Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Szegeden Ipari Park lesz a Bajai úti rabtemetőből

Ha megéri felszámolni a szegedi Bajai úti rabtemetőt, a helyét gazdasági övezetté nyilvánítják, és ipari park lesz belőle. (DM)

Ipari parkká alakítaná át az önkormányzat a Bajai úti egykori rabtemetőt a budapesti vasúti töltés mentén, a Belvárosi temetővel szemben. A fás, gazos, szemetes területet kitisztították úgy, hogy már látni lehet a sírköveket.

A temetkezési szakemberek felmérik, hány sír lehet az ingatlanon, mert erre pontos adatot nem találtak. A sírkertet nagyon régen lezárták, minden, a védelmét biztosító határidő lejárt. Ettől függetlenül a törvényeknek megfelelően gondoskodni kell az elhunytak földi maradványainak kihantolásáról és elhelyezéséről. Kalkuláció készül arra, mennyibe kerül a terület kitisztítása.

A gazdasági övezetté való átsorolás attól is függ, hogy ez megéri-e - tájékoztatott Nagy Sándor fejlesztési alpolgármester. A közgyűlés legutóbbi döntésével a szándékot fejezte ki, hogy ha a feltételek adottak, átminősítik a telket. Ez a rész a két szomszédos, szintén önkormányzati telekkel együtt nagyjából 6 hektáros. Vagyis akár egy közepes autóipari beszállító, vagy két-három kisebb vállalkozás betelepítésére alkalmas. A Budapesti úti 43 hektáros logisztikai központban ekkora egy közepes telek.

A rabtemető helyét uniós forrásból fejlesztenék több száz millió forintból; a terület határáig elvinnék a közműveket, és megteremtenék a közúti kapcsolatot. Reálisan 1,5-2 év múlva lehet belőle ipari park.

A keresés logikájáról az alpolgármester elmondta, olyan önkormányzati területeket néztek meg, amelyeknek jelenleg más a funkciója, de átalakíthatók gazdasági övezetté.

Több magántulajdonú ingatlan is eladó a városban - ilyen a Bajai úton a hajdani Budalakk és a téglagyár -, de városi nincs. Az ipari termelő beruházásoknak az önkormányzati tapasztalatok szerint a magántulajdonú telekkínálat túl drága. A rabtemetőnek aktuális kérője nincs, de az elmúlt fél évben volt már érdeklődő, akinek a magántelkeket is kiajánlottak.
(logsped)

2015.08.24.