Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébScania újdonságok: üzemanyag hatékonyság és üzemidő növelés

Kapcsolódó oldal:  Scania tűzoltó járművek

Az 1912-ben úttörőnek számító DLa Special járműtől a jelenleg használt népszerű P-szériáig, a Scania hosszú történelemmel rendelkezik a tűzoltó és műszaki mentőcsapatok számára gyártott megbízható járművek terén.

Amikor a Scania leszállította első tűzoltó járművét, a legtöbb tűzoltóság még lovak által vontatott kocsiról pumpálta a vizet a lángok megfékezésére.

Az 1912-es évben, a nem sokkal korábban két független vállalat összeolvadásával megalakult Scania-Vabis legyártotta a DLa Special névre keresztelt járművet. Az első ilyen gépkocsit a norrköping-i tűzoltóság vásárolta meg. Az autó annyira hasznosnak bizonyult, hogy három évvel később még egyet rendeltek, amelynek már egy 24 méteres levehető létrája is volt.

1912, Stockholm, Svédország


A Scania-Vabis 1919-ben készítette el az innovatív T-1 modellt, amelyet a világ első négykerék-meghajtású tűzoltóautójaként tartanak számon. A Södertälje-ban működő tűzoltóság is vásárolt egy T-1 járművet, amit aztán 25 éven keresztül használtak.

Scania tűzoltó és műszaki mentőjárművek. Scania-Vabis 1915, 1919, 1931, 1939, 1951 - L64, 1981 - Scania LB81, Södertälje, Svédország


1939-ben a Scania-Vabis a 33516 elnevezésű modellt gyártotta, amelyből többek között Eskilstuna város tűzoltósága is beszerzett, amikor összecsukható létrával rendelkező járművekkel szerette volna frissíteni autóparkját. Az egyik, a Magirus által Ulm-ban gyártott felépítménnyel és 30 méteres létrával rendelkező tehergépkocsi még 1959-ben is használatban volt.

Egy másik különleges jármű az 1951-ben gyártott L64 típus volt. A benzinmotorral felszerelt, gyorsmozgású autók egyikét a közös tűzoltósággal rendelkező Sandvik-i Vasműnek, illetve Sandvik városának szállították le. A kocsi gyorsan népszerű lett és számos más város tűzoltósága is rendelt belőle.

1968-tól egy névváltozásnak köszönhetően a tehergépkocsikat Scaniának kezdték el hívni.

Az LB81-es modell gyártását a Scania 1980-ban indította el. Ez az alacsony építésű, automata sebességváltóval és Metz összehajtható létrával ellátott tehergépkocsi még Svédország számos városában lát el szolgálatot jelenleg is.

Ma, több mint 100 évvel az első tűzoltóautó megjelenése után is népszerű választás a Scania a tűzoltó és műszaki mentőegységek számára. A Scania legénységi fülkéiben található ergonómiai fejlesztések eredményeként az elmúlt 25 évben jelentősen kényelmesebb lett az azokat használók munkahelye.

Scania P 400 8x2 kinyitható létrával, kormányzott első- és segédtengely, egy hajtott tengellyel. Frankfurt, Németország


Scania P310 4x2 kinyitható létrával, Párizs, Franciaország


A Scania a világ számos országában ért el sikereket ebben a szegmensben. A Scania moduláris gyártási rendszerében található széles alkatrészválasztéknak köszönhetően az üzemeltetők és a felépítménygyártók pontosan az ügyfelek igényeinek megfelelő járműspecifikációt állíthatnak össze. (logsped)

2013.05.18.