Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb



A MÁV 2008/2009. évi menetrendje -leírás

Kapcsolódó oldal:
  


Elvira online vasúti menetrend

Honnan
Hová
Kb. 6 másodperc alatt töltődik be.

A MÁV 2008/2009. évi menetrendje - leírás

A 2008. december 14-től érvényes 2008/2009. évi menetrendben utasaink továbbra is kihasználhatják az ütemes menetrend nyújtotta előnyöket, kibővítve a most bevezetésre kerülő változtatásokkal. A jövő évi menetrendi struktúra kialakításakor a Dunántúlra történő ütemes menetrend kiterjesztése volt a cél, a menetrend ésszerűsítése mentén. Ezek alapján, a valós és tömeges utas igényekhez igazított struktúra kialakításakor a kihasználatlan vagy indokolatlan többletkapacitások átcsoportosításra kerültek, így a nyugat-magyarországi vasúti szolgáltatások javulnak anélkül, hogy az többlet költséget eredményezzen.

Az átcsoportosítások megvalósítása a következők alapján történt:

- A csúcsidőn közlekedő, kihasználatlan vonatok közlekedésének korlátozása, vagy megszüntetése.
- Tanítási szünetben a napközben, csúcsidőn kívül közlekedő vonatok közlekedtetésének szüneteltetése.
- Év végi közlekedési korlátozások bevezetése.

A menetrend szerkezeti átalakítása mellett számos változás történik a 2008/2009. évi menetrendben, új minőségi vonatok közlekednek napközben Erdélybe, Budapest- Bécs-München között forgalomba áll az ÖBB osztrák vasúttársaság új prémium terméke a Railjet, megújul a németországi éjszakai vasúti kínálat, belföldön forgalomba állnak a 3. generációs InterCity kocsik, bizonyos vonalak esetében az InterCity vonatok kerékpárszállító kocsikkal is közlekednek, illetve megvalósul az interregionális összeköttetés között.

Új ütemes menetrendű vonalak

A vonal végpontjai Menetrendi mező Szolgáltatás
Budapest-Székesfehérvár 30a Elővárosi ütemes menetrend
Budapest-Dunaújváros 40a, 42 Elővárosi ütemes menetrend
Budapest-Pécs 40a, 40 Kétórás ütemű
távolsági menetrend
Budapest-Székesfehérvár-
Szombathely/Zalaegerszeg
30a, 20, 25 Kétórás ütemű távolsági menetrend
Szombathely-Kőszeg 18 Elővárosi ütemes menetrend
távolsági ráhordó funkcióval
Budapest-
Székesfehérvár-
Tapolca
30a, 29 Az utazási igényekhez
igazodó ütemes menetrend


Közvetlen Pécs-Miskolc IC összeköttetés

- Közvetlen kétóránkénti eljutás biztosítása Pécs és Miskolc között
- Pécsről 5:24 - 15:24 között
- Miskolcról 7:28 - 17:28 között



Új mobilitási lehetőség: "haránt" irányú kapcsolat

Új, interregionális összeköttetés Kecskemét-Kaposvár között, Kiskunhalas, Baja, Dombóvár érintésével.

Az új eljutási lehetőségek célja

- Új, vonzó eljutási lehetőség kínálata.
- Több bevétel új távolsági utasok révén, a jobb kínálat nagyobb forgalmat gerjeszt.
- A MÁV-START imázsának javítása a fővonalaktól távolabb eső kistérségekben is egy új, jobb minőségű szolgáltatással.

Kecskemét - Kaposvár: 2 órás ütem



Szolnoki IC csatlakozási rendszer

- Kör IC vonatok és a romániai IC vonatok között, ezáltal minőségi eljutás biztosítása kétóránként Miskolc - Nyíregyháza - Debrecen / Békéscsaba között.



Kerékpárszállítás IC vonatokon:

- Kötelező kerékpárhely foglalással (pécsi és miskolci IC vonatok egy részén, illetve néhány kör-IC járaton).
- A német vezérlőkocsik erre kialakított részén.
- Vonatonként 8 db kerékpár

Nemzetközi fejlesztések

- Új, minőségi nappali vonatok Erdélybe.
- Új, minőségi éjszakai vonatok Németország nagyvárosaiba - Stuttgart, Frankfurt, Drezda, Berlin - kedvező áron.
- A legmodernebb technikát képviselő vonatok Bécsbe és Münchenbe.

