Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébA Vonatinfo a vasúti menetrendben

Kapcsolódó oldal:  Elvira online vasúti menetrend

Honnan
Hová
Kb. 6 másodperc alatt töltődik be.

A Vonatinfo a MÁV-Start: Elvira Online vasúti menetrendben

A MÁV-START új szolgáltatása keretében - az Elvira Online vasúti menetrendben - az érdeklődő Online információt kaphat arról, hogy az adott vonat pontos, vagy késik.

Új webes szolgáltatást indított útjára a MÁV-START a vonattal utazók teljesebb körű informálása érdekében. A MÁV-Start: Elvira Online vasúti menetrendi keresőben nemcsak az éppen közlekedő vonatok tekinthetők meg, hanem arról is információt kaphat az érdeklődő, hogy a vonatok a menetrendnek megfelelően közlekednek-e. A valós idejű adatok ugyan csak tájékoztató jellegűek, de nagyban segíthetik az utasok, vagy a vonatra várakozók tájékozódását.

Az új rendszer elindítását megelőzően, a Vonatinfó szolgáltatással már januárban megismerkedhettek az utasok, azonban akkor még csak néhány vasútvonal esetében lehetett megtekinteni, hogy a menetrendnek megfelelően vagy attól eltérően közlekednek-e a személyszállító szerelvények. Az újabb fejlesztéssel - a korábbi internetes felületet kiváltva - mostanra megvalósulhatott az országos vasúti hálózat figyelemmel kísérése.

A gyakorlatban az utasok a MÁV-Start: Elvira Online vasúti menetrendi keresőben, az általuk kiválasztott viszonylat beírása után tekinthetik meg az aktuális állapotot. A viszonylat megjelenése után a kiválasztott vonat számára kattintva a részletes adatokban megtalálhatók az indulási és érkezési időpontok, és mellette, színessel jelölve, a menetrendszerű vagy attól eltérő közlekedési rend, a késés mértékének megjelölésével.

A rendszer informatikai hátterét a MÁV Zrt. által megvalósított UTAS-projekt biztosítja. Ez az egyszerre földi és műholdas rendszerekre épülő központi adatbázis több háttérrendszer adatainak feldolgozása révén teszi hozzáférhetővé a menetrendi információkat, a vonatok aktuális helyzetének, esetleges késésének meghatározását, valamint a rendkívüli eseményekre vonatkozó tájékoztatást is.

Az új webes szolgáltatás szinte a teljes magyar vasúti hálózatot lefedi, azonban egyes vonatok (például a GySEV Zrt. személyszállító vonatai, a külföldi mozdonyok vontatta szerelvények) adatai jelenleg még nem elérhetők. A fejlesztés folyamatos, hiszen a tervek szerint a rendszer által most még nem követhető vonatok is megjeleníthetők lesznek majd. A MÁV-csoport tovább dolgozik azon, hogy minél több csatornán tudjon információt szolgáltatni az utasoknak az aktuális közlekedési helyzetről, bővítve és pontosítva ezzel a jelenlegi utastájékoztatást. (logsped)

2009.12.02.