Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Megalakult az elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer munkabizottsága

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kezdeményezésére megalakult az elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer (eáker) munkabizottság, hogy az Európában is példaértékű és egyedülálló rendszer januári bevezetése zökkenőmentes legyen - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel pénteken.

Az elektronikus fuvarlevél részletszabályait meghatározó végrehajtási rendelet tervezetét a NAV honlapján véleményezhetik az érintettek jövő héttől.

A közlemény idézi Varga Mihályt, aki az alakuló ülésen elmondta: a feketegazdaság elleni küzdelemben közmegegyezés van, a csalások felszámolását pedig közös ügynek nevezte.

Az új ellenőrzési rendszer kiszűri az áruk fiktív szállítmányozásával összefüggő visszaéléseket, amelyek milliárdos károkat okoznak az államnak és a tisztességesen adózó vállalkozásoknak - írták.

A munkabizottságban az NGM, a Belügyminisztérium, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Német-magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete képviselteti magát.

A közlemény kiemeli: az áruk mozgásának nyomon követését lehetővé tevő "elektronikus fuvarlevél" bevezetésére azért van szükség, hogy az adóhatóság megakadályozza a szállítmányok fiktív utaztatását, az új rendszer minden eddiginél hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé a hatóságok részére.

A tisztességes kereskedők, fuvarozók elemi érdeke az illegális piaci szereplők kizárása a piacról, ezért jövőre minden vállalkozásnak a szállításhoz kapcsolódó adatokat - áru megnevezése, mennyisége, feladó/átvevő, szállító jármű rendszáma - egy központi elektronikus rendszerben még a fuvarozás előtt rögzítenie kell. Az új rendszerrel jelentősen csökkenhetnek a visszaélések, és tovább fehéredik a gazdaság - olvasható a közleményben.
(logsped)

2014.12.05.