Románia

Új minőségi kínálatot vezetünk be Románia felé: távolsági forgalomban, Budapestről InterCity vonatok közlekednek Erdély nagyvárosaiba és Bukarestbe.
Budapest és Arad között az új menetrendi időszakban mindkét irányban kétóránként közlekednek az InterCity vonatok.

- Hosszú idő után újra közlekedik közvetlen nappali vonat a Székelyföldre - Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Tusnádfürdő útvonalon át Brassóba - Hargita InterCity néven. Az új vonaton - amely további eljutási lehetőséget biztosít Nagyváradra és Kolozsvárra is - a szép tájak látványa mellett az Utasellátó étkezőkocsija is kellemessé teszi az utazást.
- Az új Transsylvania InterCity az eddigieknél kedvezőbb eljutást biztosít Nagyszebenbe.
- A délutáni Zaránd InterCity Aradon túl Déván át Simeriaba (Piski) közlekedik.
- Az új Pannonia IC a magyar és a román főváros között biztosít minőségi kapcsolatot.
- Debrecenből Szatmárnémetibe, Nagybányára és Nagyváradra közlekedik gyorsvonat.

Ausztria - railjet

- Új, világszínvonalú jármű áll forgalomba Budapest - Bécs - München között. A RAILJET a magyar és az osztrák főváros között naponta kétszer - Budapestről kora délután és este, Bécsből reggel és délután - indul. A "Premium" osztály utasait finom italokkal, ínycsiklandó harapnivalóval várják a fedélzeti utaskísérők. A First osztályon mindent úgy alakítottak ki, hogy az üzleti utasok nyugodtan dolgozhassanak menet közben. A vonat kerekesszék-emelővel és gyermekeknek kialakított mozival várja utasait. Az eddigi kedvezmények (egy útra szóló jegy Bécsbe 13 euro-tól) továbbra is érvényesek rá.
- Magyarországon keresztül halad jövőre a Bécset Zágrábbal összekötő InterCity. Avonat Zágráb - Gyékényes - Nagykanizsa - Szombathely - Sopron - Bécs útvonalon közlekedik, amellyel nyugat-magyarországi lakosok egész évben könnyen megközelíthetik a horvát fővárost.

Németország

- Ébredjen Berlinben! Egy évtizedes szünet után újra közlekedik Budapestről Drezdába és Berlinbe a Metropol EuroNight - a kor követelményeinek megfelelően légkondicionált, minőségi szolgáltatást nyújtó fekvőhelyes- és hálókocsikkal, a vonaton felszolgált reggelivel. Az új vonatra már 29 euróért válthatunk menetjegyet. A vonat reggelre Berlin belvárosába, a Reichstag szomszédságában található óriási, új főpályaudvarra viszi utasait.
- Csak egy alvásra Dél-Németország: Új éjszakai vonatunk reggelre Stuttgart és Frankfurt központjáig viszi. A Danubius EuroNight vonat Ulm - Stuttgart - Pforzheim - Karlsruhe - Mannheim útvonalon át közlekedik Frankfurtba. Ebben a vonatban a teljes útvonalon étkezőkocsi is közlekedik, egy útra szóló menetjegy már 39 euro-tól váltható. A vonaton légkondicionált, hangszigetelt, mosdós hálóhelyek is találhatók, ahol egy-két és háromágyas elhelyezést is igénybe vehetnek utasaink.
- A RAILJET vonattal Budapestről kora délutáni indulással utazhatunk Münchenbe, kedvező eljutási idővel, vonzó tarifával (egy útra szóló 29 euro-tól) továbbra is érvényesek rá.

Szlovákia

- A Pannonia nemzetközi gyorsvonat megszűnik, helyette májustól szeptemberig az Amicus nemzetközi gyorsvonat közlekedik Győr-Rajka határátmenetben.
- A jelenlegi három pár érsekújvári személyvonat csak Párkányig közlekedik.
- A Moravia InterCity helyett az Avala InterCity, a Galileo Galilei EuroNight helyett pedig a Metropol EuroNight közlekedik azonos időszakban.
- A Rákóczi nemzetközi gyorsvonat odaúton változatlan menetrendi fekvésben, visszaúton a megszűnő Bem József EC helyét átvéve InterCity kocsikkal közlekedik.
- Új Abaúj InterCity vonat minőségi járművekkel, de kishatárforgalmi jellegét megtartva.
- A jelenlegi Bem József EC odaúti, és a Rákóczi jelenlegi visszaúti menetrendi idejében személyvonat közlekedik Füzesabonyból Kassára és vissza.
- A Komárom - Komárno, valamint a Sátoraljaújhely - Slovenské Nové Mesto közötti személyforgalom megszűnik.

