Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Scania etanol buszok Svédországban

Kapcsolódó oldal:  Scania etanol buszok Svédországban

A Scania 158 etanol busz leszállítására kapott megrendelést a svéd Keolis Sverige nevű közösségi közlekedési feladatokat ellátó cégtől. A bioüzemanyaggal működő buszokkal a vállalat tovább erősíti helyzetét a fenntartható városi közlekedés területén.

A Keolis megrendelése városi, elővárosi és helyközi buszokra szól. A buszok többsége, összesen 123 darab, városi és elővárosi busz, amelyek a Stockholm környéki régiót fogják kiszolgálni. Ezen a területen a Keolis a Storstockholms Lokaltrafik (SL, Stockholmi Közlekedési Vállalat) alvállalkozójaként működik.

"Ez a megrendelés nagyon fontos számunkra, mert kihangsúlyozza a közösségi közlekedésben betöltött partnerségünket." - mondja Ove Forsberg, a Scania-Bilar Sverige buszértékesítésért felelős vezetője. "Évekre visszanyúló kapcsolatunk van a Keolis-szal, amelynek eredménye a mostani rendelés."

A Scania korábban már szállított etanol és biogáz üzemű járműveket a Keolisnak. A most megrendelt buszok motorjai szintén megújuló energiával működnek: etanol és repce-metilészter üzeműek (RME) lesznek. A normál gázolajjal összehasonlítva a Keolis járműveinek széndioxid-kibocsátása 70 százalékkal csökken etanol- és 64 százalékkal RME-üzemeltetés esetén

A buszok leszállítására április és június között kerül sor, míg üzembe állásuk várhatóan június-augusztusra tehető.

A svéd Keolis célja, hogy helyi gyártmányú, fenntartható közlekedési eszközök használatával megduplázza a tömegközlekedéssel átutazók forgalmát a svéd városokban. A Keolis flottája 2011 második felére előreláthatólag 2000 buszt fog számlálni, amely több mint 60 százaléka megújuló üzemanyaggal működik majd.

Hakan Björk, a Keolis technológiai és környezeti igazgatója szerint: "Ez a jelentős Scania rendelés, csakúgy, mint a korábbiak, a Scania és a Keolis közötti szoros együttműködés eredménye, amely alapján a Scania a mi üzemeltetési igényeinknek megfelelően elkészített buszokat szállít.

A Scania több mint 20 év tapasztalatával rendelkezik etanol üzemű buszok terén. Ezen időszak alatt körülbelül 800 járművet értékesített. Ebből 700 Svédországban, a többi Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Belgiumban és Norvégiában üzemel.

A világ legnagyobb etanol üzemű buszflottája a stockholmi régióban található. A Stockholmi Megyei Önkormányzat 2012-es évre vonatkozó célkitűzése értelmében a személyszállításban használt közlekedési eszközök legalább felének megújuló üzemanyaggal kell működnie.


A képre kattintva, az nagy méretben jelenik meg!


A ma rendelkezésre álló megújuló üzemanyagok 90 százaléka etanol. Elérhetőség, infrastruktúra, valamint megfelelően tesztelt és kipróbált technológia szempontjából az etanol számít a legköltséghatékonyabb megújuló üzemanyagnak. (logsped)

2011.01.28.