LogSped  
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

FŐOLDAL
   Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
   Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
   eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
   Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
   Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
   Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
   Információs társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
   Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
   Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
   EU
    Európai unió
   Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Archívum
      Oldaltérkép

Pályázatírás

eTarget hirdetés Hirdessen Ön is itt  


Uniós pályázatírás

Az idén még a tízmilliárd forintot sem érhetik el az Európai Unió pályázataival kapcsolatos tanácsadói bevételek, ráadásul ebből 6,5 milliárd forintnyi munkának már megvannak a megbízottai. A maradék pénz mégis elég ahhoz, hogy hozzá nem értők szállják meg a szakértői piacot.

Nem rengeti meg alapjaiban a tanácsadói piacot Magyarország uniós csatlakozása, nem válik a jelenleginél élesebbé a verseny, és az uniós pályázatokkal kapcsolatos szakértői tevékenységből származó bevételek sem ugranak meg számottevően - állítják az ágazat szereplői. Az átlagember azonban ezt másképp látja. A pályázatíró-tanfolyamok, a pályázatfigyelési szolgáltatások és a pályázati tanácsadók ajánlatai úton-útfélen szembejönnek vele. Azt azonban - tapasztalat híján - kevesebben tudják, hogy egyáltalán nem mindegy, mely cégek vagy szakértők munkáját veszik igénybe a pályázni kívánók. A tanácsadók szakmai szervezetei ugyanis úgy látják, az utóbbi időkben mind több etikailag kifogásolható viselkedést tanúsító cég igyekszik lefölözni a piacot.

Magyarországon több tízezer valódi vagy kényszervállalkozó foglalkozik tanácsadással, az európai uniós csatlakozástól ezrek remélik vállalkozásuk fellendülését.Nem biztos, hogy a legjobb választásnak bizonyulnak az olyan tanácsadó társaságok, amelyek úgy próbálnak ügyfeleket szerezni, hogy honlapjukra "feltesznek" néhány mondatot az állami intézmények ingyenes, nyilvános - hazai és uniós - pályázataiból, a teljes szöveget azonban csak úgy mutatják meg, ha fizet érte az érdeklődő. Ráadásul regisztrálni is kell, illetve megadni minden olyan információt, amely a pályázó kilétét, tevékenységét jellemzi. Az sem mindegy, mennyit kérnek a cégek a regisztrált vállalkozásoktól a pályázatok figyeléséért. Amennyiben a havi összeg száz-, akár több százezer forintra rúg, vagy évekre előre akar a szakértő szerződést kötni, megint lehet gyanakodni.

Nem mindig tisztességesek azok a tanácsadók sem, akik az elnyert támogatási összeghez kapcsolódó sikerdíj helyett fix tarifáért írják meg a pályázatokat.A szerencselovagok célpontjai a kis- és középvállalkozások, amelyek vezetői nem engedhetik meg maguknak a komolyabb tanácsadói cégek megfizetését, ám nem bíznak abban, hogy maguk is képesek kitölteni a pályázati papírokat, ráadásul nem igazodnak el az internetről rájuk zúduló információk között.

Való igaz, a látvány riasztó, az uniós pályázatok dokumentációja az útmutatókkal, formanyomtatványokkal együtt a száz oldalt is elérhetik. A felhívások szövegezése sem mindig "fogyasztóbarát", még nem mindenki ismeri az innováció, az integrátor, a menedzsmentrendszerek, a technológiatranszfer, az integráció, a moduláris, vagy éppen az intermodális szavak pontos jelentését.A megfelelő szintű információfeldolgozás ugyanakkor komoly szakértői munkát és költséget igényel, ennek következtében változó minőséggel sokféle üzleti modell létezik. A tanácsadók szakmai szervezetei szerint alapvetően az nem mindegy, hogy a felszámított díj összhangban van-e a szolgáltatás minőségével, vagy sem.

A Vezetési Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (VTMSZ) adatai szerint 2002-ben a vezetési tanácsadásból 220 millió euró bevételük volt a cégeknek, amelynek mindössze egy százaléka származott az Európai Unióval kapcsolatos szakértői munkákból - mondta Gonda György, a szervezet elnöke. Még akkor is, ha Magyarország valamennyi vezetési tanácsadója pályázatírásba kezd, az arány alig haladja meg a két százalékot ebben az évben. - A pályázatok száma véges, a szükséges önrészt sokan nem tudják felmutatni, így nem indulhatnak, túl sok tanácsadó cég akar belépni a piacra, a megélhetésért viszont lenyomják az árakat - sorolja az okokat Gonda György.

