Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Ötéves a SkyCourt

Az idei nyári menetrend életbelépésével egy újabb évfordulót ünnepelt a Budapest Airport, most lett ötéves a SkyCourt, a 2. Terminál központi csarnoka.

Az összesen 24 000 négyzetméter alapterületű épületet nagyon hamar megszerették az utasok, a benne rejlő építészeti és használati előnyök pedig az üzemeltető Budapest Airport számára is bizonyítottak.

Elegáns ívek, nyitottság a világra és funkcionalitás. Röviden így lehetne összefoglalni a budapesti repülőtér SkyCourt épületének üzenetét, amelyet annak idején Tima Zoltán Ybl-díjas építész és a KÖZTI tervező csapata formált meg betonból, üvegből és acélból – természetesen még sok-sok más nemes anyag felhasználásával. Az épület elsősorban az induló utasokat szolgálja ki, a föld alatt elhelyezett csomagosztályozó rendszeren mind a 2A, mind a 2B terminál poggyászai keresztülhaladnak. Az indulócsarnok három emelet magas üveghomlokzata nagyszerű kilátást nyújt az utasoknak a repülőtér életébe, szinte felkészíti őket az előttük álló utazás kellemes izgalmára.A 24 000 négyzetméteres csarnokot a Budapest Airport építtette 2009 és 2011 között, méghozzá a tervezett mintegy 100 millió eurós (kb. 31 milliárd forintos) költségkereten belül és a kitűzött határidőre! A különleges építkezés fővállalkozója a szegedi központú KÉSZ Építőipari Zrt. volt, amelynek kecskeméti acélipari üzemében készültek a SkyCourt egyenként 70 méteres fesztávolságú és darabonként 70 tonnás tetőszerkezeti tartóelemei. Ezeket az elemeket annak idején egy-egy éjszakai műszakban emelték a helyükre, egyszerre három toronydaru szinkronizált mozgatásával. A SkyCourt tervezői és építői azóta számos hazai és nemzetközi elismerést is kaptak kiváló munkájuk elismeréseként.A SkyCourt napfényes, levegős csarnokában az átadás óta nem kevesebb, mint 21 millió utas fordult meg, vásárolt az elegáns üzletekben vagy étkezett a kávézók és éttermek valamelyikében. A SkyCourt kereskedelmi kínálatában a nagy nemzetközi márkák mellett kiemelt figyelmet kapnak a hazai termékek, az egyedi emléktárgyak vagy éppen a hungaricumok forgalmazói.

“Az elmúlt öt évben a SkyCourt a gyakorlatban bizonyította különleges értékeit mind az utasok, mind pedig a repülőtér számára.” – jelentette ki Stephan Schattney, a Budapest Airport Műszaki Központjának igazgatója, aki az első kapavágástól a szalagátvágásig végig irányította a SkyCourt megépítését. Hozzáfűzte: “Bár az elmúlt években néha alapvető változások történtek a légiközlekedésben, a SkyCourt a benne rejlő sokféle használati és különleges építészeti értékeknek köszönhetően hozzásegített bennünket ahhoz, hogy megfelelően válaszoljuk a kihívásokra.

Az épület nyitottsága miatt az utasok szinte azonnal otthonosan mozognak a SkyCourtban, betekinthetnek az üveghomlokzaton keresztül a repülőtér egészének életébe, nyomon követhetik a futópályákon a le- és felszálló gépek forgalmát. Az épület pontosan teljesítette küldetését: egyedi és emlékezetes képviselője nemcsak Budapestnek, hanem az egész magyar légiközlekedési iparágnak.”

A SkyCourt átadásának ötödik évfordulóján a Budapest Airport különleges ajándékkal lepte meg az utazókat, akik induláskor választhattak a színes, repülőtéri színeket idéző mignonokból.
(logsped)

2016.04.03.