LogSped  
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

FŐOLDAL
   Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
   Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
   eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
   Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
   Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
   Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
   Információs társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
   Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
   Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
   EU
    Európai unió
   Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Archívum
      Oldaltérkép

Svájci frank hitel

eTarget hirdetés Hirdessen Ön is itt  
Kapcsolódó oldal   Hitel  ->>>

A svájci frankban felvett magyar hitelek veszélyei

A svájci frankban felvett hitelek nagyarányú elterjedésével foglalkozik a Neue Zürcher Zeitung hétvégi, budapesti keltezésű írása, amely felvezetőjében megállapította: miközben a kamatszintek különbözősége miatt a magyar háztulajdonosok a svájci frankban való eladósodást tartják kifizetődőnek a forintalapú kölcsönök helyett, úgy tűnik, hogy sokan közülük alig vannak tudatában az árfolyamváltozásokból fakadó veszélyeknek.

Az előnyösebb törlesztő kamat miatt nem csak a ház- vagy lakásvásárlásoknál vesznek fel Magyarországon egyre többen külföldi valutában, elsősorban svájci frankban jegyzett jelzáloghitelt, hanem tartós használatú eszközök, például kocsik beszerzésénél is - mutatott rá az elemzés, amely szerint a statisztikai adatok önmagukért beszélnek: a magánháztartások hitelfelvételeinek már több mint a fele külföldi valutában történik, és azok aránya egyre emelkedik.

A jelzálogok esetében a 2005-ös 60 százalékról 2007 októberére 93-ra nőtt a külföldi valutában felvett hitelek hányada, azon belül is a svájci frank alapúaké, amelyek a külföldi valutában lekötött kölcsönök 95 százalékát teszik ki. Az utóbbi időben a fogyasztási hiteleknél is népszerűvé váltak a svájci valutában jegyzett ügyletek.

A tekintélyes lap megszólaltatta Kovács Álmos szakállamtitkárt, aki elmondta, hogy a pénzügyminisztériumban nem örülnek mindennek, és igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét a leselkedő veszélyekre. Ugyanis a háztartások alig vannak tudatában annak, hogy a forint gyengülése vagy a frank erősödése milyen mértékben növelheti meg a forintban számolt havi jelzálogkamatot.

Ugyanakkor az államtikár is elismerte, hogy a jelentős kamatszint-különbözet miatt a frankban való eladósodás gazdaságilag ésszerű döntésnek tűnik. Szimulációs számítások kimutatták, hogy igen tetemes devizaárfolyam-kilengésnek kellene ahhoz bekövetkeznie, hogy a forinthitelek ismét előnyösebbek legyenek, mint a frankalapúak. Sok háztartás azonban hallgatólagosan feltételezi, hogy a központi bank úgysem tűrné el a szélsőséges árfolyamváltozást, hanem közbelépne a forint támogatására.

A nemzeti bank alelnöke, Karvalits Ferenc a lapnak nyilatkozva szintén utalt a frankhitelek veszélytényezőire. Ő inkább csak a magánháztartásoknál lát veszélyt, amelyek szerinte "nagy rizikót" vállalnak, hiszen a kamatszint vagy a váltási árfolyam lényeges változásánál tekintélyes mértékben felduzzadhat törlesztő részük.

Egyidejűleg nem tartja valószínűnek, hogy a lakosságra nehezedő árfolyamrizikó veszélytényezővé nőheti ki magát a bankágazatra nézve is, ahogy arra a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy közelmúltban közzétett tanulmányában figyelmeztetett. Véleményét azzal indokolta, hogy egyrészt a magyar bankok finanszírozása nagyon megbízható alapokon nyugszik, másrészt a magyarországi jelzálogpiac még kevésbé fejlett más európai államokhoz képest.

Mindamellett a központi bank is vegyes érzelmekkel szemléli a svájci frankban lekötött hitelek jelentőségének növekedését - jegyezte meg a Neue Zürcher Zeitung, ismét idézve Karvalits Ferencet, aki elmondta, hogy "ez a fejlemény azért jelent problémát nekünk, mert pénzpolitikánkkal alig tudunk befolyást gyakorolni rá".

A lap úgy értelmezte szavait, hogy saját kamatpolitikájával a bank csak korlátozott hatást képes gyakorolni a hitelkiadásra, ezzel szemben az utóbbi időben a hitelek felvételénél, illetve folyósításánál egyre emelkedő mértékben a Svájci Nemzeti Bank kamatdöntései váltak meghatározóvá.

Az újság végül kitért arra, hogy nem csak a magánháztartások körében keresett a frankalapú hitel, hanem a vállalkozások is mind szívesebben adósodnak el a svájci valutában, ők azonban elővigyázatosabbak, és egyéb pénzügyi konstrukcióval (hedging-stratégiával) bebiztosítják magukat. (Népszabadság)
2008.01.14.

  Hírlevél kérés  

LogSped
Tel.: 06/62/314-692, 06/62/449-783
Mobil: 06/30/380-7333
E-mail:logsped@logsped.hu
Copyright © LogSped