Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  A Scania az Ericsson 5G technológiáját teszteli

A Scania az első olyan cég, amely a kommunikációs nagyvállalat, az Ericsson 5G mobil technológiáját teszteli.

A svéd vállalat az Ericsson Kutatási Központtal együttműködve igyekszik feltárni az 5G hálózat hasznát a közlekedési kommunikációban.


Ez a tec hnológia kiemelt szerephez jut majd az önvezető és az összekapcsolt járművek tesztelése során. A Sc ania K+F létesítménybe három c súcstechnológiájú mobil bázisállomást telepítettek és a teszthálózatot folyamatosan frissítik a még kidolgozás alatt álló új fejlesztésekkel.

Anders Ställberg, a Sc ania Városi Mobilizációs projekt vezetője elmondta: „Az új teszthálózat az 5G komponensekkel kiváló minőségű mobil hálózati szolgáltatást tesz lehetővé, alac sony késleltetéssel és nagy sávszélességgel, melyen az összetett adatok nagyon gyorsan és megbízhatóan átvihetők, így a legmegfelelőbben használható az önvezető kamionok működtetésénél.”

Az 5G sokkal inkább támogatott a 4G hálózatoknál – legfőképp a gépek közötti kommunikác ióban. A Sc aniánál az alac sony késleltetés az 5G kapc solatokban azt jelenti, hogy az új tec hnológia a járművek fékezési rendszerében használható vagy az egymás közötti informác ióáramlás közben, ahol a sebesség és a megbízhatóság elengedhetetlen. Ez a tec hnika az informác ióátvitel megbízhatóságának és gyorsaságának javítására használható, így segíti a két vagy több összekapc solt jármű összehangolt működtetését.

Ahol korábban WLAN tec hnológiát használtak, ott ezzel szemben az 5G tec hnológia alternatív megoldást kínál garantált várakozási idővel és sávszélességgel. Az új tec hnikai megoldás hasonlóképpen kulc sszerepet játszhat az önvezető járműrendszer tesztelésében is, ahol amellett, hogy folyamatosan frissül a térkép, a központi szerveren tárolt informác iók elérhetővé válnak a rendszer további járművei számára is.

Mind a két fél, a Sc ania és az Eric sson is úgy véli, hogy az 5G kísérletek egyértelműen bizonyítják a tec hnológia használhatóságát. Mindez lehetőséget teremt a Sc ania számára, hogy továbbfejlessze a képességeit az Eric ssonnál végzett aktuális projektjeivel, míg ezzel párhuzamosan a Sc ania biztosítja, hogy a kommunikác iós c ég egy jól működő, gyakorlati környezetben tesztelje a tec hnológiát.

A kutatás c élja, hogy a többi vállalatnak is megmutassa, hogy iparáguk szempontjából ez a tec hnológia lehetővé teszi és támogatja a digitális adatátvitelt. Ami a jövőt illet i, ezek a vizsgálódások nem korlátozódhatnak c supán a Sc ania központjára, Södertäljéra, a svéd járműipari vállalat hozzáférést kap majd az 5G hálózathoz az Eric sson székhelyében is.

Tény, hogy az Ericsson 5G hálózatát a svéd Kista településen már előzetese n tesztelték egy kisebb próbaüzem során, amikor is önvezető buszokat használtak az áprilisi svéd Kista Mobilitási Hét alatt. A település azért is érdekes, mert ez lesz a helyszíne a Scania automatizált városi közlekedés projektjének.
(logsped)

2016.06.31.