Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébKorszerű jegyautomaták a MÁV állomásokon

Kapcsolódó oldal:  Korszerű jegyautomaták a MÁV állomásokon

Modern, érintőképernyős jegyértékesítő automatákat telepített a MÁV-START a Keleti és a Déli pályaudvarra is. Segítségükkel gyorsan, kényelmesen lehet bármilyen menetjegyet, bérletet, valamint IC pót- és helyjegyet váltani.

Az automatákkal az interneten rendelt vasúti jegyeket is kinyomtathatják az utasok. Tavaly nyáron helyezte üzembe a vasúttársaság az első ilyen berendezést, jelenleg már 56 darab működik belőlük az országban. Kihasználtságuk folyamatosan növekszik, egy év alatt már több mint 600 ezren választották ezt a vásárlási módot.

A jegyvásárlási lehetőségek bővítése, valamint a sorban állás csökkentése érdekében a MÁV-START a múlt héten üzemelt be négy új automatát a Déli pályaudvaron, a Keleti pályaudvaron pedig a hónap elején bocsátottak az utasok rendelkezésére három készüléket.

Utóbbi helyszínen a főcsarnokban kaptak helyet a jegyautomaták, így a vonattal utazóknak nem kell az aluljáró szintjére lépcsőzni a jegyváltáshoz.Az új automatáknál készpénzzel és bankkártyával (akár PayPass kártyával érintésmentesen) is biztonságosan ki lehet fizetni a jegyeket, a nap huszonnégy órájában. Nemcsak vásárlásra szolgálnak az automaták, hanem az utasok tájékoztatására is: az állomás - vonatinfó rendszerből nyert valós idejű - induló és érkező vonatlistája, útvonaltervezés, valamint a kedvezmények igénybevételi feltételeinek részletes leírása is leolvasható a kijelzőről.

Legnagyobb forgalma a Kelenföldi jegyautomatáknak van jelenleg, a 6 automatából naponta átlagosan 800-an váltanak jegyet, a Nyugati pályaudvarra és a Kőbánya-Kispest állomásra kihelyezett készülékekből pedig naponta 400-an illetve 300-an vásárolnak. Várhatóan a most telepített berendezéseket is ilyen nagyságrendben fogják igénybe venni. Júliusban az 56 működő automatából hetente átlagosan 20-30 ezer jegyvásárlás történt.Az elmúlt egy év során a Budapest-Cegléd-Szolnok és a Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonal állomásain/megállóhelyein helyezett ki jegyértékesítő automatákat a vasúttársaság.

A jövőben Budapest elővárosában, a megyeszékhelyeken, az InterCity-vonatok megállási helyein és a nagyobb forgalmú vasútállomásokon tervezi további automaták beüzemelését a MÁV-START. Köszönhetően a fejlesztésnek, javul az utasok jegyhez jutási lehetősége, illetve csökken a sorban állásra fordított idő.

További előny, hogy a jegyvizsgálók hatékonyabban tudják ellenőrizni a menetjegyeket, így csökken a bliccelés mértéke, és a vasúttársaság számára költséghatékonyabbá válik maga az értékesítés is.
(logsped)

2014.07.25.