Csehország, Lengyelország

- A nyári szezonban a Rajkán át közlekedő Amicus nemzetközi gyorsvonat a prágai eljutáshoz még több ülő- és hálóhelyet, valamint egy fekvőhelyes kocsit és kerékpárszállítási lehetőséget is biztosít.
- A Cracovia nemzetközi gyorsvonat továbbra is csak nyári időszakban közlekedik Hidasnémeti és Lőkösháza között.
- A Jadran nemzetközi gyorsvonat Szombathely és Rajka között a korábbi Pápa-Győr útvonal helyett Csornán át közlekedik.
- A nappali Bem József EuroCity a menetrendváltással megszűnik.

Horvátország

- A Maestral nemzetközi gyorsvonat Gyékényesen és Koprivnica-n át közlekedik Zágrábba.
- A nyári szezonban közlekedő tengerparti közvetlen kocsik megszűnnek, helyette a nyári időszakban kedden és pénteken új Adria nemzetközi gyorsvonat közlekedik Split-be. Rijeka-ba az eljutást a Venezia EuroNight-ban közlekedő fekvőhelyes kocsi biztosítja.
- Új EuroCity vonat közlekedik Zagreb néven az év minden napján Bécsből Zágrábba, Sopron - Szombathely - Nagykanizsa útvonalon, a nyugat-magyarországi lakosoknak egész évben közelebb hozva ezzel a horvát fővárost.
- A Jadran nemzetközi gyorsvonat Rajka és Szombathely között a korábbi Győr - Pápa - Szombathely útvonal helyett Csornán át közlekedik.

Szerbia, Montenegro

- Az Avala InterCity Belgrádból Bécs helyett Prágába közlekedik. A nyári szezonban a hét minden napján továbbít Montenegro tengerpartjára, Bar-ba közvetlen fekvőhelyes kocsit, illetve hetente kétszer Thesszalonikihez hasonlóan ide is közlekedik az ukrán vagy az orosz vasút hálókocsija.
- A nyári szezonban új vonatpár közlekedik Belgrádba Ivo Andric néven, amely Budapestről reggel, Belgrádból pedig délelőtt indul.

Oroszország, Fehéroroszország

- A Minszk-be és az onnan tovább Moszkvába közlekedő kocsikat az új menetrendben a Metropol EuroNight vonat továbbítja.
- Az új menetrendi időszakban ismét közvetlenül el lehet jutni Szentpétervárra, a Metropol Euronight-tal közlekedő hálókocsival, amely Budapestről minden szerdán, Szentpétervárról minden vasárnap indul, majd két nappal később érkezik meg célállomására.
- A Tisza nemzetközi gyorsvonat Záhonyból Budapest felé 90 perccel, Budapestről Záhony felé 30 perccel később közlekedik.

A budapesti elővárosi közlekedés változásai

1. Budapest - Győr - Hegyeshalom
- Budapest-Komárom/Győr között óránkénti elővárosi közlekedés, tatabányai betétjáratokkal reggel budapesti, délután tatabányai irányba.
- A munkanapokon közlekedő vonatok karácsony és újév közötti munkanapokon nem közlekednek.

2. Budapest - Esztergom
- A vonal menetrendi szerkezetében lényeges változás nem történt.

12. sz. Tatabánya - Oroszlány vonal
- A vonalon csúcsidőben az órás ütemű közlekedés, csúcsidőn kívül 2 órás ütemes közlekedés, a vonatok viszonylata Tatabánya - Oroszlány - Tatabánya, csatlakozással Budapest irányába.
- Kétóránként közvetlen csatlakozás a budapesti gyorsvonatokhoz.
- A két pár közvetlen vonat Budapest - Oroszlány között nem közlekedik.

30a. Budapest - Székesfehérvár
- Az elővárosi forgalomba a vonalon integrált ütemes menetrend.
- Napközben 5:48 és 20:48 között minden órában zónázó vonat közlekedik Székesfehérvárra Érd felsőn át.
- A zónázó vonat előtt mindenhol megálló személyvonat, munkanapokon csúcsidőben sűrítő személyvonatok Martonvásárra.

