig kitöltve visszaküldi, akkor április 30-ig az APEH kiszámítja a fizetendő adót és - elektronikus úton is - eljuttatja a bevallási ajánlatot, amit május 20-ig vissza kell küldeni az adóhatósághoz - ismertette a folyamatot Szikora János.

A mindössze 15 sort tartalmazó egyszerűsített bevallás nem magyar találmány, általában előre kitöltött bevallás elnevezéssel fut, először Svédországban vezették be, majd több nyugat-európai országban, legutóbb Szlovéniában - tette hozzá az elnök.

"Az APEH azokért az adatokért vállalja a felelősséget, amelyek saját rendszerében találhatók, s amelyeket például a munkáltatók küldenek be" - magyarázta Szikora János, aki arra a hátrányra is felhívta a figyelmet, amely adóvisszaigénylés esetén érheti az adózót. Szabvány esetben ugyanis, ha az adózó elektronikus formában maga készíti el szja bevallását, akkor már február 1-től visszautalható számára az összeg, egyébként a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, de legkorábban március 1-től. Az egyszerűsített forma esetén viszont május 20-án kezd ketyegni a 30 nap.

Az egyszerűsített bevallást azok választhatják, akiknek bevétele kizárólag munkáltatóktól és/vagy kifizetőktől származik, amelyből az említettek adót vagy adóelőleget vontak le. Emellett például azok is, akik ingó és/vagy ingatlan vagyoni értékű jog átruházásából (is) bevallás köteles jövedelemre tettek szert.

Az APEH arra számít, hogy 250 ezer-1,5 millió adózó választja az egyszerűsített formát, az elnök saját prognózisa 1,5 millió.
A 2007. évi adatok szerint a 4,6 millió adózóból 900 ezren a munkáltatón keresztül küldték be az szja bevallást, 500 ezer egyéni vállalkozó, illetve jelentős számú őstermelő van, akiknek évi jövedelme meghaladja az 600 ezer forintot, így ezek a csoportok nem választhatják az egyszerűsített formát, mint ahogy az egyszerűsítetett közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózók sem, akik az APEH szerint a speciális szabályozás miatt maradnak le erről a lehetőségről.

Mogyorósiné Gábor Hajnalka elnökhelyettes elmondta: az egyéni vállalkozóknak és az általános forgalmi adó befizetésére kötelezett magánszemélyeknek a korábbi években megszokott február 15-e helyett február 25-ig kell benyújtaniuk a 0853-as bevallást, a többi magánszemélynek pedig május 20-ig. Hozzátetette azt is, hogy az adózók élhetnek az újonnan bevezetett részletfizetési lehetőséggel, amely szerint 100 ezer forint adótartozásig a kérelmező automatikusan négy havi pótlékmentes részletfizetési kedvezményt kap. (NSZ)
2009.01.16.

  Hírlevél kérés  

LogSped
Tel.: 06/62/314-692, 06/62/449-783
Mobil: 06/30/380-7333
E-mail:logsped@logsped.hu
Copyright © LogSped