LogSped  
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

FŐOLDAL
   Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
   Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
   eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
   Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
   Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
   Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
   Információs társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
   Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
   Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
   EU
    Európai unió
   Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Archívum
      Oldaltérkép

Kistérség

Hirdessen Ön is itt eTarget linkek létrehozása  

Megmarad a Sarkadi kistérség

Önálló marad a Sarkadi kistérség, miután az Országgyűlés elfogadta a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló törvény módosítását.

A köztársasági elnök még júliusban küldte vissza az Országgyűlésnek a kistérségi törvényt. Sólyom László álláspontja szerint a parlament olyan módosító indítványokat is elfogadott, amelyeket az érintett települések nem kezdeményeztek. (IR)
2007.09.12.

Együttműködő román és magyar kistérségek

Közös projektirodát hoznak létre a sarkadi és a romániai nagyszalontai kistérségek együttműködő önkormányzatai annak érdekében, hogy összehangolják pályázati, forrásszerző tevékenységüket - közölte az a sarkadi kistérségi társulás vezetője csütörtökön.

A magyar és a román határszakasz négy-négy megyéje számára ugyanis összességében olyan 160 millió eurós uniós pályázat forrás nyílik meg várhatóan ősztől, amelyen a két ország önkormányzatai csak közösen indulhatnak - mondta Tóth Imre, aki egyben Sarkad város polgármestere is.

Hozzátette: a projektiroda feladata lesz, hogy megismerve az igényeket és terveket, összhangot teremtsen a határ két oldalán működő önkormányzatok törekvései között. Az már látszik például, hogy az egyik ilyen program a turisztikai célú kerékpárút építése lesz Békéscsaba, Sarkad és Nagyszalonta között.

Tóth Imre bízik abban is, hogy ebből a pályázati forrásból épülhet, illetve korszerűsödhet a Sarkadtól a romániai Antig vezető út. A sarkadi ipari parkba így az Ant környékén termelő romániai gazdák 6-7 kilométerről szállíthatják be a már épülő bioetanol üzembe terményüket (origo)
2007.06.13.

Kistérségek új határok között

Az ország több régiójában tervezik új kistérségek kialakítását a pályázati lehetőségek jobb kihasználása miatt. A törvény március 31-ig ad lehetőséget a folyamat kezdeményezésére.

A törvény szerint az önkormányzati választásokat követő hat hónapon belül - azaz ebben a választási ciklusban az idén március 31-ig - kezdeményezhetik a települési önkormányzatok a kistérségi lehatárolások megváltoztatását, vagyis új kistérségek kialakítását. Információink szerint az országban több helyütt kívánnak élni ezzel a lehetőséggel, aminek mindenekelőtt az az oka, hogy új többcélú kistérségi társulások alakításával további projektek kidolgozására, megvalósítására, s más pályázati források bevonására nyílhat lehetőség. A tervezett változtatásokról elsőként a képviselő-testületek döntenek, a javaslatokat véleményezik az érintetett kistérségek társulási tanácsai és a megyei területfejlesztési tanácsok, majd a kérelem az illetékes közigazgatási hivatalhoz kerül, onnét továbbítják azt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumnak. A tárca a kormánynak nyújtja be a terveket, a végső döntést az Országgyűlés hozza meg.

Az Észak-Alföld régióban Debrecen önkormányzata kezdeményezi a kistérségi lehatárolás megváltoztatását. Ennek oka, hogy a cívisváros a kistérségekről szóló 2004. évi 57. törvény szerint speciális helyzetbe került: mivel Debrecen egyedül, egymagában alkot kistérséget, nincs lehetősége kistérségi társulás létrehozására. Az önkormányzat közgyűlése a napokban egyhangúan fogadta el azt a javaslatot, amelynek értelmében Debrecen kezdeményezi annak az új kistérségnek a létrehozását, amelynek a tervek szerint a hajdúsági megyeszékhelyen kívül tagja lenne Derecske, Konyár, Mikepércs, Nádudvar, Nagyhegyes és Sáránd. A dolog pikantériája, hogy Nádudvar csaknem ötven kilométerre helyezkedik el Debrecentől, azaz az esetleges új kistérség nem is lenne olyan kicsi, hiszen a bihari település nem tartozik a cívisváros szűkebb agglomerációjába.