40a Budapest - Pusztaszabolcs
- Az elővárosi forgalomba a vonalon integrált ütemes menetrend.
- Budapestről minden órában Pusztaszabolcsra, ebből 13 pár vonat Dunaújvárosig közlekedik, melyek Pusztaszabolcsig mindenhol megállnak, Pusztaszabolcs és Dunaújváros között viszont nem, ezen állomások közötti megállókat a regionális vonatok szolgálják ki.
- Az órás személyvonatok mellett munkanapokon és csak csúcsidőben sűrítő járatok közlekednek óránként Százhalombattára.

70. Budapest - Vác - Szob
- Iskolai időszakban az ütemes menetrendi struktúra nem változik.
- Tanítási szünetekben Budapest - Vác viszonylatban munkanapi vonatok közül 4 pár nem közlekedik.
- A Budapest - Nové Zámky vonatok új viszonylata Budapest - Sturovo.

71. Budapest - Vácrátót - Vác
- Iskolai időszakban az ütemes menetrendi struktúra nem változik.
- Tanítási szünetekben Budapest - Vác viszonylatban munkanapi vonatok közül 5 pár nem közlekedik.

80a Budapest - Hatvan
- Iskolai időszakban az ütemes menetrendi struktúra nem változik.
- Tanítási szünetekben Budapest - Gödöllő viszonylatban a napközbeni munkanapi vonatok közül 4 pár nem közlekedik.

100a Budapest - Cegléd - Szolnok
- Iskolai időszakban az ütemes menetrendi struktúra nem változik.
- Tanítási szünetekben Budapest - Monor viszonylatban munkanapi vonatok közül 3 pár nem közlekedik.

120a Budapest - Újszász - Szolnok
- Az ütemes menetrendi struktúra változik, munkanapokon, csúcsidőn kívül napközben és este Budapest - Mende viszonylatban 4, Mende - Budapest viszonylatban 3 vonat nem közlekedik.

142. Budapest - Lajosmizse
- A vonal menetrendi szerkezetében lényeges változás nem történt.
- A vonatok új végállomása (Kőbánya - Kispest helyett): Budapest-Nyugati pályaudvar.
- Munkanapokon új 2857 sz. vonat közlekedik Ócsa - Budapest között.

150. Budapest - Kunszentmiklós-Tass
- Az ütemes menetrendi struktúra nem változik a Budapest - Kunszentmiklós-Tass viszonylatban.

Belföldi távolsági és regionális forgalom

1. Budapest - Győr - Hegyeshalom
- Budapest-Győr-(Szombathely/Sopron) között 2 órás alapütemben hagyományos gyorsvonati közlekedés, az elővárosi közlekedéssel összhangban, a jelenlegi rendszer szerint. A délelőtti órákban a gyorsvonati ütemből egy páratlan vonat a tervezethez képest lemondásra került.

5. Komárom - Székesfehérvár
- A vonal menetrendi szerkezetében lényeges változás nem történt.
- A vonatok közlekedését az 1. sz. vonal órás komáromi csatlakozásaihoz, illetve a tanítási időhöz igazítottuk.

10. Győr - Celldömölk
- A vonalon öt pár gyorsvonat közlekedik négyórás ütemben Budapestre és vissza, egy pár gyorsvonati betétjárattal kiegészítve.
- A vonal személyvonati forgalma a hivatásforgalmat szolgálja, és igazodik a Budapest-Hegyeshalom vonal ütemes menetrendjéhez.

11. sz. Győr - Veszprém vonal
- Győr - Bakonyszentlászló között kétórás, ütemes személyvonati menetrendet alakítottunk ki. A vonatok menetrendje Győr diák-, és hivatás-forgalmához, valamint a csatlakozásokhoz igazodik.
- Bakonyszentlászló - Veszprém között a diák-, és a kiránduló-forgalomnak megfelelően csökkentett vonat darabszámmal közlekednek a vonatok.

16. Hegyeshalom - Szombathely
- A Csorna-Szombathely szakaszon öt pár IC vonat közlekedik kétórás ütemben Budapestre és vissza, délelőtt és délután egy-egy ütem kimarad.
- A Hegyeshalom-Csorna vonalszakaszon a hivatásforgalomhoz igazodó személyvonati menetrend lesz, biztosítva a csatlakozásokat a végpontokon.

