Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Megjelentek az ekáer részletszabályai

Megjelent a Magyar Közlönyben az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (ekáer) működéséről szóló miniszteri rendelet szerdán, amely tartalmazza az ekáer elektronikus felületére szóló bejelentési, változás-bejelentési kötelezettség részletes szabályait. (MTI)

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a rendelet részletesen rendezi az ekáer-szám megállapításának rendjét, a kockázati biztosíték mértékének meghatározását, valamint a pénzügyi intézmény, pénzforgalmi intézmény, befektetési vállalkozás által vállalt garanciaszerződés szabályait.

A tárca közleménye szerint a január 1-jén induló online árukövető rendszer Európában is példaértékű és egyedülálló. Célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a gyakran az emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása és nem utolsósorban az adóelkerülők kiszűrése.

A rendszerrel kapcsolatos minden információ megtalálható az ekaer.nav.gov.hu oldalon. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az új év első hónapjában is ellenőriz ugyan, de mulasztás esetén nem büntet 2015. január 31-éig. A bírságmentes időszak alatt a pénzügyőrök és a revizorok a figyelmeztetés mellett felkészítő segítséget nyújtanak az átálláshoz.

Ugyancsak a szerdai közlönyben jelent meg a kockázatos termékek körét meghatározó miniszteri rendelet. A dokumentum két mellékletben sorolja fel a kockázatosnak minősülő élelmiszereket, illetve egyéb termékeket.
(logsped)

További információk:
2015.01.01.