LogSped  
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

FŐOLDAL
   Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
   Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
   eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
   Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
   Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
   Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
   Információs társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
   Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
   Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
   EU
    Európai unió
   Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Archívum
      Oldaltérkép

Lakásvásárlás

eTarget hirdetés Hirdessen Ön is itt  
Kapcsolódó oldal   Lakás  ->>>

Lakásvásárláskor a bankhoz fordulunk tanácsért

Bár a piaci adatok azt mutatják, hogy a minőségi lakóhelyek iránti érdeklődés hazánkban is folyamatosan nő, a magyarok nagy része mégsem tervezi, hogy meglévő otthona helyett a következő három évben újat vásároljon, vagy felújítsa azt - derül ki abból a felmérésből, amelyet a Budapest Bank anyavállalata, a GE Money készített Közép-Európában és Oroszországban.
Az eredmények azt mutatják, hogy a következő években a legtöbben Csehországban fektetnének be egy jobb lakásba. Az erre szánt összeg mintegy 6,6 millió forint, míg a magyarok, ha mégis a változtatás mellett döntenek, átlagosan 4,7 millió forintból szeretnék megoldani a kérdést.
Az öt országot érintő felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek a bankokhoz fordulnak finanszírozási tanácsért, és lakáscserével kapcsolatos pénzügyeik megoldása során is elsősorban a bankokat és egyéb pénzintézeteket részesítik előnyben.


A GE Money megbízásából idén szeptemberben reprezentatív felmérésben öt ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Oroszország és Románia - felnőtt korú polgárait kérdezték meg arról, milyenek a lakáskörülményeik, terveik lakásuk megváltoztatására, minderre mennyi pénzt szánnának és milyen forrásból.

"A háztartások pénzügyi és vagyoni helyzetében meghatározók és hosszú távra kihatnak a lakással kapcsolatos döntések. A beruházás és az ehhez kapcsolódó hitelfelvétel nagysága, a törlesztőrészlet aránya a rendelkezésre álló jövedelemhez képest olyan mutatók, amelyek jelezhetik egy-egy család életszínvonalát, teherviselő képességét. Nyilvánvaló, hogy az ilyen fontos lépések megtételekor mindenki a legjobb megoldással szeretne élni. Anyavállalatunk, a GE Money azért kezdeményezte a regionális kutatást, hogy megismerje az ügyfelek igényeit, szokásait. A vizsgálat megbízható, és friss információt nyújt számunkra is az optimális termék- és szolgáltatáspaletta kialakításához" - ismertette a kutatás célját Magapatona Péter, a Budapest Bank jelzáloghitelezési üzletágvezetője.

A magyaroknak fontos a függetlenség. A felmérés eredményei szerint az önálló lakásra leginkább a magyarok törekednek, nyolcvankét százalékuk külön él szüleitől. Csehországban és Romániában is hasonló az arány - 80-80 százalék -, míg a legtöbben Oroszországban és Lengyelországban élnek együtt szüleikkel, 73, illetve 74 százalékos mértékben. A megkérdezettek többsége 20 és 30 éves kora között költözik önálló lakásba, de a magyarok egynegyede már 19 éves kora előtt külön él szüleitől.

A saját tulajdon leginkább Magyarországon jellemző. A megkérdezettek többsége saját tulajdonú ingatlanban él - a legnagyobb arányban a magyarok: több mint nyolcvan százalékban. Románia, Lengyelország és Oroszország polgárai kisebb, de hasonló mértékben élnek saját tulajdonú lakásban, ám a cseheknél ez az arány alig valamivel haladja meg az ötven százalékot. Utóbbiak negyede lakik bérelt ingatlanban és még viszonylag magas - 15 százalék feletti - a szövetkezeti lakások aránya is. A lengyeleknél szintén jelentős a szövetkezeti ingatlanok aránya, csaknem minden ötödik lengyel él szövetkezeti lakásban.

Magyarországon közepes méretű ingatlanban élnek a legtöbben. A magyar felnőttek csaknem fele 50-75, további egyharmaduk 75-100 négyzetméter közötti alapterületű ingatlanban él. A szélsőségek kevéssé jellemzők a hazai lakásviszonyokra: a népesség kevesebb, mint egytizede él 100 m2 feletti és tíz százalékot némileg meghaladó arányban lakik 50 m2-nél kisebb lakásban. Ez utóbbi két lakásméret Lengyelországban gyakori: a népesség ötöde, illetve negyede él 50 m2 alatti, illetve 100 m2 feletti ingatlanokban. Oroszországban a kis lakások vannak többségben, a 100 ezer fő feletti városok népessége felerészt 50 m2 alatti lakásokban él.

