Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébÚjra a MÁV-Start üzemelteti a nemzetközi étkezőkocsikat

Kapcsolódó oldal:  Újra a MÁV-Start üzemelteti a nemzetközi étkezőkocsikat

MÁV-START Zrt. 2014. június 1-jétől maga üzemelteti a nemzetközi járataiban közlekedő étkezőkocsikat, valamint júliustól balatoni vonatokon is újraindítja a szolgáltatást.

A vasúttársaság megújult kínálattal és alacsonyabb árakkal várja az utasokat, egyúttal több mint száz új munkahelyet is teremt.

A MÁV-START 2014. június 1-jétől üzemelteti a nemzetközi vonatokban közlekedő étkezőkocsikat, amelyek szolgáltatásai természetesen a belföldi szakaszokon is igénybe vehetőek.Vasárnap hajnalban indult az első saját étkezőkocsis vonat Hamburgba, s a napokban Budapestről már mindegyik MÁV-START étkezőkocsi saját üzemeltetésben, megújulva indult – és indul a jövőben is útnak. Időszaktól függően ez napi 21-22 étkezőkocsis vonatot jelent.

A szolgáltatást az elmúlt években külső vállalkozó végezte, a szerződés lejártát követően döntött úgy a vasúttársaság, hogy saját üzemeltetésbe veszi ezeket a kocsikat, és megújítja a kínálatot, valamint kedvezőbb árakat kínál. Az étkezőkocsikkal Ausztriába, Csehországba, Romániába, Németországba, valamint újdonságként Horvátországba, Szlovákiába menő vonatokon találkozhat az utazóközönség. Június 13-ától a bolgár tengerpartra is közlekedik MÁV-START étkezőkocsi. Továbbá július 1-től a Balaton déli és északi partjára tartó egyes vonatokon indul újra belföldi viszonylaton a fedélzeti utasellátás.

Jelentősen megújult kínálat, emelt minőség

Egy-egy étkezőkocsiban mostantól egyszerre 10-18 féle étel közül választhatnak az utasok. Az étlap jelentősen megújult, a választék kialakításakor az adott országok étkezési szokásait is figyelembe vették a szakemberek, a menüben megtalálhatóak a klasszikus utasellátós ételek – mint a paprikás csirkemell galuskával vagy a gulyásleves, bolognai spagetti –, de a cézár saláta, a majorannás jércemell, a borókabogyós marhasült is a kínálat része. Gondoltak az édességet kedvelőkre is: a császármorzsa mellett brownie és zserbó is választható.

Az étkezőkocsi szolgáltatás saját üzemeltetését több hónapos munka előzte meg: a Keleti pályaudvaron raktárhelyiségek újultak meg, a 25 étkezőkocsit új eszközökkel szerelték fel. Lecserélték az étkészleteket, poharakat, asztalterítőket, a konyhák is megszépültek, sok kocsiban a régi berendezéseket felváltották új sütők, grillezők, hűtők.

Több mint száz új munkahely

A szolgáltatás saját kézbe vételével 104 új munkahelyet is teremtett a vasúttársaság, alapvetően szakács és felszolgáló (utazó személyzet), valamint „földi kiszolgáló” (raktáros, pénztáros stb.) munkakörökben. A vasúttársaság maga végzi a kocsik karbantartását, valamint a raktározási, beszerzési, logisztikai tevékenységet is.

Mindez jól illeszkedik a MÁV-csoport azon stratégiájába, mely szerint saját fejlesztései, munkaszervezése révén számos korábban külső fél által végzett munkát házon belül old meg, erősítve a vasutas munkahelyeket. (logsped)

2014.06.04.