Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Többletkiadás a fuvarozóknak a határzár miatt

A többletkiadásokat a legtöbb fuvarozó vállalkozás nem tudja érvényesíteni megrendelői felé, mert általában éves szerződést kötnek a megbízókkal. (MTI)

Az utóbbi időkben bevezetett, a határátlépést akadályozó határzárak miatti többletkiadásokat a legtöbb fuvarozó vállalkozás nem tudja érvényesíteni megrendelői felé, mert általában éves szerződést kötnek megbízókkal - közölte a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) hétfőn az MTI kérdésre.

Az egyesület szerint a határzárak miatt a fuvarozók több költsége is növekedhet, ilyen az útdíj, az üzemanyagdíj, a járművek egyéb önköltsége, a késés miatti kötbér, továbbá az is, hogy a tervezhetetlenség miatt a vállalkozások nem tudnak vissz-fuvart vállalni. Ide sorolható az is, hogy a torlódások miatt jelentősen csökken a gépkocsivezetők hasznos munkaideje.

Az éves szerződésekben előre meghatározzák a fuvardíjakat, ezt utólag nem lehet módosítani, így a felmerült többletköltséget - legtöbbször - a fuvarozóknak saját zsebükből kell kifizetniük.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e biztosítást kötni a nem várt helyzetekre, az MKFE azt válaszolta, hogy erre nincs lehetőség, vagy kizárólag olyan áron, amit nem lehet gazdaságosan kifizetni a fuvardíjból.

A kényszerű várakozások a just in time rendszereket - például az autóipart - érintik érzékenyen, amelyek leállhatnak az alkatrészellátás folyamatosságának hiányában. Az ilyen rendszert alkalmazó cégeknek a kiszámíthatatlanság miatt emelniük kell a készletszinteket és ez költségnövekedést okoz a termelő cégeknek is - jegyezték meg közleményükben.
(logsped)

2015.10.06.