Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A vagyonadó-kalkulátor változott

Kapcsolódó oldal:  A vagyonadó-kalkulátor változott

Megváltozott az idén bevezetett vagyonadó kiszámítását segítő kalkulátor az APEH honlapján. Figyelembe veszik ugyanis az adatvédelmi ombudsman ajánlásait. Ennek eredményeként csak akkor kell majd kitölteni a személyes adatokra vonatkozó részt (a nevet, az adószámot illetve adóazonosítót és az e-mail elérhetőséget), ha az érdeklődő menteni óhajtja a kalkulátor által kiszámított értéket.

További változás, hogy amennyiben mentik az adatokat, a rendszer automatikusan ellenőrzi az adatok valódiságát, vagyis, hogy a megadott névhez tényleg az az adóazonosító tartozik-e, amit az erre szolgáló sorban beírtak. Az eddig mentett adatokat ellenőrzik, s ha olyanra bukkannak, ahol nem illeszkedik a név és az egyéb azonosító, a megadott e-mail címen értesítést küldenek, hogy a mentett adat nem lesz bizonyító erejű egy esetleges ellenőrzéskor.

Az ombudsman ajánlását abban is megfogadja az adóhivatal, hogy nyilvános lesz a kalkulátor számítási módja, tehát kiderül, hogy milyen szempontokat, hogyan vesz figyelembe a rendszer. Ugyanakkor ezután sem lehet majd hozzáférni annak a mintegy 800 ezer ingatlantranzakciónak az adataihoz, amelyek megalapozzák a kalkulátor működését. (ingatlan)

További információk:2010.01.21.