Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Mercedes aláírta a kecskeméti előszerződést

Kapcsolódó oldal:  A Mercedes kecskeméti gyára az eredeti tervek szerint épül
Terv szerint valósítja meg a Mercedes Benz a kecskeméti gyár építését.   
(DM)
2008.10.29.

Mercedes aláírta a kecskeméti előszerződést

Megkötötte Kecskemét és a Mercedes a városban létesítendő gyár előszerződését. 2009-ben létrehoznak egy információs pontot Kecskeméten, ahol bárki kérdézhet a beruházásról, illetve a foglalkoztatással kapcsolatban.

Az önkormányzatnak tízmilliárd forintjába kerül az üzemhez szükséges 450 hektáros terület felvásárlása.

A napokban megkötötte a kecskeméti önkormányzat és a Mercedes magyarországi cége a városban felépülő autógyárhoz elengedhetetlen előszerződést. A dokumentumot Zseni Benő, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere írta alá.

Az előszerződés szerint a százhetven helyrajzi számon lévő, csaknem négyszázötven hektáros területért a város több mint hét és fél milliárd forintot fizetett ki, ám a vételár teljes összege az egyéb költségekkel, illetve a földvédelmi járulékkal együtt mintegy tízmilliárd forint lesz. Ezt az összeget várhatóan 2009 tavaszán, a terület birtokbavételekor fizeti ki a német autóipari konszern.

Emlékeztetőül: a Mercedes AG a nyár elején döntött arról, hogy Kecskeméten építi fel az első lépcsőben mintegy 2500 főt foglalkoztató új kelet-közép-európai üzemét. A tervek szerint az új gyárban a csillagos márka A és B osztályos járműveit szerelik majd össze.

A múlt héten a leendő gyár igazgatója, Michael Friess is Kecskeméten járt, bemutatkozott a helyi képviselő-testületnek, ahol egy kérdésre válaszolva elmondta: mivel még a tervezési szakaszban tart a beruházás, nem jött el az a pillanat, hogy a nyilvánosság előtt beszámoljanak a részletekről. Hozzátette: jövőre létrehoznak egy információs pontot Kecskeméten, ahol bárki kérdézhet a beruházásról, illetve a foglalkoztatással kapcsolatban.

Jelenleg a tervezési folyamatok zajlanak, és várhatóan már 2008 decemberében megkezdődnek a leendő gyárkomplexum mélyépítési munkálatai. A magasépítési munkálatokat a Daimler AG beruházói 2009 közepén kezdik el, és várhatóan 2010-ben szerelik fel a csarnokokat műszaki berendezésekkel, gyártáshoz szükséges eszközökkel: így a gyártósorokkal és a gépekkel.

A termelést Friess úr közlése szerint a Daimler AG a 2010-es év közepén szeretné elindítani Kecskeméten. Ennek során első körben próbatermelés elindítására kerül majd sor, az ebből kikerülő széria azonban nem kerül majd értékesítésre.

A jelen tervek szerint 2011 közepére fog felfutni teljesen a termelés a Daimler AG új, kecskeméti gyárában, és várhatóan ebben az évben már legördül az első új autó a leendő gyár szerelőszalagjairól. (nol)

További információk:

Mercedes-benz állás Kecskeméten 
Telefon: 8:00 és 17:00 óra között: 36 76 301 018

Kecskemét Önkormányzat  

2008.10.08.