Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébUniós szabályok szerint jár el a MÁV a késések utáni kártérítések ügyében

Kapcsolódó oldal:  Uniós szabályok szerint jár el a MÁV a késések utáni kártérítések ügyében

A MÁV-Start március 1-jén életbe lépő üzletszabályzatában már szerepel a vis maior helyzet miatti késés esetén fizetendő átalány-kártérítés, és belső rendelkezés alapján a vasúttársaság ügyfélszolgálata tavaly november óta eszerint jár el. (MTI)

Az alapvető jogok biztosa hétfői közleményében azt írta, hogy ellentmondás van az európai uniós szabályozás és a MÁV-Start Zrt. személyszállítási üzletszabályzata között. A hatályos uniós rendelet alapján ugyanis a késések után vis maior esetén is kártérítést kellene fizetnie a vasúttársaságnak, a MÁV üzletszabályzata azonban ezzel ellentétesen rendelkezik - állapította meg Székely László.

A MÁV írásos válaszában hangsúlyozta: a jelenlegi személyszállítási üzletszabályzat a készítésekor hatályos utas jogi rendelet, valamint a hazai jogszabályok alapján készült. A vasúttársaság idén március 1-jén életbe lépő üzletszabályzata már tartalmazza az átalány-kártérítésre vonatkozó szabályozást vis maior helyzetben is - közölték.A MÁV-Start azt is kiemelte, hogy belső rendelkezés alapján a vasúttársaság már tavaly november óta az ügyfélszolgálathoz eljuttatott esetekben a feláras vonatok késése esetén októl függetlenül átalány-kártérítést fizet. Felárasak az InterCity, EuroCity, EuroNight, Expressz, railjet vonatok, és tavaly május 15-e óta a gyorsvonati pótjegyköteles, gyors- és sebesvonatok is.

Az átalány-kártérítés mértéke a vonat 30-119 perc közötti késése esetén a menetjegy és a felár 25, ennél nagyobb késés esetén 50 százaléka.

A tájékoztatás szerint 2012-ben nagyságrendileg 3 millió forint átalány kártérítést fizetett a vasúttársaság a belföldi igényekre, 2013-ban ez a szám megközelítette a 9 millió forintot. Az emelkedéshez hozzájárult, hogy május 15-étől a gyorsvonati pótjeggyel igénybe vehető vonatok esetében is fizetett átalány-kártérítést a vasúttársaság. A módosítás miatt jelentős növekedésre nem számít a MÁV-Start. (logsped)

2014.02.17.