Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Március utolsó hétvégéjén pótlóbusz jár az M4-es metró helyett a hatósági tesztek miatt

2015. március 28-án és 29-én, szombaton és vasárnap - hatósági tesztek miatt - nem közlekedik az M4-es metró, a vonalon metrópótló busszal, valamint az ilyenkor napközben szokásosnál kétszer gyakrabban közlekedő 47-es és 49-es villamossal lehet utazni. (BKK)

Második szakaszához érkezett az a speciális, járműkísérői beavatkozás nélküli tesztidőszak, ami március közepén kezdődött az M4-es metró vonalán. A három, egymásra épülő szakaszból álló tesztelés első fázisában, tíz napon át a vonal végállomásainál, az utastereket nem érintő területeken közlekedtek, illetve fordultak járműkísérői beavatkozás nélkül a szerelvények, a március 28-29-ei hétvégén zajló második szakaszban pedig a teljes vonalon járműkísérő nélkül fognak futni. A speciális próbákra a végleges használatbavételi engedély megszerzéséhez van szükség: a vonalnak bizonyítania kell, hogy éles helyzetben is biztonságosan és kiszámíthatóan működik a rendszer emberi beavatkozás nélkül.

Fontos kiemelni, hogy már Budapest első automata vonatvezérléssel üzemelő metróvonalának sötétüzemi - azaz még utasok nélküli, vállalkozói, majd megbízói, illetve hatósági - tesztelése is vezető nélkül zajlott, ahogy a jelenlegi utasforgalmi próbaüzemben is automata üzemmódban közlekednek a járművek. A szerelvényeken van ugyan ideiglenes vezetőfülke, az abban tartózkodó járműkísérők feladata azonban csak annyi, hogy felügyeljék a járművek mozgását és probléma esetén beavatkozzanak. A szerelvények mozgatását, irányítását a központi automata vonatvezérlő rendszer látja el.

A végleges használatbavételi engedély kiadását követően elbontják majd az ideiglenes vezetőfülkéket és az automata üzemmódban történő vonatmozgásokat felügyelő járműkísérők helyett a központi és az állomási diszpécserek biztonsági felügyelete - és a legmagasabb automatizáltsági fok - mellett futnak majd a szerelvények.

A március közepén indult és a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakembereinek bevonásával zajló teszteket a beruházó és a vállalkozó kezdeményezte az ideiglenes használatbavételi engedélyben foglaltak teljesítése érdekében, a cél pedig az, hogy a járműkísérői beavatkozás fokozatos elhagyásával bizonyítsák: ami működött a tervezőasztalon és a műszaki dokumentációkban, az éles helyzetben is ugyanúgy működni fog. A speciális teszteken a szakemberek a Siemens munkatársaival együttműködve folyamatosan vizsgálják a rendszer működését a különböző - gyakran előre modellezett - helyzetekben.

A 2014. március végén kezdődött utasforgalmi próbaüzem célja éppen az üzemeltetés során jelentkező kisebb hibák kiszűrése és kijavítása. Ezek száma folyamatosan csökkent, a rendszer megbízható működésének köszönhetően a közel egy év során pedig semmilyen biztonságkritikus probléma nem történt. Amennyiben a hosszú és szigorú, neves hazai és nemzetközi cégek bevonásával zajlott tanúsítási eljáráson átesett és a legszigorúbb biztonsági szintnek megfelelő rendszer jól teljesít az első két fázisban, akkor - várhatóan április közepétől - indul majd egy kéthetes, már utasforgalomban zajló, diszpécserek által felügyelt utolsó szakasz, amikor a járműkísérő hiba esetén csak rövid idő eltelte után avatkozhat be a működésbe. Erről azonban időben részletes tájékoztatást kap az utazóközönség.

Közlekedés március 28-án és 29-én az M4-es metró vonalán

2015. március 28-án (szombaton) és 29-én (vasárnap) az M4-es metró egész nap nem közlekedik, ezért M4-es jelzéssel metrópótló autóbuszt indítunk Kelenföld vasútállomás M és a Keleti pályaudvar M között. Az Újbuda-központ M, a Fővám tér M és a Kálvin tér M megállóhelyek a metrópótlóval nem lesznek elérhetőek; ezek a megállóhelyek a 47-es és a 49-es villamossal közelíthetőek meg, ezért a metrópótlásban kiemelt szerepüknek megfelelően mindkét járat a szokásosnál kétszer gyakrabban jár: 3-4 percenként követik majd egymást közös szakaszukon a villamosok.

Az M4-es metrópótló buszról az átszállási lehetőséget az M2-es metróra a Keleti pályaudvar M megállóhelyen kívül a Blaha Lujza tér M és az Astoria M megállóhelyen biztosítjuk, míg az M3-as metróra a Kálvin tér M helyett a Ferenciek tere M megállóhelyen lehet átszállni. A Budapest és Budaörs között közlekedők gyorsabb eljutása érdekében napközben sűrűbben, 15 helyett 10 percenként jár majd a 240E busz, amelyről mind a metrópótló buszra, mind a 47-es és 49-es villamosra át lehet szállni. Ezzel párhuzamosan a 40-es busz kissé ritkábban, 10 helyett 15 percenként jár majd a hétvégén napközben. A Budaörsi lakótelep és a Gazdagréti út közötti szakaszon a két járat közös járatsűrűsége ugyanakkor nem változik.
(logsped)

2015.03.24.