LogSped  
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

FŐOLDAL
   Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
   Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
   eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
   Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
   Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
   Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
   Információs társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
   Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
   Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
   EU
    Európai unió
   Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Archívum
      Oldaltérkép

MÁV parlagfű-mentesítés

eTarget hirdetés Hirdessen Ön is itt  
Kapcsolódó oldal:   Vasút   

Tisztább vasútállomások - rendezettebb vasúti környezet

A MÁV ZRt. mintegy 140 millió m2 földterület parlagfű-mentesítéséért és kezeléséért felelős. A vasúttársaság jogszabályi kötelezettségének eleget téve, továbbá környezetvédelmi programjának megfelelően nemcsak a parlagfű és gyomnövények irtását végzi el, de a megelőzésre is gondot fordít. A vasúti területek megtisztítására idén közel kétmilliárd forintot fordít a vasúttársaság.

A tavalyi évhez hasonlóan a vasúttársaság pályavasúti üzletága - az ingatlangazdálkodási igazgatóság ingatlankezelési szolgáltató egységének összehangolt irányításával - idén is tervszerűen végzi a vasúti ingatlanok és pályák mentén a gyomirtást, kiemelten kezeli a parlagfű elleni védekezést.Permetező vonatok, kaszálás a pályák mentén

A rendszeres és hatékony gyomirtás érdekében a vasútvonalakat gyomirtó vonatok járják. A speciális vonatok az engedélyezett minőségű és mennyiségű - az emberi egészségre ártalmatlan, de a gyomok ellen hatékony - gyomirtó szerrel permetezik a sínpályát (egyvágányú pályán 6,4 m, kétvágányú pályán 10,6 m, állomási vágányoknál 5 méter szélességben). A vonatokon mobil meteorológiai állomás jelzi, hogy az időjárási viszonyok lehetővé teszik-e a hatékony permetezést. A vasúttársaság közbeszerzési eljárás keretében választotta ki azt a két céget (G & G Kft., MÁVKert Kft.), akik folyamatos műszakban, a permetező vonattal kezelik a pályát. A permetező vonatok közlekedtetésére 675 millió forintot fordít a MÁV. A permetező vonatok mellett októberig a vasúti pálya mentén kaszával, az állomásokon kisgépekkel végzik a gyomirtást és a területek gondozását. A vasútállomásokon parkosítanak is - főleg az idegenforgalmi helyeken - vonzóbbá teszik a vasúti környezetet. A munkák elvégzésére a MÁV Pályavasúti Üzletág közel 250 millió forintot használ fel. A parlagfű irtását a vasúttársaság október végéig folyamatosan végzi. A program összeállítói azt is figyelembe vették, hogy a parlagfű legintenzívebb növekedési időszaka júliusban van, ezután növekedése lelassul, majd virágzik. A sokakat irritáló virágpor legnagyobb mennyiségben július végén és augusztusban kerül a levegőbe. Ezt figyelembe véve a vasúttársaság június 30-ig befejezi a parlagfű-irtást, majd a területek utógondozására kerül sor.

Közmunkaprogramok is segítenek a vasútvonalak megtisztításában

A MÁV és a szakminisztérium együttműködési megállapodást kötött, amely szerint a vasútvonalak megtisztítására idén is átfogó közmunkaprogramot indítanak el. A közmunkaprogram révén ebben az évben egymilliárd forint áll rendelkezésre. A programhoz a MÁV Zrt. a költségek 50 százalékával, azaz 500 millió forinttal járul hozzá. A szükséges pénzügyi fedezet másik felét a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Közmunkatanács és egyéb források biztosítják.

A közmunkaprogram a vasúti pálya környezetvédelmi karbantartását célozza, tartós munkanélküliek bevonásával. 2008-ban a MÁV a települési önkormányzatok társulásai, együttműködő konzorciumai, valamint önkormányzati alapítású és tulajdonú közhasznú társaságokkal végezteti területének kaszálását, a gyomnövények irtását.

A vasút területét érintő közmunkavégzés a vasútvonalak mentén a parlagfű-mentesítés mellett kiterjed a környezetvédelmi munkálatokra. A program idén érinti Somogy, Zala, Veszprém, Tolna, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Hajdú, Szolnok, Szabolcs és Békés, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun megyét, valamint Budapestet, továbbá a Balaton parti, a Velencei tavi vasútvonalakat, de a Tisza tó két kilométeres körzetét is megtisztítják.

