Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Menetrendi változások a Déli pályaudvaron

A vasúti vágányok felújítási munkálatai, valamint más vágányzári munkák miatt április 18-tól 29-ig menetrendi változásokra kell számítani a Déli pályaudvaron.

A vágányzár ideje alatt korlátozni és módosítani kell a Déli pályaudvarra beérkező és onnan induló vonatok menetrendjét. Néhány kivételtől eltekintve valamennyi vonatot érint az ideiglenes változás.

A távolsági sebes-, gyors- és InterCity vonatok, továbbá a zónázó vonatok változatlanul a Déliből indulnak, de az eredeti menetrendjükhöz képest 5-10 perces eltéréssel közlekednek.

A Budapest-Tatabánya közötti hivatásforgalmat kiszolgáló vonatok, illetve egyes komáromi és győri, munkanapokon közlekedő személyvonatok csak Kelenföldtől, illetve Kelenföldig közlekednek. A martonvásári és a százhalombattai, munkanapokon közlekedő vonatok Kelenföldről indulnak, és oda is érkeznek. A pusztaszabolcsi, dunaújvárosi és dombóvári vonatok - egy-egy járat kivételével - csak Kelenföldtől, illetve Kelenföldig közlekednek.

A székesfehérvári zónázó vonatok, illetve a Kőbánya-Kispest és Tárnok, valamint a Kőbánya-Kispest és Lepsény között közlekedő vonatok menetrendje változatlan. A Déli pályaudvarról Kelenföldre, illetve Kelenföldről a Délibe a székesfehérvári zónázókkal, a nagykanizsai, illetve a szombathelyi - Kelenföld és Déli között pótjegy váltása nélkül igénybe vehető - gyorsvonatokkal lehet utazni. A zökkenőmentes utazás érdekében célszerű a szokásosnál korábban, legalább tíz perccel előbb kiérkezni a pályaudvarra. Egyéb pályaépítési munkák miatt a tapolcai és a szombathelyi gyorsvonatok közlekedése, továbbá az Agram, a Citadella és a Göcsej InterCity, illetve EuroCity vonatok menetrendje is változik.

A vasúttársaság már több mint egy évvel ezelőtt betervezte a Déli pályaudvarra bevezető vágányok és kitérők egy részének cseréjét, amelyre az április 18. és 29. közötti időszakban kerül sor. A vágányzár keretében váltó- és síncseréken, valamint vágányszabályozáson kívül a Márvány utcai híd falazatának állagmegóvási munkáit is elvégzik, illetve megszüntetik a vágányzat vízelvezetési problémáit mintegy 90 méteres pályaszakaszon. A felújítási munkák eredményeként a nyári menetrend kezdetére a meglévő 20 kilométer per órás sebességkorlátozás megszűnik, ezáltal jobban tartható lesz a menetrend, illetve a csúcsidőszakokban elkerülhetők a torlódások és az ezekből adódó késések.

A szóban forgó felújítási munkák csak jóváhagyott kivitelezési terv alapján végezhetők el. A vasúti karbantartógépek (daru, vágányszabályozó géplánc) és a zúzottkőrakományok ráadásul csak vasúton szállíthatók a munkaterület helyszínére Kelenföld felől, az alagúton át. Fenti feltételek mostanra teljesültek, ezért nem lehetett elvégezni ezeket a karbantartási munkákat a februári-márciusi, előre nem látható ideiglenes lezárás idején.

Javasolják utasoknak, hogy utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak. Bővebb információk a helyi tarifával hívható MÁVDIREKT vonalon, a 06 (40) 49-49-49-es telefonszámon kérhetők.
(logsped)

2015.04.18.