A megbízható pályázatírók érdekeinek képviseletére jött létre tavaly év végén a Pályázati Tanácsadók Országos Szövetsége (Pátosz) - mondta Maróczi Imre elnök. Tavaly mintegy ötszázmilliárd forintot lehetett pályázatok útján elnyerni, amelyből 10-20 milliárd forint bevételük származott a pályázatíróknak - teszi hozzá. A pályázati tanácsadás bevétele ebben az évben sem igen haladja meg a harmincmilliárdot. A növekedés az újonnan megjelent uniós pályázatoknak tudható be, amiért 2-3 ezer - tapasztalt, de legalább valamely képzésen részt vett - szakértő versenyez.Nem szabad elfelejteni, hogy 6,5 milliárd forintnyi uniós megbízásnak már megvannak a gazdái.

Négy tanácsadói konzorcium 31 tagja, számos alvállalkozója és a cégek több mint kétszáz alkalmazottja segít ugyanis az Európa Pályázat-előkészítő Alap nyerteseinek fejlesztési elképzeléseik olyan szintű kidolgozásában, hogy sikeresen indulhassanak az uniós pályázatokon. Azok, akik konzorciumok segítőiként, alvállalkozókként vagy tanácsadókként rákerültek a Pea szakértői listájára, presztízselőnyhöz jutottak, konkrét megbízás esetén elmondhatják magukról, hogy már részt vettek uniós projektben - mondta Maróczi Imre. A nyertes csoportosulások a munka 70-80 százalékát magyar szakértőkkel végeztetik, akik ezzel megszerzik az esetleg még hiányzó referenciákat, így a későbbiekben könnyebben juthatnak az uniós pályázatokkal kapcsolatos megbízásokhoz.

Összetett keresés.

A sikeres pályázás egyik feltétele az időben érkező, pontos, hiteles, megbízható információ. A Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) honlapja, a www.nfh.hu vagy europaterv.hu, illetve az EU Pályázati Információs Központ kék száma, a (06-40) 200-494 olyan források, amelyek minden esetben és ingyenesen igazítják el az érdeklődőket, hogy megtalálják azt a pályáztató szervezetet és kiírást, amely segítséget nyújthat fejlesztési elképzelésük megvalósításához.

Az NFH nemrégiben megújult internetes oldalán a legfrissebb uniós pályázati információk mellett valamennyi magyar pályázati kiírás elérhető. Ráadásul kombinált keresések is végezhetők, amelyek például a kedvezményezettre (önkormányzat), a fejlesztési célra (foglalkoztatás), a támogatási formára (kamattámogatás) az egyik operatív programra vagy éppen a beadási határidőre kivetítve adja ki a kért információkat.

Mindezek mellett az érdeklődők ingyenesen letölthetik a NFH által kiadott pályázati kézikönyveket, tájékozódhatnak az Európa Pályázat-előkészítő Alap eredményeiről, és megtalálhatják azt a Pénzügyi partner katalógust, amely az elérhető, nem költségvetési, pénzügyi forrásokat, biztosítékokat, kockázatkezelési eszközöket tartalmazza.

Tíz dolog, amit jó tudni

1. A Nemzeti Fejlesztési Tervhez (NFT) kapcsolódó uniós pályázatokat magyar nyelven, géppel írottan kell benyújtani.

2. A pályázat megfogalmazása legyen precíz, világos, tömör, átlátható, illetve célkitűzései illeszkedjenek a NFT-hez.

3. A pályázó győződjön meg arról, hogy a dokumentáció teljes, az aláírások, bélyegzők jól láthatóak, az eredeti és a másolt példányokon egyaránt felismerhetőek.

4. A pályázat megfelelő előkészítettsége perdöntő, a bírálók ugyanis - a komoly formai követelményeknek köszönhetően - szinte azonnal fel tudják mérni, hogy a fejlesztés megalapozott és kivitelezhető-e.

5. A pályázati űrlapon megadott terjedelmi korlátokat nem ajánlott túllépni, a beadási határidőt pedig be kell tartani.

6. Előfordulhat, hogy a pályázatot nemcsak papíron, hanem elektronikus formában is be kell adni, ilyenkor a két dokumentációnak egyformának kell lennie.

7. A fejlesztésekhez az indokoltnál se több, se kevesebb támogatást nem érdemes kérni, a pályázatban kikötött költségarányokat pedig nem szabad megváltoztatni.

8. A legkisebb számítási hiba is a pályázat elutasítását jelenti.

9. Hiába a remek pályázat, ha a fejlesztést tervező intézmény, szervezet, társaság nem jogosult a támogatásra.

10. A formanyomtatvány tulajdonképpen reklámanyag a pályázatról, ezért célszerű figyelni a minőségére. Törekedni kell arra, hogy minden kérdésre meggyőző válasz szülessen (NSZ)
2004. 03. 18.

  Hírlevél kérés  

LogSped
Tel.: 06/62/314-692, 06/62/449-783
Mobil: 06/30/380-7333
E-mail:logsped@logsped.hu
Copyright © LogSped