17. Szombathely - Nagykanizsa
- A vonalon három pár gyorsvonat közlekedik négyórás ütemben Pécsre és vissza.
- A személyvonatok menetrendje a hivatásforgalmi igényekhez igazodik.

18. Szombathely - Kőszeg
- A vonalon ütemes személyvonati menetrendet alakítottunk ki, kétóránként személyvonati és a köztes órákban gyorsított személyvonati közlekedéssel.
- A vonatok biztosítják a diák és hivatásforgalom lebonyolítását, valamint Szombathelyen a csatlakozásokat.

20. (Budapest) - Székesfehérvár - Szombathely
- A vonalon Budapestről Szombathelyre hat pár gyorsvonat közlekedik kétórás ütemben, délelőtt egy ütem kimarad. Egy pár gyorsvonat hétvégén korlátozásra került.
- A Budapest - Ljubljana Citadella vonatpár a kétórás ütembe integrálódik.
- A személyvonatok Székesfehérvár - Celldömölk között a hivatásforgalmat elégítik ki. Celldömölk - Szombathely között kétórás ütemes személyvonati közlekedés lesz, kiegészítve a hivatásforgalmat szolgáló betétjáratokkal.

23. Rédics - Zalaegerszeg vonal
- A vonalon 9 pár személyvonat közlekedik, kétórás alapütem szerint, de a hivatásforgalmat lebonyolító vonatok az igényekhez igazodnak.

25. sz. Hodos - Zalaegerszeg - Boba:
- Hat pár gyorsvonat kétórás ütemben közlekedik Budapest - Boba - Zalaegerszeg között, délelőtt egy ütem kimarad. Egy pár gyorsvonat hétvégén korlátozásra került.
- Celldömölk - Zalaegerszeg között kétórás személyvonati közlekedés lesz, de délelőtt és délután egy ütem kimarad.

26. Balatonszentgyörgy - Tapolca - Ukk (- Celldömölk):
- A vonatok menetrendje a hivatásforgalomhoz és a csatlakozásokhoz igazodnak.

29. (Budapest) - Székesfehérvár - Tapolca
Megszűnik az IC vonatok közlekedése.

A vonalon télen és nyáron eltérő közlekedés lesz:
- Télen: Három pár gyorsvonat közlekedik Budapest - Tapolca között. A személyvonatok kétórás ütemben közlekednek Tapolca és Székesfehérvár viszonylatban.
- Nyáron: kétórás ütemes gyorsvonati közlekedés lesz, hét pár gyorsvonattal. A személyvonatok kétórás ütemben közlekednek. A közlekedést kiegészítik a távolsági forgalomban közlekedő időszakos gyorsvonatok.

30. Budapest - Székesfehérvár - Nagykanizsa
- A megszűnő belföldi IC vonatpár és a 7 pár sebesvonat helyett, Nagykanizsa – Budapest között 4 pár közvetlen gyorsvonat közlekedik, valamint 2 pár nemzetközi Intercity/EuroCity.
- A megszűnő gyorsvonatok helyett Nagykanizsa - Székesfehérvár között személyvonatok közlekednek. - Nyáron csütörtöki és vasárnapi napokon a spliti vonat külön menetvonalon közlekedik Gyékényes - Budapest között.

40. Budapest - Pusztaszabolcs - Pécs
- A vonalon 2 órás ütemben 8 pár IC vonat közlekedik Budapest Keleti - Pécs/Miskolc között.
- A Pusztaszabolcs - Pécs között 2 órás ütemben személyvonatok közlekednek, délelőtt Pusztaszabolcs - Dombóvár között egy ütemszünettel csatlakozva a 40a vonalon közlekedő elővárosi vonatoktól/vonatokhoz.

41. Dombóvár - Gyékényes
- 2 órás ütemben Kecskemét - Kaposvár/Gyékényes/Nagykanizsa viszonylatú mindenhol megálló vonatok közlekednek, melyek Dombóvár - Kaposvár között nem állnak meg, pótolva a megszűnő IP vonatokat.
- Dombóvár - Kaposvár között 2 órás ütemben 10 pár személyvonat közlekedik, melyekből 5 pár továbbközlekedik Gyékényesre (-Nagykanizsára).
- Hivatásforgalmi igények miatt Kaposvár - Gyékényes között egy pár betétvonat közlekedik munkanapokon.

