Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Májusban nyitnak az MFB Pontok

Lezárult a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) közbeszerzési eljárása a Széchenyi2020 európai uniós fejlesztési programban elérhető, visszatérítendő támogatások új értékesítési hálózatának kialakítására, az első huszonhat MFB Pont a fővárosban és a megyei jogú városokban május második felétől áll a vállalkozások rendelkezésére az első hiteltermékkel, nulla százalékos ügyfélkamat mellett.

A pontok hálózatában szerepet vállaló hitelintézeti partnerek kiválasztására kiírt pályázatot a Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. konzorciuma nyerte el.

A közlemény szerint a hitelintézeti partnerek vállalták, hogy saját fiókhálózatukon belül, az MFB Pontok arculatával megkülönböztetett fiókokban közvetítik az uniós hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékeket. Ezen felül a kiválasztott közvetítők minimális költségelismerés mellett teljesítményalapon, a kihelyezés arányában tarthatnak igényt közvetítői díjra, de ezt a költséget az új rendszerben már nem az ügyfeleknek kell megfizetni.

Az MFB szerint a közbeszerzés kiírásával a legátláthatóbb megoldást választotta a rendszer kialakításához, jelentősen lerövidítve a hálózat kialakításának időtartamát. Az összesen 14 tárgyalási forduló után megszületett döntést követően a négy hitelintézet április 20-án írta alá a közvetítői szerződéseket. Ezzel Magyarország élen jár az Európai Unióban a visszatérítendő források rendszerének kialakítása terén - áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint a 2014-2020-as uniós ciklusban a visszatérítendő támogatásokra több mint 700 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, amelynek mintegy 75 százalékát a ciklus első felében hirdeti meg a kormány.

A visszatérítendő támogatások közvetítésére az MFB új modellt dolgozott ki, így például a közvetítő helyett az uniós programszámla viseli a hitelezési kockázatot, így a vállalkozások olyan kedvező feltételekkel juthatnak forrásokhoz, amelyre Magyarországon még nem volt példa: május második felétől nulla százalékos kamat mellett is igényelhető visszatérítendő forrás.

A közlemény szerint az új modell egyik fő célja a minél szélesebb körű forráskihelyezés, olyanok is hozzáférhessenek a hiteltermékekhez, akiknek korábban erre nem volt lehetőségük.

Az MFB emlékeztetett, hogy a 2016. április 18-án megjelent kormányhatározat értelmében az ütemezésben szereplő 442 MFB Pontot további több száz pont megnyitása követheti, illeszkedve az ügyféligényekhez.

A pontok végleges számára az MFB tesz javaslatot, és 2016. május 20-ig közbeszerzést ír ki a hálózat bővítésébe bevont hitelintézeti partnerek kiválasztására, ezzel tovább nőhet az MFB közvetítő partnereinek száma. A hálózat kiépítésének végső határideje nem változott, 2016. december 31-ig minden pont a vállalkozók rendelkezésére áll majd.
(logsped)

2016.04.24.