Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A regisztrációs jegy nélkül utazóknak nem kell pótdíjat fizetni

Kapcsolódó oldal:  A regisztrációs jegy nélkül utazóknak nem kell pótdíjat fizetni

2010 július elsejétől nem kell pótdíjat fizetniük a regisztrációs jegy nélkül utazóknak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) december végéig áttekinti a jelenleg működő rendszert és ezután dönt arról, hogyan követik nyomon a díjmentes utazásokat.

A szociálpolitikai kedvezmény alapján díjmentesen utazóknak (6 év alattiak, 65 év felettiek, hadigondozottak, menekültek) 2010. március elseje óta kell regisztrációs jegyet váltaniuk a helyközi közösségi közlekedésben. A regisztrációs jegy nélkül buszra vagy vonatra szállókat a jövő hónaptól 500 forint pótdíj fizetésére kötelezhették volna a szolgáltatók.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a következő félévben áttekinti a díjmentesen utazók regisztrációjának jelenlegi rendszerét, annak fejlesztési lehetőségeit, esetleges alternatívát. A tárca fontosnak tartja, hogy a közösségi közlekedést igénybe vevők számáról és utazási szokásairól egyértelmű adatok álljanak rendelkezésre. A minisztérium december végéig megvizsgálja, hogy a tavasz óta alkalmazott módszer mennyiben felel meg e célnak. Az NFM az átmeneti időszakra való tekintettel a pótdíjazás határozatlan idejű elhalasztását tartja indokoltnak. (NFM)

2010.06.28.