Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Magyar buszokat vásáról az állam a Volán-társaságoknak

Közel kétezer új autóbuszt kíván vásárolni a következő két és fél évben a Volán-társaságok számára a nemzetgazdasági minisztérium. (MI)

A következő időszakban, 2017-2019 között megközelítőleg kétezer új autóbuszt szerezhetnek be a Volán-társaságok a Nemzeti autóbuszgyártási cselekvési program keretében - mondta el a Magyar Időknek Varga Mihály.A következő időszakban, 2017-2019 között megközelítőleg kétezer új autóbuszt szerezhetnek be a Volán-társaságok a Nemzeti autóbuszgyártási cselekvési program keretében - mondta el a Magyar Időknek Varga Mihály.

A kormányzat azt szeretné, hogy az évtized végére felpörögjön a honi gyárak termelése

Ez azt jelenti, hogy Volán-társaságok idén 423, 2018-ban 533, 2019-ben 893 új autóbuszt vehetnek. A tervezett beszerzések 97 százaléka a hazai gyártók típusválasztékából kerül ki.

A tavaly augusztusban létrejött autóbusz-beszerzési bizottság a magyar kormány részéről koordinálja azokat a járművásárlásokat, amelyek a hazai piacon állami forrásokból történnek. A cél az, hogy a közszolgáltatás keretében üzemeltetett autóbuszok átlagéletkorát 10 évre csökkentsék 2020-ig, lehetőleg hazai gyártóktól származó járművekkel. A kormány által 2016-ban elfogadott Nemzeti autóbusz-gyártási cselekvési terv keretében az elmúlt időszakban 170 szóló buszt vett hazai gyártóktól a Volán Buszpark Kft.

Tavaly 20,9 milliárd forintot fordított a kormány buszbeszerzésre. Ebből 3 milliárd a Volán Buszpark Kft., a fennmaradó összeg pedig a Volánbusz Zrt. tőkeemelését szolgálta. Megemlíthető az is, hogy az úgynevezett nagyvállalati beruházási támogatásprogram keretében az Ikarus Járműtechnika Kft. részére 2016-ban 1,15 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztéshez 401 millió forint támogatást adott a kormány.

Varga Mihály elmondta: abban bíznak, hogy a hazai autóbuszgyártói kapacitások Mosonmagyaróváron, Győrben, Székesfehérváron, Budapesten, illetve Debrecenben 2020-ra elérik azt az 1100-1200 darabos éves termelési mennyiséget, amelyet a magyar kormány megcélzott.

Jelenleg négy cégre számít a kabinet, amelyek közül kettő már gyártott az elmúlt években, és jelenleg is állít elő buszokat: ezek a Kravtex, és az Ikarus Egyedi Kft. A másik két társaság megkezdte kapacitásainak kiépítését, mint a székesfehérvári székhelyű Műszertechnika Kft. és a nemrégiben a debreceni gyár alapkőletételét bejelentő Inter Tan-Ker-holding.

A miniszter rámutatott, hogy 2015-ben a magyar gyártók által értékesített autóbuszok száma 99 volt, ehhez képest tavaly 170 járművet adtak el a hazai szereplők. Idén februárig pedig a Kravtex Kft. 86 autóbuszt szállított le a Volán Buszpark Kft.-nek, miközben a Volánbusz Zrt. januárban megrendelt 180 alacsony padlós csuklós autóbuszt az Ikarus Egyedi Kft.-től, amelyek gyártása folyamatban van.

A miniszter elmondta: a NABB március 13-i döntésével jóváhagyta, hogy a Volán Buszpark Kft. lízingkonstrukcióban szerezzen be 20 új, normál padlómagasságú és 80 új alacsony padlós szóló autóbuszt, lehetőség szerint magyar gyártóktól. A közbeszerzés kiírása folyamatban van.
(logsped)

2017.05.22.