Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébÚjabb Opel-beruházás lesz Szentgotthárdon

Kapcsolódó oldal:  Újabb Opel-beruházás lesz Szentgotthárdon

Az Opel - 130 millió eurós beruházással -1600 négyzetméterrel bővíti a szentgotthárdi termelő üzem területét. (MTI)

Az Opel elnökhelyettese közölte: a beruházás nyomán több mint 80 új eszközt állítanak munkába, és évente százezernél is több motort bocsátanak majd ki.
Így a teljes szentgotthárdi Opel-beruházás 1990 óta már mintegy 1,4 milliárd eurót tesz ki - hangsúlyozta Joachim Koschnicke, jelezve, hogy az Opel továbbra is az egyik legfontosabb stratégiai szereplője a magyar gazdaságnak. Emlékeztetett egyúttal a 2012 szeptemberében felavatott flexibilis motorgyárukra, amelyre 500 millió eurót költöttek. Emellett pedig egy új dízelmotor-gyáregység megnyitását is tervezik - jegyezte meg.

Az autógyár elnökhelyettese közölte: a következő években 23 új modellt és 13 új típusú motort dob piacra az Opel.

A miniszterelnök a Parlamentben tartott rendezvényen példátlan rekordnak nevezte, hogy újabb szentgotthárdi beruházást jelentett be az Opel. Arra ugyanis még nem volt példa - hangsúlyozta -, hogy egy olyan hatalmas beruházás után, mint amilyen a 2012 őszén átadott szentgotthárdi Opel-motorgyár volt, még fél év sem telik el, és már egy újabb projektről születik megállapodás. Ha pedig egy olyan gyár, mint az Opel, fél évvel egy hatalmas gyárának avatása után újabb fejlesztésről dönt, az azt mutatja, hogy "ők, akik itt vannak, tudják, hogy a magyar gazdaság kiszámítható" - mondta a kormányfő.

"Az Opel-gyárért, a Mercedes-gyárért, az Audi-gyárért és a reményeink szerint ide érkező még további német márkákért, illetve ezek sikeréért közös felelősséget viselünk" - fogalmazott Orbán Viktor.

Rámutatott, hogy a német mérnöki kultúra a világ élvonalába tartozik, ezért "egy olyan társadalom, mint a mienk, amelynek alapvetően mérnöki kultúrája van, mindig is tisztelettel tekint Németországra, és örömmel működik együtt".

Beszédében kitért a Vas megyében fekvő Szentgotthárd közúti megközelíthetőségének problémájára, a 8-as és a 86-os út helyzetére is, arról tájékoztatva, hogy a szerdai kormányülésen jelentést hallgatnak meg ebben az ügyben, a kabinet pedig fel fogja gyorsítani az ezzel összefüggő, részben már megindított, részben tervezési szakaszban lévő építkezéseket. Reméli, egy-két kormányülés után be tudnak számolni arról, hogy ez sikerült is, ugyanis - mint felhívta a figyelmet - "csak ott fejlődik ki autóipari centrum, ahol egyébként a közlekedés nyugat-európai színvonalú".

A magyar kormány gazdaságpolitikájáról szólva Orbán Viktor kifejtette: öt dolgot már rendbe tettek, ugyanis csökken az államadósság, három százalék alatt van a költségvetés hiánya, a magyar külkereskedelmi mérleg a németeké után a második legnagyobb eredményt mutatja Európában, a folyó fizetési mérleg is rendben van, és bár lassabban, mint szeretnék, de a foglalkoztatási arány ugyancsak javul.

"Egy helyen szalajt a bicikli, ez pedig a gazdasági növekedés" - fogalmazott, kijelentve: az idei évben ezért az a gazdasági kormányzat feladata, hogy ismét meginduljon a növekedés, mégpedig olyan szerkezetben, hogy az a következő években is tartható legyen. Ehhez pedig tartós termelékenységet felmutató, újabb és újabb beruházásokra van szükség, mint amilyen az Opelé is - mondta.

A rendezvényen Giró-Szász András kormányszóvivő közölte: a 2010-es kormányváltás óta több mint ötmilliárd euró értékben érkezett német tőke Magyarországra. (logsped)

2013.02.12.