LogSped  
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

FŐOLDAL
   Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
   Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
   eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
   Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
   Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
   Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
   Információs társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
   Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
   Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
   EU
    Európai unió
   Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Archívum
      Oldaltérkép

Deloitte felmérést végzett a transzferárakról

eTarget hirdetés Hirdessen Ön is itt  
Kapcsolódó oldal   Vállalkozás  >>>

Deloitte felmérést végzett a transzferárakról

A felmérés arra a kérdésre kereste a választ, hogy a hazai vállalkozások megfelelően fel vannak-e készülve az APEH gyakorlatában mind hangsúlyosabb transzferár-ellenőrzésekre.

A felmérés arra a kérdésre kereste a választ, hogy a hazai vállalkozások megfelelően fel vannak-e készülve az APEH gyakorlatában mind hangsúlyosabb transzferár-ellenőrzésekre. A felmérésben résztvevők háromnegyede szerint a legfontosabb adókockázat a vállalatok körében a transzferár.

Veszprémi István, a Deloitte Zrt. Adótanácsadási üzletágának partnere elmondta, általános tapasztalatunk, hogy az elmúlt években egyre nő azon ellenőrzések száma, amelyek során az adóhatóság külön kitér a transzferárak vizsgálatára is. A Deloitte kiemelten foglalkozik a transzferár területével, ezért 90 társaság bevonásával az ügyfeleknek tartott transzferár szeminárium keretében felmérést készítettünk. Az eredmények megerősítették ezt a tendenciát számunkra, a válaszadók több mint fele ugyanis már saját bőrén is tapasztalta az adóhatóság új, formai és tartalmi kritériumokat egyaránt vizsgáló, transzferár-ellenőrzési gyakorlatát - tette hozzá a szakértő.

Az érintett vállalkozások túlnyomó többsége szerint a náluk járt revizorok - néhány kivételtől eltekintve - egyelőre inkább tapasztalatlannak tűntek e speciális témában, a Deloitte szakértője ugyanakkor figyelmeztet: az adóhatóság már megkezdte a területtel kapcsolatos szakmai továbbképzéseket, így az ellenőrök több nemzetközi tréningen is részt vettek a közelmúltban, új ismereteikre építve pedig nemrég egy átfogó transzferár-szaktudással rendelkező revizori csoport is megalakult az adóhatóságon belül. Mindezek, az adóhatóságtól származó információk alátámasztják a Deloitte korábbi megállapítását, hogy a transzferár-dokumentáció ellenőrzésére összpontosító nemzetközi tendenciáktól immár a magyar cégek sem függetleníthetik magukat, sőt, egyre több ráfordítást igényel részükről a tartalmilag és formailag is megfelelő dokumentáció elkészítése - mondta el Veszprémi István.

Gémesi Péter, a Deloitte Transzferár csapatának vezetője szerint ezt az egyre jobban képzett ellenőrök mellett az is indokolja, hogy az adóhatóság ma már rendelkezik az úgynevezett AMADEUS adatbázissal, amely a transzferár-elemzések során használt jövedelmezőség-vizsgálatok egyik leggyakoribb adatforrása, és amelyet a hatóság az ilyen jellegű ellenőrzések során természetesen ma már minden esetben alkalmaz is.

A Deloitte szakértői felhívták a figyelmet arra, hogy az APEH közlése szerint az adóhatóság 2008-ban az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fordít majd a kapcsolt vállalkozások közötti elszámoló árak vizsgálatára, ami egyben az adóhatóság kifejezett szándékát is mutatja, hogy a formai megállapításokról a hangsúlyt mindinkább a tartalmi ellenőrzésekre helyezze át, persze a szigorú formai kontroll megtartása mellett. A kontroll ugyanakkor már ma is kézzelfogható, hiszen az adóhatóság a Deloitte felmérésében résztvevő vállalkozások 24 százalékánál tett valamiféle észrevételt a transzferárakat érintően (első fokon), 15 százalékánál pedig valamilyen formai hiányosságot tárt fel, ami majdnem minden esetben mulasztási bírság kiszabásával zárult. Az adóhatóság szakértői is megerősítették azt a megállapítást, hogy az elmúlt évek ellenőrzési gyakorlata inkább a formai kritériumokra fókuszált, aminek kapcsán egyébként jogerősen, több esetben, és akár több százmillió forintos nagyságrendű mulasztási bírságot is megállapított a hatóság - mondták el a Deloitte szakérti.