A magyarok inkább maradnának jelenlegi otthonukban. Az elkövetkező három évben a magyarok több mint fele inkább, vagy egyáltalán nem tervezi, hogy új lakást vásárol, vagy felújítja, fejleszti ingatlanát. A változtatásra leginkább a csehek, oroszok és a lengyelek készek, az ő esetükben a megkérdezettek 50 százaléknál nagyobb arányban válaszolták, hogy a közeljövőben új ingatlanba szándékoznak költözni, vagy javítani a meglévő minőségén. Az oroszországi polgárok egyértelműen nagyobb lakásra vágynak, a lengyelek jó befektetésnek gondolják a lakásberuházást, a csehek pedig elsősorban a minőségen javítanának.

A lakásuk minőségén a következő három évben javítani szándékozók megoszlása
Forrás: Kutatás a közép-európai lakástrendekről (GE Money - 2007)

Szeretjük a várost is, a vidéket is. A magyar népesség - ha mégis a változtatás mellett dönt - egyenlő mértékben preferálja az agglomerációban, a belvárosban és a vidéken elhelyezkedő ingatlanokat. A csehek fele az agglomerációba vágyik, a románok 40 százaléka pedig vidékre. A lengyelek és az oroszok egyaránt jól éreznék magukat az agglomerációban, belvárosi és vidéki ingatlanokban. Az elérni vágyott lakóterület nagysága általában - Magyarország esetében is - 75-100 m2, ettől leginkább a románok térnek el, ők inkább a 100 m2 feletti ingatlanokat részesítik előnyben.

Ne kerüljön sokba és legyünk túl rajta gyorsan. Az ingatlanvásárlása, vagy felújításra a legkevesebbet Magyarországon költenének: megközelítőleg 4,7 millió forintot . A magyarok emellett gyorsan lebonyolítják a tranzakciókat. Ha elhatározzák, hogy továbblépnek, akkor többségük 3 hónapon belül megvalósítja elképzeléseit, de egy évnél tovább csak elenyésző számban foglalkoznak honfitársaink a lakásvásárlási, netán felújítási ügyekkel. A felmérésben részt vevő többi ország lakosairól kiderült, akár két évnél is többet szánnak otthonuk cseréjére. A románok 40 százaléka és a csehek egyharmada nyilatkozott így, de a lengyelek négytizedének is legalább egy évét igénybe veszi egy lakástranzakció lebonyolítása a döntéstől a befejezésig. Az anyagiakat illetően a csehek, az oroszok és a lengyelek átlagosan 6,6 - 6,9 millió forintot fordítanának az új lakásra, a románok e célra megközelítőleg 5 milliót szánnak.

A lakáskörülmények javítására szánt összegek átlaga országonként


Forrás: Kutatás a közép-európai lakástrendekről (GE Money - 2007)

A bank segít a finanszírozásban. A kutatás adataiból kitűnik, hogy a lakásvásárlás finanszírozásával kapcsolatos tanácsért a közép- és kelet-európai polgárok döntő többsége a bankokhoz fordul. A megvalósítást illetően azonban a kép árnyaltabb, mert például a magyarok fele inkább saját megtakarításait használná fel a lakáskörülményei fejlesztéséhez, miközben egyharmaduk nem fordítaná e célra félretett pénzét. A megtakarítások lakáscélú felhasználásának szándékában az oroszok vezetnek, csaknem 70 százalékuk áldozná e forrásait egy jobb körülményeket biztosító otthon megszerzésére, a legkevésbé a csehek és a lengyelek hajlandók erre. A családi, vagy baráti hitel egyik országban sem jön szóba komolyan, ám a banki finanszírozás nagy szerepet kap az elképzelések megvalósításában. A fogyasztási hiteleket ugyan alig említették, csakúgy, mint a különféle megtakarítási számlákat. A jelzáloghitelek ezzel szemben már komolyabb szerepet kapnának egy jobb, minőségileg magasabb kategóriába tartozó otthon megszerzésében, de a magyarok jelentékeny hányada ezt sem szeretné. A jelzáloghitellel kapcsolatban a legkevésbé elutasítók a csehek és az oroszok.

A havi részlet ne legyen magas. Arra a kérdésre, hogy havonta mekkora összeget szánnának a lakáskörülmények javításával összefüggésben felvett hitel törlesztésére, a magyarok adták meg a második legalacsonyabb mértéket, átlagosan mintegy 38 ezer forintot. Ennél kevesebbet csak a románok fizetnének, átlagban legfeljebb 32 ezer forintot. A legnagyobb áldozatra az oroszok hajlandók az általuk jelzett több mint 56 ezer forinttal. A csehek és a lengyelek csaknem holtversenyben vannak és havonta mintegy 50 ezer forintot nem sajnálnának törlesztésre kifizetni.

Lakáscélú hitelek állománya Magyarországon 2002 - 2006
Forrás: Központi Statisztikai Hivatal
(logsped)
2007.12.28.
  Hírlevél kérés  

LogSped
Tel.: 06/62/314-692, 06/62/449-783
Mobil: 06/30/380-7333
E-mail:logsped@logsped.hu
Copyright © LogSped