Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Az Orient Solar napelemgyártó üzemet épít Berettyóújfaluban

Kapcsolódó oldal:  Az Orient Solar napelemgyártó üzemet épít Berettyóújfaluban

A magyar-kínai vegyesvállalat Berettyóújfaluban felépítendő napelem- és napkollektorgyártó üzemének egyedi kormánydöntéssel való támogatásáról kezdett hétfőn tárgyalásokat a szaktárcáknál Galló Ferenc, a cég ügyvezető igazgatója.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban és a Nemzetgazdasági Minisztériumban folyó egyeztetéseknek kedvező hátteret adnak a Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő hétvégi magyarországi látogatásán történtek, illetve az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel aláírt gazdasági jellegű kétoldalú megállapodások - hívta fel a figyelmet az MTI-nek nyilatkozva a cég vezetője.

Tájékoztatása szerint szakmai partnerük, a kínai LGREAT Solar telepíti a gyártóüzemet Berettyóújfaluba. Az összesen 10,5 millió euró összegű beruházás kapcsán 14 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot építenek, ahol évente 200 megawatt teljesítményű beépített napelemet, 800 ezer darab cellát fognak gyártani, s szállítanak majd elsősorban az LGREAT európai uniós partnereinek. Az üzem gyártósoránál 730-an fognak dolgozni, de összesen 800 személynek ad majd munkát az Orient Solar Kft. a különösen hátrányos kistérségben - tette hozzá Galló Ferenc.

Utóbbi okán - mint megjegyezte - a kormányzati támogatás 25-60 százalék közötti lehet. A Becsey Zsolt külgazdasági kapcsolatokért felelős államtitkárral folytatott tárgyalások eredményeként napokon belül beadhatják a projektet a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, s két-három héten belül megszülethet a megállapodás az egyedi kormánydöntés alapján várható támogatásról - jegyezte meg.

Hozzátette: 2-3 hét múlva aláírják a magyar-angol nyelvű dokumentációkat, s várhatóan szeptemberben megkezdődnek a kivitelezői munkák, attól számítva négy hónap múlva pedig a termelés is megindul Berettyóújfaluban. Galló Ferenc szerint a magyar-kínai együttműködés tovább folytatódik: cégük 5-10 megawattos naperőművek gyártását tervezi a jövőben.
(MTI)

2011.06.27.