Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Országos e-jegyrendszer a tömegközlekedésben

Indul a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Projekt, az ehhez szükséges know-how beszerzése már megtörtént, az első pilotok már jövő tavasszal várhatóak. (Portfolio)

A közösségi közlekedés egységesítését célzó projekt részeként országos szintű integrált utastájékoztatási rendszert, elektronikus jegyet, intelligens kártyát és mobilapplikációt hoznak létre. A mindennek alapját szolgáltató rendszert jövő év végéig adják át - derült ki a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. sajtótájékoztatóján.

A 100 százalékban állami tulajdonban álló Nemzeti Mobilfizetési Zrt. fő stratégiai célkitűzése, hogy a közszolgáltatások elérését könnyítse, a közszolgáltatásokat "bevezesse a smart korszakba". Mindennek csak egyes eddig megvalósult elemei a mobilfizetéses parkolás, az autópályamatricák és az e-útdíj mobiltelefonos kifizetése.

Most viszont egy újabb projekt indul a Zrt.-nél, a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Projekt (NEJP), az ehhez kapcsolódó fejlesztések "nulladik" üteme, a kivitelezés megtervezése, a know-how beszerzése már lezárult. A NEJP célja egy egységes jegyrendszer és utastájékoztatási rendszer, az integrált közösségi közlekedés megteremtése, ennek főbb részei:

- Valós idejű utastájékoztatás,
- Multimodális (közlekedési eszközök, városok közötti) utazástervezés,
- Intelligens kártya, mobilapplikáció
- Elektronikus jegy.

A szigetszerűen elindult rendszerek egységesítése azt jelenti, hogy például attól függetlenül, hogy Budapesten, Debrecenben vagy városok közötti közlekedésről van szó, ugyanazzal a mobilapplikációval lehessen jegyet venni, tájékozódni és ehhez kapcsolódó ügyeket intézni az ország területén. Jelen pillanatban nincs jogszabályi akadálya a megvalósításnak, a NEJP tervezése már megtörtént, most a központi elemek létrehozása zajlik, jövő tavaszra már pilotokat terveznek, például Debrecenben. Jövő év végéig a tervek szerint átadják azt a rendszert, amely az egységes jegyrendszer alapját fogja képezni.

A mobilparkolásnál a felhasználók a különböző szolgáltatóknál különböző mértékű kényelmi díjat fizetnek, a közösségi közlekedésben azonban nem lesz ilyen kényelmi díj vagy pluszköltség, ebből a szempontból mindegy, hogy a jegyet milyen módon veszik meg.
(logsped)

2015.04.29.