A tervek szerint felosztanák az ország legnagyobb kistérségét, a most még hetvenkilenc települést tömörítő, zalaegerszegi központú társulást is. Pacsa, valamint Zalalövő a nagyobb normatív támogatás és a pályázati lehetőségek jobb kihasználása érdekében válna külön, s hozna létre önálló kistérséget szomszédos településeivel. Bali József, a Zala Megyei Területfejlesztési Tanács igazgatója szerint érthető és jogos a települések önállósulási szándéka. A két nagy zalai kistérség eddig jól működött, ám az idén megváltozott jogszabályok miatt ezután a kisebb társulásoknak több pályázati lehetősége lesz. Hozzátette: a következő években azok a társulások tudják majd a legtöbb támogatást lehívni, amelyekben a tagok több mint hatvan százaléka egyetért a fejlesztési tervvel.

A regionális közigazgatási hivatal információi szerint a Dél-Alföldön négy település kezdeményezett változást. A Békés megyei Gyomaendrődön felmerült, hogy a békési társulásról leválva önálló kistérséget hoznának létre, ám ehhez a kezdeményezéshez nem sikerült elegendő települést toborozni. A városban március közepén dönt a képviselő-testület arról, hogy megmaradnak-e a jelenlegi formációban, vagy kezdeményezik a szarvasi kistérségbe való átlépést, ahová egyébként a térségbeli Hunya is kérte az átsorolását. Bács-Kiskun megyében Móricgát és Jászszentlászló váltana, a kiskunfélegyházi helyett mindkét település inkább a kiskunmajsai kistérségbe szeretne tartozni.

A veszprémi kistérséghez tartozó Vilonya hivatalosan jelezte, hogy szeretne csatlakozni a várpalotai kistérséghez. Amennyiben ez bekövetkezne, a veszprémi kistérség keleti csücskén lévő Papkeszi elszigetelődne a saját kistérségétől, hiszen eddig éppen Vilonyán keresztül kapcsolódott a veszprémi szervezethez, ám a szomszédos település esetleges váltása után légüres térbe kerülne, mivel akkor már csak a várpalotai és a balatonalmádi kistérségekkel lenne határos. Közigazgatási szakemberek szerint nem egyértelmű, hogy ilyen esetben a jogszabályok egyáltalán lehetővé teszik-e a kistérségváltást. A közép-dunántúli régióban eddig két település jelezte, hogy vadonatúj kistérséget szeretne létrehozni: az egyik a Fejér megyei Polgárdi, a másik a Veszprém megyei Devecser. Kistérségváltásra jelenleg hivatalosan négy falu készül: Bakonykúti a móriból a székesfehérváriba tart, Vereb viszont kiválna a fehérváriból, és a gárdonyi kistérséghez csatlakozna. Jásd a zirciből igazolna át a várpalotaiba, ahová Vilonya is szeretne átlépni a veszprémi kistérségből.

A negyvenhárom település 42 ezer lakóját integráló Mohácsi Többcélú Kistérségi Társulásból ki akar lépni 20 baranyai település: az új kistérségnek Bóly lenne a központja. Ezt az érintettek már jelezték is a közigazgatási hivatalnak. Hárs József, Bóly polgármestere azzal indokolja városa elszakadási szándékát, hogy a település - a centralizáció folytán - nem láthatna el fontos feladatköröket, s így a bólyiak számos olyan hivatalos ügyben, amit jelenleg helyben intéznek, ingázhatnak Mohácsra. Tudni kell, hogy a csaknem négyezer lelkes Bóly az egyik legfejlődőbb baranyai település, s a város tíz éve létesített ipari parkjában működő vállalkozások immár félezer embert foglalkoztatnak. Az önkormányzat oktatási, szociális, egészségügyi, gyermekjóléti, kulturális és kommunális intézményei körzetközponti feladatokat látnak el. Az a tizenkilenc település, amely Mohács helyett, inkább Bóllyal tartana, azzal magyarázza döntését, hogy ez utóbbi város fekszik hozzájuk közelebb. Egyébként a mohácsi társulásból való kilépését fontolgatja további két község, Feked és Véménd, ám ez a kettős a pécsváradi kistérséghez gondol csatlakozni, ugyancsak annak okán, hogy Pécsvárad elérhetőbb a számukra, mint Mohács. A két falu azonban hivatalosan még nem jelezte kilépési szándékát. (nol)
2007.03.17.

  Hírlevél kérés  

LogSped
Tel.: 06/62/314-692, 06/62/449-783
Mobil: 06/30/380-7333
E-mail:logsped@logsped.hu
Copyright © LogSped