Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A turizmus hiába esett vissza , a szállodafejlesztések folytatódnak

Kapcsolódó oldal:  A turizmus hiába esett vissza , a szállodafejlesztések nem állnak le

Bár 2009-ben a turizmus területén visszaesés volt tapasztalható , ennek ellenére a szállodafejlesztések nem álltak le, sőt 2010-ben is több új szereplő tervezi piacra lépését, a még válság előtt elkezdődött fejlesztéseknek köszönhetően.

"A magasabb minőségi kategóriájú épületek értékállóbbnak bizonyultak, bár az árak visszaesése is inkább itt volt jellemző. A kihasználtság terén jobban szerepeltek az öt- és négycsillagos szállodák. A turisztikai célpontok közül pedig egyértelműen Budapest viszi még a pálmát a külföldi látogatók körében" - foglalta össze a hotel piac helyzetét Balla Ákos, a Colliers International magyarországi irodájának értékbecslési és piackutatási üzletág-igazgatója.

A gazdasági világválság globálisan az idegenforgalom visszaesését eredményezte, és Magyarország turizmusát sem hagyta érintetlenül - a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt csökkent 2009-ben. A visszaesés 8 százalékos volt mindkét mutató esetében, ezen belül a külföldi vendégek száma jobban, míg a belföldi vendégeké kevésbé csökkent. A külföldi látogatók körében még mindig Budapest a legnépszerűbb célpont, az összes vendégéjszaka több mint fele itt kerül eltöltésre. A belföldi vendégek szempontjából a Balaton őrzi a vezető szerepét.

A budapesti szállodákat a külföldi vendégek nagyobb számú kiesése érzékenyebben érintette, így a legtöbb kategóriában a kihasználtság 10 százalékponttal alacsonyabb értéket mutat. Az átlagos szállodai kihasználtság Budapesten 49% volt 2009-ben, kategóriánként pedig a minőségi fokozatok függvényében alakult. Ennek köszönhetően a legkevésbé az ötcsillagos kategória kihasználtsága esett, a négycsillagos kategória kihasználtságának csökkenéséhez pedig az új hotelek átadása is egyértelműen hozzájárult.

A szobaárak esetében is megtorpanás látható, összességében inkább stagnáltak, vagy enyhén csökkentek. Csökkenés leginkább a magasabb árkategóriákban volt tapasztalható. A stagnálás részben köszönhető a magas forint/euró árfolyamnak, valamint a szálláshelyekre kivetett áfa év közbeni csökkentésének. Mindent összevetve a budapesti szállodai szobaárak versenyképesnek számítanak a regionális versenytársakhoz képest: az átlagos szobaár Budapesten ötcsillagos szállodában 118 €, négycsillagosban 58 €, háromcsillagosban pedig 35 € volt. A fejlesztések szempontjából kiemelkedőnek bizonyult Pécs, ahol több szálloda épül az Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz kapcsolódóan. Pécsen kívül vidéken főleg a gyógyfürdők közelében indultak meg szállodafejlesztések európai uniós támogatással.

"Budapesten ugyancsak több hotel átadására számíthatunk a 2010-es év során, leginkább a felsőbb hotelszegmensben. Ezen átadások első sorban a válság előtt elkezdődött fejlesztéseknek köszönhetőek. Ebben az évben várható többek között a négycsillagos Marriott Courtyard, az Alta Moda Fashion Hotel, az Eurostars Hotel és a Continental Hotel Zara szállodák átadása. Az ötcsillagos kategóriában a Thermal Hotel Rácz és a Buddha-Bar Klotild Palace készül a piac meghódítására. A fent említett szállodák önmagukban 1000 új szobával bővítik a budapesti hotelpiacot." - zárta a Colliers International budapesti irodájának piaci áttekintését a hotel piac helyzetéről Szircsák Norbert, az értékbecslési és piackutatási üzletág elemzője. (logsped)

2010.03.01.