Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébScania: Magyarország legjobb ifjú tehergépkocsi-vezetője

Kapcsolódó oldal:  Scania: Magyarország legjobb ifjú tehergépkocsi-vezetője

Simon Zoltán egyéni vállalkozó nyerte meg a 2012-es Scania Fiatal Európai Tehergépkocsi-vezető (YETD) verseny Biatorbágyon, 2012. június 9-én megrendezett magyarországi döntőjét.

A 32 éves fiatalember képviseli majd hazánkat szeptember elején a svédországi Södertäljében az európai döntőn, amelynek fődíja egy százezer euró értékű Scania R-szériás nyerges vontató.

"Keressük a világ legjobb tehergépkocsi-vezetőit!" - ezzel a szlogennel hirdette meg idén a Scania világszerte a járművezető-versenyeit, amelyek gyökerei a 2003-ban először megrendezett Scania Fiatal Európai Tehergépkocsi-vezető (YETD) versenyig nyúlnak vissza.

Scania YETD 20112


A Scania Járművezető-képzés programmal és az európai hivatásos gépkocsivezetők kötelező továbbképzésével összhangban kidolgozott megmérettetés célja felhívni a fuvarozásban érintett szereplők, döntéshozók, jogszabályalkotók és a közvélemény figyelmét arra, hogy a közlekedés fenntarthatóságának egyik legfőbb pillére a gazdaságos és biztonságos vezetés, ennek kulcsfontosságú tényezője pedig nem más, mint maga a gépkocsivezető. A rendezvénysorozat további küldetése a sofőrszakma népszerűsítése és presztízsének javítása.

Jól ismert forgatókönyv szerint

Scania YETD 20112


Hazánkban 2005 óta immár negyedik alkalommal nevezhettek be a 35 évesnél nem idősebb magyar tehergépkocsi-vezetők a Scania YETD versenyre. Idén április 23-áig közel ötszázan jelentkeztek egy elméleti kérdéssor online kitöltésével.

A legjobb eredményt elérő 15-15 fiatal tehergépkocsi-vezető május 12-én Nagykanizsán, illetve május 19-én Szegeden a területi elődöntőkön már gyakorlatban mérhette össze tudását biztonságos manőverezés és hatékony közúti vezetés versenyszámban. Majd az elődöntőkről a hat-hat legjobb pilóta jutott tovább a Biatorbágyon, június 9-én megrendezett országos döntőbe. Itt a látványos ügyességi feladatokból álló biztonságos manőverezésen és az üzemanyag-hatékonyságot összemérő közúti vezetésen kívül indulás előtti ellenőrzés is várt a versenyzőkre, amely során a lehető legtöbb kis hibát kellett felfedezniük egy nyerges szerelvényen.

Scania YETD 20112


Hajszálon múlt

Mi sem mutatja jobban az idei döntő mezőnyének szorosságát, minthogy a második és a harmadik helyezett azonos összpontszámot ért el, így a szabályok értelmében a hatékony vezetésben jobb eredménnyel teljesítő versenyző állhatott a dobogó második fokára. A harmadik helyen így a két évvel ezelőtt is döntőbe jutott Buzás István, míg a másodikon Szabó Attila végzett. A 2012-es Scania YETD magyarországi döntőjén a legjobbnak pedig Simon Zoltán bizonyult, aki ezzel a győzelemmel egyúttal az európai döntőbe is bejutott. Simon Zoltán egyébként az indulás előtti ellenőrzés és a biztonságos manőverezés versenyszámban is a legjobb eredményt érte el, míg a közúti forgalomban Szabó Attila vezetett a leghatékonyabban.

Scania YETD 20112


"Sikeresnek tartom, hogy közel félezer fiatal magyar tehergépkocsi-vezető nevezett be a versenyre, a döntőn nyújtott teljesítményük pedig kiválóan felhívja a figyelmet a gépkocsivezetők kulcsfontosságú szerepére a gazdaságos, biztonságos és környezetkímélő közlekedésben." - értékelte Sáránszky Róbert, a Scania Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a versenyt. (logsped)

2012.06.13.