Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébMórahalmi Homokhát Térségi Agrár-Ipari parkba vetőmag-feldolgozó

Kapcsolódó oldal:  Mórahalmi Homokhát Térségi Agrár-Ipari parkba vetőmag-feldolgozó települ

Kelet-Európát kiszolgáló vetőmag-feldolgozó és csomagoló üzemet, elosztó központot épít a mórahalmi agrár-ipari parkban a francia RAGT.

A minőségi vetőmagok termelésében, nemesítésében és forgalmazásában a kontinens egyik vezetőjeként számon tartott RAGT Semences 2012-ig hozza létre 40 állandó és 60 alkalmi munkavállalónak állást adó üzemét, amelyet később bővíthet is. - Helyi lakosokat szeretnénk foglalkoztatni - hangsúlyozta az igazgató.

A több mint 1100 alkalmazottal bíró RAGT vállalat tavalyi forgalma 272 millió euró volt (Magyarországon meghaladta az egymilliárd forintot), vetőmagrészlege 144 milliós forgalom mellett 636 főnek adott munkát. 15 nemesítő állomása működik Európában. Huszonkét növényfaj - többek között kukorica, kalászos gabonák, takarmányfüvek, pázsitfüvek, szója - 235 fajtájának vetőmagját forgalmazza. Pitó Enikő, az ITD Zrt. regionális igazgatója közölte: a vállalat - a befektetésösztönző állami szervezet aktív közreműködésével - féléves előkészítés, több telephely vizsgálata után választotta a beruházás színhelyéül Mórahalmot.

Az ipari park infrastruktúrája, a hozzá kapcsolódó szolgáltatások, a polgármesteri hivatal gazdaságfejlesztési ajánlata, benne például az egyablakos ügyintézéssel - ez győzte meg a befektetőt Nógrádi Zoltán polgármester szerint. További két befektetővel tárgyalnak.

Mintegy 800 millió forintnyi gazdaságfejlesztési beruházás is megvalósult az ipari parkban: uniós támogatással kezdő vállalkozásoknak otthont adó, 2000 négyzetméteres inkubátorközpont épült, 300 millió forintból. Két cég már be is költözött, két továbbival szerződéskötés előtt állnak - kereskedelemmel, szolgáltatással, termeléssel foglalkozó vállalkozások egyaránt helyet kaphatnak. Fejlesztették az agrár-ipari parkot is: a közel 80 hektáros területen immár 39 vállalkozás működik, több mint 400 alkalmazottal. (DM)

További információk:2010.08.31.