Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébTűzoltóautók Ausztráliában

Kapcsolódó oldal:  Tűzoltóautók Ausztráliában

Különlegesen átalakított Scania tehergépkocsik segítik az ausztrál tűzoltók munkáját nem csak a tüzek eloltásában, de az áradások elleni védekezésben is.

2013 elején az Ausztrália partjaitól dél-keletre elterülő Tazmániát bozóttüzek sújtották, amelyek nagyjából 20.000 hektár erdőt és legelőt, valamint több mint 170 házat, iskolát és üzleti egységet pusztítottak el.

Egy héttel később a több száz kilométerrel északabbra fekvő Viktória és Új-Dél-Wales államok bizonyos részeit is elérte a tűz. A sivatag felől érkező erős szél táplálta lángok iszonyatos gyorsasággal terjedtek a száraz területeken és az ikonikus ausztrál bozótokban.

A tüzek észlelésével és bejelentésével egyidejűleg egy jól felépített rendszer lép működésbe: több száz, leginkább önkéntesként dolgozó helyi tűzoltó száll be a speciálisan felszerelt teherautókba, hogy életeket és vagyontárgyakat mentsen. Egyáltalán nem szokatlan, hogy egy-egy bevetésre akár 50 tehergépkocsi induljon el, mindegyike hat fős személyzettel. Mindemellett párhuzamosan vízszállító helikoptereket is használnak.

Különlegesen átalakított tehergépkocsik

A tűzoltásra használt járművek egy része Scania tehergépkocsi. Az autók legénységi fülkével felszereltek, egy 3.000 liter víz szállítására képes tartállyal rendelkeznek, valamint megtalálhatóak rajtuk tömlők, légzőberendezések, láncfűrészek és a személyzet, illetve a jármű tűz elleni védelmét szolgáló egyéb felszerelések.

Scania tűzoltóautók Ausztráliában


Az autókat azonban nem csak bozóttüzek megfékezésére használják. Balesetek, otthonokban keletkezett tüzek, veszélyes anyagok szivárgása, kiömlése, keresési és mentési feladatok szintén a felhasználási területüket képezik.

Trópusi viharok utáni takarítás

Amíg Ausztrália történetének egyik legforróbb nyarán a déli államokban a tűzvész pusztított, addig az északi Queensland-re hatalmas trópusi vihar csapott le, néhány óra leforgása alatt több száz milliméter esőt zúdítva a síkságra.

A megáradt folyók átszakították a gátakat és akadály nélkül áramlottak a sík területeken fekvő városok felé, ahol a vízszint a két méteres magasságot is elérte. Az emberek elmenekültek vagy a házaik tetejéről kellett megmenteni őket.

Ausztráliában ismét bebizonyosodott, hogy a tűzoltók még abban az esetben is tudnak segíteni, ha ez ellenfél nem tűz, hanem víz.

Scania tűzoltóautók Ausztráliában


Könnyebb 4x4 tehergépkocsik

Mindegyik állam saját szervezettel rendelkezik a lakott területen kívül történő tűzoltásra. Az Országos Tűzoltóság feladata a lakott területek megvédése, erre a célra főként könnyebb 4x4 Scania tehergépkocsikat használnak. (logsped)

2013.04.27.