43. Mezőfalva - Rétszilas
- Dunaújváros - Simontornya/Cece között a jelenlegi 6 pár vonat helyett 7 pár vonat közlekedik, Dunaújvárosból 3 pár vonat Cecéig, 4 pár Simontornyáig.

44. Pusztaszabolcs - Börgönd - Székesfehérvár
- A vonalon a jelenlegi 6 pár helyett 7 pár személyvonat közlekedik.

45. Székesfehérvár - Sárbogárd
- A vonal menetrendi szerkezetében lényeges változás nem történt, a Székesfehérvár - Bátaszék/Baja -, valamint a Pécs - Győr közvetlen összeköttetés megszűnik, az eljutás átszállással biztosított.

46. Sárbogárd - Bátaszék
- A vonal menetrendi szerkezetében lényeges változás nem történt, a Baja/Bátaszék - Székesfehérvár személyvonati, és a Baja - Budapest gyorsvonati összeköttetés megszűnik.

47. Dombóvár - Komló
- A vonatok menetrendje a fővonalon 2 órás ütemben közlekedő vonatokhoz igazodik.

50. Dombóvár - Bátaszék
- A vonalon 2 órás ütemben Kecskemét - Kaposvár/Gyékényes/Nagykanizsa viszonylatú vonatok közlekednek, Dombóvár - Bátaszék között személyvonatként.

60. Gyékényes - Pécs
- A jelenlegi 2 pár távolsági eljutás helyett 3 lesz Szombathely - Pécs között, az egyik közvetlen kocsikat továbbít Wiener Neustadt-ból.

80. Budapest - Miskolc - Sátoraljaújhely
- Hétvégén szűkítésre kerül a Budapest - Miskolc közötti IC-vonatok kínálata. A csökkentés nem érinti a "kör-IC-ket", és a Budapest - Miskolc - Kassa viszonylatú IC-ket sem. A korlátozás időszakaiban is kétóránkénti IC-vonat gyakoriságot tartunk fenn.
- A Szerencs - Nyíregyháza közötti szakaszon az órás ütemes közlekedési struktúra változatlan marad, a legkorábbi Miskolcról induló debreceni IC vasárnapi törlésén és három IC vonat karácsonyi ill. újévi menetrendi korlátozásán kívül.

81. Hatvan - Somoskőújfalu
- Megszűnik a Somoskőújfalu - Bp. Keleti közötti gyorsvonatpár, így a főváros hatvani átszállással érhető el. (Mivel csaknem mindig gyorsvonatra lehet átszállni, időveszteség nem éri az utasokat).

89. Miskolc - Nyékládháza - Tiszaújváros - Tiszapalkonya-Erőmű
- Valamennyi IP-vonat közlekedése megszűnik.
- Nyékládháza és Tiszaújváros közötti szakaszon több idősávban a csatlakozásokhoz, hivatásforgalomhoz igazított menetrendet alakítottunk ki.
- Kevesebb közvetlen vonat lesz Miskolcra, az elérhetőséget ütemes jellegű tiszaújvárosi ill. nyékládházi vonatokkal biztosítjuk.

92. Miskolc - Ózd
- Az ózdi hivatásforgalom és a régióközpont elérhetőségének javítása érdekében három új vonat közlekedik a vonalon.

100. Budapest - Debrecen - Nyíregyháza - Záhony
- A Budapest-Nyugati pályaudvar - Nyíregyháza között közlekedő InterCity vonatok szombat déltől vasárnap délig korlátozásra kerültek. Ebben az időszakban a kör IC-k 2 órás ütemet biztosítanak, a záhonyi, mátészalkai InterCity vonatok is közlekednek.
- Négy pár nemzetközi InterCity vonat közlekedik Budapest-Keleti pályaudvarról Biharkeresztesen át Romániába. Ezek a vonatok látják el Karcag belföldi InterCity kiszolgálását is.
- A Tisza nemzetközi gyorsvonat Záhonyból Budapest felé 90 perccel, Budapestről Záhony felé 30 perccel később közlekedik.
- A vonalon közlekedő többi távolsági és regionális vonat menetrendje a teljesítmény racionalizálása miatt változik.

