Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:
  


Épülhet a Szombathely melletti Vát-Portpác kereskedelmi repülőtér

A Vát-Portpác kereskedelmi repülőtér megépítésének támogatásáról szóló népszavazás sikeres lett, így a két község lakóinak többsége bizalmat adott a több mint 100 milliárd forint értékű beruházásnak. Szombathely polgármester üdvözölte a döntést, mellyel évi 170 ezer tonna air-cargo és 250 ezer utas érkezhet a megyeszékhely melletti reptérre.

Ipkovich György, Szombathely polgármestere, a regionális fejlesztési tanács társelnöke a falvak lakóihoz intézett, az MTI-hez is eljuttatott köszönetében hétfőn hangsúlyozta: a Vát és Porpác határába tervezett kereskedelmi repülőtér új lehetőségeket nyit a gazdaság, a kereskedelem és az idegenforgalom számára.

Barta Balázs a beruházó SIA-Port Kft. ügyvezetője elmondta: megkezdődik az engedélyeztetési szakasz, amelynek során 27 különböző hatóság engedélyét kell beszerezniük az építés megkezdéséhez, és a repülőtér későbbi üzemeltetéséhez. Az építés 2010-ben indulhat el, az első gépeket pedig 2012-ben fogadhatja az új légi bázis, amelyre évi 170 ezer tonna áru és 250 ezer utas érkezhet.

A repülőtéren tájékoztatása szerint egy 4000 méter hosszú, 60 méter széles kifutópálya épül, valamint a forgalom kiszolgálásához szükséges létesítmények: fogadóépület, utak, szerelőhangár, környezetvédelmi létesítmények. Szólt arról is, hogy a távol-keleti, főleg kínai tőkéből épülő beruházás tervét előzőleg több miniszter is támogatásáról biztosította, közöttük volt Bajnai Gordon gazdasági miniszter, jelenlegi miniszterelnök-jelölt is, így bíznak abban is, hogy a kormány támogatni fogja a beruházás megvalósulását.

Utalt rá, hogy a transzkontinentális cargo repülőtéren és a hozzá kapcsolódó logisztikai bázison közvetlenül kétezer, a repülőtér köré települő ipari parkban közvetve pedig nyolcezer új munkahely jöhet létre. Megerősítette: a munkahelyek betöltésénél előnyben részesítik majd szombathelyi és sárvári kistérség lakóit, ezt egyébként a regionális munkaügyi központtal kötött megállapodás is tartalmazza.

Barta Balázs szólt arról is, hogy a társaság természetesen maradéktalanul betartja azokat a megállapodásokat, amelyet a községek önkormányzataival kötöttek. Ebben szerepel a csatornázásra benyújtott pályázathoz szükséges önrész biztosítása, egy Vátot Porpáccal összekötő közút megépítése, a porpáci lakosoknak három éven keresztül nyújtott évi 60 ezer forintos fűtéstámogatás, valamint a helyi kulturális élet, a helyi civil egyesületek támogatása. (mfor)
(logsped)

2009.04.08.