LogSped
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

     Archívum
     Blog      RSS
    Képgaléria
    Elérhetőség

FŐOLDAL
     Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
     Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
     eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
     Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
     Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
     Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
     Információs
         társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
     Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
     Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
     EU
    Európai unió
     Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Oldaltérkép

Nőtt a fizetésképtelen cégek száma

Kapcsolódó oldal:
  


Jelentősen nőtt a fizetésképtelen cégek száma

Közel 25 százalékkal, csaknem 7000-re nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos magyarországi cégeljárások száma 2009 első negyedévében 2008 hasonló időszakához képest - közölte a hitelminősítéssel és hitelbiztosítással foglalkozó Coface Hungary.

A Coface legfrissebb elemzéséből kiderül, hogy a magyar gazdasági szektorok közül a leginkább veszélyeztetettek továbbra is a nagykereskedelem, a kiskereskedelem, az építőipar és az autóipar bizonyos területei, például az autóipari beszállítás és az autókereskedelem. Kockázatos ágazatnak számít a szórakoztató elektronika és a logisztika is. Viszonylag biztonságos helyzetben az energiaipar és a telekommunikációs szektor van.

A magyar vállalkozások továbbra is alultőkésítettek, és ez a mostani hitelszűkében finanszírozási nehézségekkel jár - idézi a közlemény Dercze Zoltánt, a Coface Hungary országigazgatóját. Komoly probléma, hogy a magyar export domináns része az EU-országokba irányul, azon belül is Németország a legnagyobb felvevőpiac, ahol szintén lassul a gazdaság, így csökken a magyar termékek iránti kereslet. Ugyanakkor további problémákat okoz az autógyárak leállása vagy kapacitáscsökkentése, ami a magyar autóipari beszállítókat is hasonló lépésre kényszerítette.

Továbbra is rendkívül kevés olyan csődeljárás indul, amely a vállalkozások fizetőképességének helyreállítására, azaz a vállalatok megmentésére irányul - mutat rá az elemzés. A csődvédelem hatékony eszköz lehetne, ha élnének vele a magyar cégek, de a több ezer felszámolási eljárás mellett csak néhány csődeljárás indul évente. 2009 első három hónapjában 11 ilyen eljárás indult Magyarországon.

A fizetésképtelenségi eljárások ágazati számát vizsgálva kiderül: a legtöbb fizetésképtelenségi eljárásban továbbra is az építőipari és kis-, illetve nagykereskedelmi cég érintett, az összes hazai fizetésképtelenségi eljárások 24 százalékát kereskedelmi vállalkozások, további 17 százalékát építőipari cégek ellen indították az év első három hónapjában.

Ezek mellett az eljárás alá vontak között ingatlangazdálkodási, idegenforgalmi, valamint gépjárműipari vállalkozások vannak nagy számban. A földrajzi eloszlást vizsgálva kiderül, hogy 2009 első negyedévében a legtöbb eljárást - az összes hazai fizetésképtelenségi eljárás több mint 40 százalékát - Budapesten és Pest megyében folytatják le. (Hír3)
2009.04.29.
  Hírlevél kérés