101. Püspökladány - Biharkeresztes
- A vonalon Romániába és onnan közlekedő négy pár nemzetközi InterCity vonat a helyi személyvonatok menetrendjébe van integrálva, a vonalon belül pótdíj nélkül igénybe vehető.
- A Püspökladány - Nagyvárad között közlekedő 2 pár regionális vonat megszűnik.

120. Budapest - Szolnok - Békéscsaba - Lökösháza
- A vonalon óránként ütemes távolsági vonatok közlekednek, Budapestről páratlan órában Romániába IC, páros órában Békéscsabára, vagy Lőkösházára gyors - 2 pár délelőtti vonat kivételével.
- A személyvonatok Szolnok - Mezőtúr és Mezőtúr - Gyoma között csak hivatásforgalmi időben közlekednek, Gyoma - Békéscsaba között 2, reggel Békéscsaba irányában óránként.
- A Békéscsaba - Lőkösháza közötti forgalmat hivatásforgalmi időszakban a gyorsvonatok és 3 személyvonat, ezen a szakaszon helyjegy nélkül igénybe vehetők az IC vonatok.
- A személyvonatok Szolnok - Mezőtúr és Mezőtúr - Gyoma között csak hivatásforgalmi időben közlekednek, Gyoma - Békéscsaba között 2, reggel Békéscsaba irányában óránként.
- A Békéscsaba - Lőkösháza közötti forgalmat hivatásforgalmi időszakban a gyorsvonatok és 3 személyvonat, ezen a szakaszon helyjegy nélkül igénybe vehetők az IC vonatok.

121. Békéscsaba - Mezőhegyes - Újszeged
- Változatlanul 2 óránkénti ütemes menetrend. A reggeli csúcsidő után az ütem 30 perccel korábbra kerül, így új csatlakozások létesülnek Újszeged - Szegeden át Budapestre, Makó - Hódmezővásárhelyen át Szolnokra, Mezőhegyesen Mezőtúrról, valamint Mezőhegyes - Orosházán át Békéscsabára és Szegedre.

125. Mezőtúr - Orosháza - Mezőhegyes
- 2 óránkénti ütemes menetrend, Orosháza térségében reggel betétjáratokkal. A páratlan vonatok 30 perces ütemeltolásával új csatlakozások létesülnek Mezőhegyesen Újszeged és Békéscsaba, Mezőhegyes felől Orosházán Békéscsabára és Szegedre, Mezőtúron Békéscsaba felől /felé is.

127. Vésztő - Gyoma
- Békéscsaba - Vésztő - Gyoma viszonylatban 2 óránkénti ütemes menetrenddel, csúcsidőben Szeghalom - Dévaványa között betétjáratok.

128 sz. Békéscsaba - Kötegyán - Vésztő - Szeghalom - Püspökladány
- 2 óránkénti ütemes menetrend, csúcsidőben Békéscsaba - Vésztő, Békéscsaba - Kötegyán, vagy Békéscsaba - Gyula között betétjáratok.
- 2 pár Szeged - Gyula, 3 pár Békéscsaba - Nagyszalonta vonat közlekedik.
- Békéscsabán Budapest felé / felől 5 perces csatlakozással fél óra utazási idő csökkenés.

130 sz. Szolnok - Hódmezővásárhely - Makó
- 2 óránkénti ütemes közlekedés, csúcsidőben Szolnok - Szentes között óránkénti sűrítéssel. Munkanapokon 1 új betétvonat Szentes - Szolnok viszonylatban.

140. Cegléd - Szeged
- Kecskemét - Kaposvár/Gyékényes/Nagykanizsa viszonylatban 2 óránként ütemes gyorsvonatok közlekednek.

150. Budapest - Kunszentmiklós-Tass - Kelebia
- Távolsági forgalomban változatlanul 2 óránkénti ütemes menetrend, de Budapest irányából a vonatok 1 órával korábban közlekednek.
- Az 1 pár Budapest - Baja gyorsvonat új célállomása Kelebia.
- A Budapest - Kiskunhalas között nem közlekedik egy pár gyorsvonat a kora délutáni órákban, melyet az Avala IC és személyvonat részben pótol.
- A késő esti vonat nem közlekedik, így Kőbánya-Kispestről 18.06-kor indul a napi utolsó vonat Kiskunhalasra, és az utasszámokhoz igazodva a vonatok közlekedésében korlátozásokat vezettünk be.
(logsped)

További információk:



2008.11.28.