Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Már előfizethető az e-VASUT digitális előírástár

A Magyar Út- és Vasútügyi Társaság (MAÚT), a MÁV és a GYSEV együttműködésével elvégzett fejlesztések eredményeképpen elérhetővé vált az e-VASUT® Digitális Vasútügyi Előírástár (e-VASUT) a szakmai felhasználók részére.

A 2009. óta üzemelő e-UT digitális útügyi előírástárával azonos rendszerű, előfizetési szerződéssel igénybe vehető e-VASUT előírástárban mintegy 900 szakmai szabvány, műszaki előírás és utasítás érhető el bármikor az éppen aktuális, hatályos változatban.

Az e-VASUT létrehozásának fő célja az volt, hogy a MAÚT tapasztalatait felhasználva a vasúti előírások folyamatos korszerűsítésének feltételeit megteremtsék, továbbá a digitális előírástár révén az érvényes előírásokat, adatokat, információkat könnyen hozzáférhetővé tegyék az előfizetőknek, és ezáltal biztosítsák a szakértői csoportok szorosabb együttműködését is.

A rendszer fontos szolgáltatása a jogszabálykeresések során már megszokott, széles körben alkalmazott „időgép”, amely a rendszer (2014. október 1-jei) indítása utáni bármely időpontra megmutatja a dokumentum akkor érvényes állapotát. Az előírástár böngészését megkönnyíti, hogy a címekben, a tartalomjegyzékben és a teljes szövegben is működik a keresőfunkció. Rendszeresen frissítik, gondozzák a teljes készletet, az előfizetők pedig havi hírlevélben kapnak tájékoztatást a változásokról.

Az e-VASUT előfizetési rendszere rugalmas, a Magyar Út- és Vasútügyi Társaság többféle változatot kínál, megfelelő választási lehetőséget adva a különféle igényekkel jelentkező felhasználók számára. Köthető szerződés egy, kettő vagy tíz munkahelyre, kisebb cégek vagy akár nagy szervezetek szervereire. A szerver-előfizetések pedig tetszőleges számú munkahelyet szolgálhatnak ki. A felhasználói szerződéskötéskor belépési díjat kell fizetni, később a megújító készletek díjai félévente esedékesek. A MAÚT jogi tagjai az előfizetéseket kedvezményes áron vásárolhatják meg. Lehetőség lesz egy-egy dokumentum teljes vagy tetszőleges részletének beszerzésére.

A MAÚT az e-VASUT előfizetési díjaiból biztosítja a rendszer folyamatos, naprakész üzemeltetését. A MÁV-val kötött együttműködési megállapodás és felhasználói szerződés alapján pedig biztosítja a vasúttársaságnak – az előírástárhoz szükséges adatok és ismeretek szolgáltatójának, illetve átadójának – a rendszer szolgáltatásait, előfizetési díj nélkül. A MÁV a rendszer dokumentumaiban történő változtatások, átdolgozások, frissítések esetén átadja a MAÚT részére a módosított dokumentumok érvényes és hatályos szövegét, hogy azok a rendszerben megjelenjenek. A MAÚT 2017. szeptemberében telepítette az e-VASUT-at a MÁV szerverére; a programhoz hozzáférő felhasználók meghatározása megtörtént, a kliens telepítések a befejezéshez közelednek.

További részletek a MAÚT honlapján érhetők el:
http://www.maut.hu/home/tartalom/1/1?U=b9dd42d2-fcb6-483c-85c2-0356d2d400ce
(logsped)

2017.11.17.