Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Menet közben mérik a tehergépjárművek tengelysúlyát

A 89 új, 15 milliárd forintnyi uniós forrásból kiépülő berendezés a járművek súlyát megállítás nélkül, menet közben méri. A beruházás a KÖZOP (Közlekedés Operatív Program) keretében valósul meg, két részben.

Több mint 15 milliárd forintból, teljes egészében uniós támogatással, 89 tengelysúlymérő állomás telepítéséről döntött a kormány - az erről szóló határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. A projekt keretében az ország 89 pontján telepítenek a tehergépjárművek tengelysúly-mérésére alkalmas rendszert, amely a járművek súlyát megállítás nélkül, menet közben méri. A jelenlegi tengelysúlymérő állomásoknál meg kell állniuk a járműveknek.

A beruházás a KÖZOP (Közlekedés Operatív Program) keretében valósul meg, két részben. A nagyobb, 10 milliárd 882 millió forintos mérési pontokat részben a transzeurópai közlekedési folyosón (TEN-T) alakítják ki. Az egyéb utakon épülő állomások költségvetése 4 milliárd 147 millió forint.

A kormány felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a belügyminiszter bevonásával április végéig vizsgálja felül a közúti ellenőrzésre és az ahhoz kapcsolódó bírságolásra, továbbá az útvonal-engedélyezésre vonatkozó szabályokat. A beszedett túlsúlydíjat a közúthálózat üzemeltetésére, fenntartására, felújítására kell fordítani. Jelenleg a túlsúlyos járműveknek a megtett kilométerek arányában kell bírságot fizetniük.
(logsped)

2015.04.10.