A program közel 1085 fő 6 hónapos foglalkoztatását teszi lehetővé, s azt, hogy a létszám közel 10 százaléka szakképzésben vehet részt. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2008/3. számú meghívásos "Vasút-tisztasági" közmunkaprogramja A Vasút-tisztasági program keretében lehetőség nyílik 11 megye és a főváros (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Komárom-Esztergom, és Budapest) nemzetközi forgalommal is bíró vasútvonalai közvetlen környezetének megtisztítására és parlagfű-mentesítésére. A gyalogjárók környékének megtisztításával és a vasúti kereszteződésekben a láthatóság javításával a balesetveszély csökken, sok idegenforgalmi szempontból is fontos vasútvonal és közvetlen környezete megtisztul.

A program lehetővé teszi, hogy a vasúti pályák és környékük gyom és hulladék-mentesítés legyen, a vasút menti illegális szemét és hulladék lerakóhelyek felszámolásra kerüljenek, továbbá az állomások és környékük parkosítása és ápolása is megtörténjen.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2008/7. számú meghívásos "Idegenforgalmi" közmunkaprogramja

A Balaton, a Tisza-tó és a Velencei tó térségében hagyományosan valósulhatnak meg olyan közmunka programok, amelyek a partmenti településeken a köztisztaság javításával, a csapadékvíz elvezetők, és befolyók rendbetételével, az illegális szemét és hulladéklerakók felszámolásával, parkosítással járulnak hozzá tavaink és környezetük tisztaságához, a turizmus fejlesztéséhez. E programok keretében lehetőség nyílik a tavak közvetlen környezetének parlagfű-mentesítésére is. A közutak és gyalogjárók környékének megtisztításával, a vasúti kereszteződésekben a láthatóság javításával, a balesetveszély csökken, a tavakat szegélyező vasútvonalak és közvetlen környezetük megtisztul

A program lehetővé teszi:

- a település tisztasági feladatainak ellátását,
- a tó legalább két kilométeres körzetének parlagfű-mentesítését,
- a csapadékvíz elvezetők karbantartását,
- a vasúti pályák és környékük gyom- és hulladék-mentesítését,
- a szabadtéri vízbefolyók rendbetételét,
- az illegális szemét és hulladék lerakóhelyek felszámolását,
- parkosítást, zöldterületek, parkok kialakítását, ápolását,
- az önkormányzati és állami tulajdonú közutak környékének rendbetételét.

A Balaton, a Tisza tó és a Velencei-tó partjától számított, legalább két kilométeres távolságban az önkormányzatok a tulajdonukban, kezelésükben és használatukban álló területeken folyamatosan elvégzik a parlagfű, és más aero-allergén növényektől való mentesítést. A munkálatokat a települések közigazgatási határaitól függetlenül, beleértve a vasút és a közút nem önkormányzati tulajdonú területeit, a megye partszakaszának egészére vonatkozóan végzik, azaz

- megtisztítják a tavakat körülölelő vasúti pályák, és állomások környezetét,
- gondoskodnak a közúti és vasúti kereszteződésekben, gyalogos átjárókban a szükséges láthatóság javításáról, a balesetveszély lehetséges mérsékléséről, bozót, és cserjeirtásról, ha azt szakmai szempontok indokolják,
- a konzorcium tag-településein település-tisztasági, parkfenntartási munkákat végeznek, szabadtéri befolyókat és csapadékvíz -elvezetőket tartanak karban,
- illegális szemétlerakókat számolnak föl, részt vállalnak a közutak, kerékpár utak környezetének megtisztításában.

Zala és Somogy megyében a part-menti települések részt vesznek a programban, Veszprém megyében Balatonvilágos kivételével a part-menti települések részt vesznek a programban. (logsped)
2008.06.18.

  Hírlevél kérés  

LogSped
Tel.: 06/62/314-692, 06/62/449-783
Mobil: 06/30/380-7333
E-mail:logsped@logsped.hu
Copyright © LogSped