Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébMezőkövesden új repülőtér épül

Kapcsolódó oldal:  Mezőkövesden új repülőtér épül ír-magyar beruházásban

AA mezőkövesdi volt szovjet katonai repülőtér bázisán, 600 hektáros területen logisztikai, illetve polgári repülőtér létesül, amely 2009-től indíthat és fogadhat gépeket.

A mezőkövesdi volt szovjet katonai repülőtér bázisán, 600 hektáros területen logisztikai, illetve polgári repülőtér létesül, amely 2009-től indíthat és fogadhat gépeket - jelentette be Mezőkövesd, Mezőkeresztes és Miskolc polgármestere, valamint a projektet vezető ír-magyar Fieldstone Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. képviselője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A fejlesztés első fázisában a környezetvédelmi munkálatokon kívül fénytechnikai és a leszálló rendszert kiépítő beruházások indulnak, amely 10-12 millió eurót emészt fel, a későbbiekben a fejlesztési költség több százmillió eurót jelenthet - mondta Peter Dolan. A Fieldstone Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője szerint a repülőtér 80 százalékban teherszállítási, 20 százalékban személyszállítási ügyleteket fog megvalósítani. (A Fieldstone Kft. 60 százalékos tulajdonosa az ír Jermon Airport Limited, 40 százalékos tulajdonosa pedig a magyar Airport GSE Kft.)

A volt szovjet katonai repülőtér egy 2007 végén hozott kormányhatározat után került a mezőkövesdi, a mezőkeresztesi valamint a miskolci önkormányzat tulajdonába, amelyek aztán 100 éves bérleti szerződést kötöttek a beruházóval - magyarázta Keller László.

A Pénzügyminisztérium államtitkára a létrejövő repülőtér gazdaságfejlesztési, munkahelyteremtő lehetőségeit emelte ki, hozzátéve, hogy a magyar állam a ferihegyi repülőtér privatizációja után azt vállalta, hogy 250 kilométeres körzetben nem hajt végre repülőtéri fejlesztést. A magyarországi infrastruktúra az utóbbi nyolc évben ezer kilométer autópályával bővült, a mostani szerződés már az M3-as sztráda lehetőségeit is figyelembe véve születhetett meg - fogalmazott Keller László.

Az egykori szovjet katonai repülőtér, amely Mezőkövesd és Mezőkeresztes között fekszik, 3,5 kilométer hosszú, 80 méter széles leszálló pályával rendelkezik, rendkívül jó lehetőséget teremt kereskedelmi repülőtér kialakítására - mondta Tállai András, Mezőkövesd polgármestere. A reptér tulajdonjogának öthatoda egyenlő arányban a két településhez került, a maradék egyhatod pedig Miskolchoz - tette hozzá. (hírszerző)

2008.05.06.