Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Komolyabb hibák nélkül működik az EKÁER

Tegnap 9, ma több mint 16 ezer EKÁER-számot igényeltek a NAV-nál - számolt be a közrádióban Suller György Attila jövedéki szóvivő. Az EKÁER eddig nem állt le. Kisebb hibák adódtak csak a rendszer működésében, azokat azonban rövid időn belül elhárították. (Kossuth Rádió )

Három esetben kell bejelenteni a szállítmányt az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerbe (EKÁER):

- azoknak a gazdálkodóknak, akik az Európai Unióból vásárolnak terméket,
- akik az Európai Unióba értékesítenek, illetve
- belföldön nem végfelhasználó esetében az első adóköteles értékesítésig.
Jelentette ki Suller György Attila, a NAV vám- és jövedéki szóvivője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Felhívta a figyelmet arra: magánszemélyekre ez nem vonatkozik, és fuvarozókra sem. Utóbbi ha olyan szállítmányt visz, mely EKÁER-köteles, akkor a feladónak és a címzettnek meg kell adnia EKÁER-számot, hiszen egy közúti ellenőrzéskor a NAV munkatársai ezt kérhetik tőle.

Ugyancsak közölnie kell, ki a feladó, ki a címzett, mi a rendszáma, a szállítmánya. A NAV összeköttetésben van az e-útdíjas kamerákkal, vagyis látja, merre mozog egy adott szállítmány. Az áfacsalások sajátja ugyanis, hogy az áru, a számla és az értéke "nem együtt mozog". Az EKÁER segítségével azonban nem tud eltűnni az áru - magyarázta.

EKÁER-számot egyébként a NAV internetes felületén lehet igényelni. Ezt legkésőbb a felrakodás megkezdése előtt kell megtenni. Aki manuálisan rögzíti az adatokat, annak nagyjából két percre van szüksége ehhez, az integrált vállalatirányítási rendszert működtető cégeknek pedig lehetőségük van összekapcsolódni az EKÁER-rel, ez esetben elég néhány kattintás - tette hozzá.

Az EKÁER-szám egyébként 15 napig érvényes, ha Portugáliából érkezik egy áru, és a vezető betartja az előírásokat, annak is bele kell ebbe férnie - hangoztatta.

Beszámolt arról is: tegnap 9 ezer bejelentés érkezett, mára több mint 16 ezerre emelkedett ez a szám. A rendszer működésében kisebb - informatikai - hibák adódtak, ezeket azonban a munkatársak gyorsan elhárították. A rendszer működik, és nagyobb probléma nem volt - szögezte le.
(logsped)

2015.01.07.