LogSped  
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

FŐOLDAL
   Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
   Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
   eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
   Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
   Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
   Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
   Információs társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
   Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
   Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
   EU
    Európai unió
   Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Archívum
      Oldaltérkép
   Blog
      LogSped Blog

Magyarország külföldi befektetési célpiac

eTarget hirdetés Hirdessen Ön is itt  
Kapcsolódó oldal   Ingatlan, Ipariingatlan   

Budapest és Magyarország népszerű külföldi befektetési célpiac marad

Nagymértékű kereslet jelezhető előre az iroda- és ipariingatlan piacokon, illetve a vásárlóerő növekedésével párhuzamosan a kiskereskedelmi piacon is

a magyar ingatlanpiac viszonylag kevés veszteséggel vészelje át a bizonytalan időszakot - mutatott rá néhány figyelemreméltó folyamatra Michael Smithing, a Colliers International ügyvezető igazgatója a nemzetközi ingatlanügynökség 2008 szeptemberében megjelenésre kerülő legfrissebb ingatlanpiaci kutatásából.

Irodapiac Az állandóan növekvő üzemanyag- és élelmiszerárak világában nehéz olyan tényezőt találni, amely nem gerjeszti az inflációt. A budapesti irodapiac azonban ilyen, sőt az irodabérleti díjak ára minden valószínűség szerint csökkeni fog a következő 12 hónap folyamán. Bár 2008 első félévében az erős keresletnek köszönhetően 135.000 négyzetmétert szívott fel a piac, az újabb irodaház-átadások következtében mégis túlkínálat tapasztalható. Az "A" kategóriás irodapiacon a kutatások szerint a jelenlegi 12,6 százalékról 2008 végéig 18 százalékra emelkedhet az üresedési ráta, amely jelentős lefelé irányuló nyomást gyakorol a bérleti díjakra. Ez a bérlőknek természetesen fantasztikus lehetőséget jelent, míg az irodaház-tulajdonosok, fejlesztők és befektetők életét határozottan nehezíti. Az aktuális piaci kínálat Budapesten mintegy 2 millió négyzetméter, ebből 1.432.000 négyzetméter A kategóriás, illetve 558.000 négyzetméter B kategóriás. "Magyarország továbbra is a multinacionális vállalatok népszerű üzleti színtere. A termékkínálat és a piaci verseny erősödése pedig 2010-ig várhatóan tovább növeli az igényt az új irodaterületek iránt Magyarországon" - mondta Hamish Williams, a Colliers International Budapest irodadivíziójának igazgatója.

Kiskereskedelmi piac

"A legrosszabb időszak már mögöttünk van, mivel a kiskereskedelmi szektorban a fogyasztói kiadások növekedése jelezhető előre a 2008-as év második felére. A kiskereskedők boldogok lesznek, ha végképp maguk mögött hagyják 2007-et illetve 2008 első felét" - mondta Csörgő Anita, a Colliers International Budapest kiskereskedelmi divíziójának igazgatója. A Colliers kutatása szerint a legjelentősebb divatkiskereskedők nagyfokú visszaesést tapasztaltak az értékesítésben ezalatt az időszak alatt, ami különösen erős volt vidéken, ahol 20-30 %-os forgalmi visszaesést jelentettek. Az értékesítési volumen a nyár folyamán végül helyreállt.

A piacvezetőnek tekinthető kiskereskedőknek még egy nagyon nehéz év után is "agresszívnek" kell maradniuk. Magyarország a bevásárlóközpontok összterületét tekintve elmarad az EU átlagtól, miközben a reáljövedelem felzárkózása miatt a fogyasztók költései hosszabb távon növekedni fognak. A magyar fogyasztók visszafogták kiadásaikat az elmúlt két év folyamán, ami a kormány megszorítási intézkedéseivel kapcsolatos bizonytalansággal magyarázható. Most azonban a gazdasági mutatók pozitív irányba kezdenek alakulni. A reálkereset - a GKI becslése szerint - ebben az évben 1 százalékkal fog növekedni. A pozitív piaci fejlemények, más optimista növekedési kilátásokkal együtt ebben az évben a fogyasztás szerény növekedését indíthatják el. A kiskereskedelmi forgalom a 2007. évben tapasztalt 3,1 százalékos csökkenés után így idén 1 százalékkal növekedhet.

Ipari ingatlan-piac

"Az ipari ingatlanpiac igen aktívvá vált az év során. 2007-hez viszonyítva 2008 folyamán közel kétszer annyi spekulatív fejlesztésű épület készül el (290.000 m2) és az első félévben annyi terület került bérbeadásra, mint tavaly egész év során (188.000 m2). A Rynart épületek megürülésével az év közepén ideiglenesen igen magas üresedési ráta mérhető (15,8 %)" - hívja fel a figyelmet Beck Tamás, a Colliers International ipari ingatlan divíziójának igazgatója.

A korábbi évek tendenciáihoz, arányaihoz hasonlóan a logisztikai cégek a tranzakciók mintegy felét teszik ki, valamint a parkon belüli bővülések aránya is változatlanul 20 % körül mozog. Az év első felében már hét 10.000 m2 feletti tranzakció köttetett, ez jelentős előrelépés 2007-hez viszonyítva. Nagyon sikeresek a városközponthoz közeli városi logisztikai parkok, igen sok bérbeadás történt ezeken a helyszíneken. Az igényeknek megfelelően megépített (build-to-suit) épületek változatlanul kis hányadát teszik ki a piaci aktivitásnak. A kiemelkedően aktív piacon a bérbevett területek illetve a friss kínálat egyelőre kiegyensúlyozza egymást, így a bérleti díjakban nem figyelhető meg változás, középtávon azonban inkább a bérleti díjak emelkedése várható. (logsped)
2008.09. 12.

  Hírlevél kérés  

LogSped
Tel.: 06/62/314-692, 06/62/449-783
Mobil: 06/30/380-7333
E-mail:logsped@logsped.hu
Copyright © LogSped