Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Tesztüzemben az e forint, a Buxa mobiltárca

Tesztüzemben már lehet használni a digitális forintot, a Buxa mobiltárca a hagyományos forintot digitálissá alakítja, amit okostelefonos alkalmazásokkal lehet felhasználni. A Portfolió bemutatja, mit tud az új technológiájú forint.

A Buxa egy digitális pénztárca, amelybe banki átutalással vagy banki készpénzes befizetéssel (később a fejlesztés alatt álló kártyás fizetéssel vagy elfogadóhelyeken készpénzbefizetéssel) tölthető fel, a tárcában lévő forintokkal lehet különböző elfogadóhelyeken vagy személyek között fizetni.

A felhasználó egyszerű regisztrációval (nicknév, e-mail cím és telefonszám megadásával) nyit Buxa-fiókot, amikor pedig fizetni szeretne, akkor vagy egy QR-kódot beolvasva, vagy egy a telefonszámot megadva indíthat tranzakciókat - írja a Portfolió. Ehhez egy okostelefon és mobilinternet, az elfogadóhelyen egy kihelyezett QR-kódon (vagy akár telefonszámon) kívül internetkapcsolat szükséges.

A megoldás felhasználó oldali gyakorlati haszna, hogy a már feltöltött összeggel közel valós időben (néhány másodperc alatt) küldhetnek pénzt egy ismerősnek, vagy fizethetnek online és helyi elfogadóhelyeken. A Buxát már most is használhatja bárki, aki regisztrál, de jelenleg még tesztüzemben üzemel a rendszer, így néhány ezer főben korlátozták a felhasználók számát. A tesztet az MNB jóváhagyásával végzik, a végső engedélyt még ebben az évben várják. Az alkalmazás idén február óta tölthető le a Play Store-ból, az iOS-os verzió pedig áprilisban vált elérhetővé.

Az üzemeltető cég csak a pénz kiutalásánál szed díjat, mely a tranzakció értékének 1 százaléka. Ez részben a Buxa, részben a bank bevétele. Ezen felül a felhasználó az átutalásos feltöltésénél a számlacsomagja alapján fizet a bankjának
(logsped)

2014.10.14.