Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A repülésben új korszak

Kapcsolódó oldal:  A repülésben új korszak kezdődik

A forradalmi újításnak számító, nagyrészt szénszálas anyagokból épített, könnyűszerkezetű repülő levegőbe emelkedése új korszak nyitányát jelenti a légi közlekedésben.

A Farnborough-ban vasárnap megnyílt légi szalon vezető látványosságaként nemzetközileg is debütált a Boeing 787-es "Dreamliner" utasszállító. A Boeing korábban közölte: ha a próbarepülések sikeresek lesznek, a gép kiszállítását az idei év negyedik negyedében kezdhetik meg, de ez nagy valószínűséggel a jövő év elejére csúszik.

Az amerikai hírtelevíziók decemberben élőben közvetítették, és a megrendelők világszerte nyomon követhették, amint a Boeing 787-es első próbarepülésére felszállt a Washington állambeli Seattle mellől. Az első próbarepülésre az eredetileg tervezettnél több mint két évvel később került sor, az időpontot korábban munkaügyi és alkatrész-ellátási gondokra hivatkozva halasztották el.

A Boeing eddig több mint 56 légitársaságtól 863 megrendelést kapott az új utasszállítóra, mintegy 150 milliárd dollár értékben, jóllehet a fejlesztésben mutatkozó sorozatos késések miatt több megrendelő visszalépett.

A légi szalontól, a világ egyik legnagyobb repülési vásárától a szakma szereplői és iparági elemzők egyaránt azt várják, hogy a résztvevők a gazdasági élénkülés jegyében mutatják be újdonságaikat és kötik meg üzleteiket. A London délnyugati határában fekvő Farnborough repülőterén a két évvel ezelőtti szalon hangulatát még a példátlan üzemanyagárak és komor ágazati előrejelzések határozták meg. (MR)

2010.07.18.