Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb



Az uniós pénzeket könnyebb lesz lehívni 2013-ban

Kapcsolódó oldal:  



Az uniós pénzeket könnyebb lesz lehívni 2013-ban

2013 január 1-jétől gyorsabban és egyszerűbben lehet majd hozzájutni az uniós forrásokhoz - jelentette be hétfőn az Európai Bizottság (MTI)

A brüsszeli testület szerint a szabályok egyszerűsödésével az átláthatóság és az elszámoltathatóság is javul. Nagyobb körben lehet majd egy összegben kifizetni a támogatást, valamint a kisebb összegek esetében átalányfizetést alkalmazni. Az új szabályok szerint nem kell majd minden alkalommal megadni ugyanazokat a szükséges adatokat minden támogatási kérelem benyújtásánál, amelyeket ezentúl az interneten keresztül is lehet majd intézni - ismerteti az újításokat a bizottság közleménye.

A bizottság szerint az új szabályoknak köszönhetően lerövidülhet az ajánlattételi felhívás és a támogatási megállapodás megkötése, illetve a kifizetések közötti idő. A közlemény azt is ismerteti, hogy januártól nagyobb szerephez jutnak a pénzdíjak, amelyeket valamely előre meghatározott probléma megoldására indított verseny győztesének fizetnek ki, ezáltal pedig az innovációra ösztönöznek.

Módosulnak olyan részletek is, amelyek szerint a jövőben a kedvezményezetteknek nem kell külön kamatozó bankszámlát nyitniuk, de ha mégis ilyenre kapják a támogatást, az abból keletkező kamatot nem kell az uniós költségvetésbe visszafizetniük, és nem számít bele a projektbevételbe sem. (logsped)

2012.10.29.