Költséges, de elkerülhető hibák

Veszprémi István kiemelte, a Deloitte tapasztalatai szerint az adózók egy része számára még mindig nem teljesen világosak a transzferár-dokumentációval kapcsolatos követelmények, illetve az sem, hogy milyen kérdésekkel kell majd egyáltalán szembenézniük egy esetleges vizsgálat esetén, amikor saját dokumentációjukat kell megvédeniük. A felmérésben résztvevő vállalkozások nagy része pedig inkább pesszimistán látta társasága felkészültségét egy esetleges transzferár-vizsgálatra, miután a Deloitte szakértői részletesen bemutatták nekik az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatát és a különféle formai buktatókat (a hallgatóság véleményét a szeminárium elején /"Előtte"/, majd az ismertetést követően /"Utána"/ is kikértük):

Bár adózói oldalról a transzferárak kérdésköre már a dokumentációs kötelezettség 2003-as bevezetésekor rivaldafénybe került, meglepő módon a megkérdezett vállalatok csupán 4 százaléka állította magabiztosan, hogy minden nyitott adóévre - és minden kapcsolt tranzakcióra vonatkozóan - tartalmilag és formailag is megfelelő dokumentációval rendelkezik. Ezzel szemben 10% azon társaságok aránya, akik a mai napig nem állítottak össze semmiféle dokumentációt. A megkérdezettek közül néhányan a külföldi kapcsolt vállalkozások által elkészített nyilvántartásoktól várják a felmentést egy esetleges transzferár-ellenőrzés esetén - igaz, dokumentációt még ők sem láttak, tette hozzá a Veszprémi.

Gémesi Péter elmondta, a vállalatoktól kapott információk szerint a cégeknél elkészített transzferár-dokumentációk nem fedik le teljes körűen az összes kapcsolt tranzakciót és nyitott adóévet, sőt, helyenként formai és/vagy tartalmi hiányosságok is akadhatnak bennük, viszont a cégek legalább már megkezdték felkészülést. Tekintettel a felmérés eredményeire - többségüknél mégis van bőven tennivaló a dokumentáció összeállítása kapcsán. Ez talán nem is olyan meglepő annak fényében, hogy válaszadók háromnegyede kiemelt, vagy éppen a legfontosabb adókockázatnak tekinti vállalkozása életében a transzferárak területét. Csupán négy megkérdezett gondolta úgy, hogy a kérdéskör nem kíván különösebb odafigyelést, hisz a téma nem képvisel jelentősebb kockázatot a cége életében. - tette hozzá a Deloitte szakértője.

Nemzetközi hatások

A határon átnyúló vállalatközi ügyletek kapcsán, amennyiben valamely érintett ország adóhatósága kiigazítja az alkalmazott transzferárak mértékét, gazdasági kettős adóztatás állhat elő. A felmérésbe bevont társaságok 80 százalékának kapcsolt vállalkozásai, melyekkel jelentős volumenű vállalatközi tranzakciót folytatnak, az EU valamely tagországában rezidensek. Veszprémi a felmérés eredményeivel kapcsolatban elmondta, hogy a megkérdezettek 26 százalékának van tudomása arról, hogy a társasága által, külföldi kapcsolt vállalkozásával bonyolított tranzakciót az érintett külföldi adóhatóság már vizsgálta, és több esetben ennek hatására a hazai cégnek is változtatatnia kellett az elszámolási gyakorlatán. Az adóhatóság szakértői megerősítették, hogy hasonló ügyekben érkezett már megkeresés külföldi adóhatóságtól az APEH-hez, habár tényleges egyeztetési eljárásra mindezidáig nem került sor. Mivel a transzferárak hangsúlyosabb vizsgálata egyértelműen azonosítható nemzetközi trend, és a nemzeti adóhatóságok egyre agresszívabban védik az adóalapot, a Deloitte várakozásai szerint a következő években érezhetően növekedni fog azon esetek száma, amikor külföldi adóhatóság megállapításainak magyar hatásaival kell foglalkozni - összegezte a felmérés nemzetközi hatásait a Deloitte szakértője. (logsped)
2008.06.11.

  Hírlevél kérés  

LogSped
Tel.: 06/62/314-692, 06/62/449-783
Mobil: 06/30/380-7333
E-mail:logsped@logsped.hu
Copyright © LogSped