Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Kivásárolják az osztrákokat a Pécsi Ipari Parkból

Önkormányzati kézbe veszi Pécs azt az ipari parkot, amely az autópálya közvetlen közelében található. (pecsma.hu)

A Pécs2020 program fő irányvonala az, hogy új munkahelyek jöjjenek létre és az uniós források elapadása után - azaz 2020-as évet követően - Pécs fenntartható pályára álljon. Az önkormányzat által megfogalmazott célok között éppen ezért is szerepelt az ipari parkok bővítése, hiszen új beruházók Pécsre telepítésének ez a kulcsa. A kormányzattal kötött megállapodás szerint a kabinet vállalja ipari parkok bővítését.

Igen ám, de Pécsen jelenleg is van egy hatalmas, ám üresen álló létesítmény, a Déli Ipari Park. Erről korábban Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezére úgy nyilatkozott, hogy vele az a legnagyobb baj, hogy csak negyedrészben van a város tulajdonában, így nem Pécs dönt a telkek méretéről, áráról.

Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője most azt mondta lapunknak, a cél az, hogy teljes egészében közösségi tulajdonba kerüljön a ma 74 százalékban osztrák, 26 százalékban pedig a pécsi önkormányzat érdekeltségébe tartozó Ipark Pécs Kft., amely közel 200 hektárnyi területtel rendelkezik jelenleg.

A tárgyalásokat az osztrák fél kivásárlásáról a Nemzetgazdasági Minisztérium folytatja le a többségi tulajdonossal ezekben a hetekben. Az ehhez szükséges információkat az önkormányzat a tárca rendelkezésére bocsátotta. A város abban bízik, hogy a közeljövőben létrejöhet az üzlet a felek között .

- A város célja, hogy lehetőség szerint minden befektető találjon magának Pécs környékén megfelelő területet, ezért folynak a tárgyalások a területek megszerzéséről, a minél szélesebb portfólió kialakításáról - tette hozzá Csizi Péter .

Mint ismert, az Ipark a birtokában lévő terület egy részét használja, azt vonta be az ipari parkba és osztotta fel befektetési telkekre, a terület nagyobbik hányada jelenleg még parlagon hever.

A város azonban nemcsak az Iparkkal folytat tárgyalásokat. Csizi Péter ugyanis elmondta, az önkormányzat több olyan területet is javasolt a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, amelyeket az Ipark területein felül megvásárolhatna az állam. Ennek célja, hogy nagy, összefüggő telkeket tudjon felajánlani Pécs a potenciális befektetőknek - az autóipari cégek ugyanis ilyen hatalmas telephelyekben gondolkodnak.
(logsped)

2014.09.15.