Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Készül az első magyar elektromos kerékpár

Hamarosan elkészül az első magyar fejlesztésű kölcsönözhető elektromos kerékpárok prototípusa. A sorozatgyártás a több hónapos tesztelés és a végleges gyártás-előkészítés után legkésőbb egy év múlva kezdődhet az esztergomi Neuzer gyárban. (hirado.hu)

Lendületbe jöhet az elektromos közlekedési eszközök elterjedése Magyarországon. Ennek megfelelően tovább bővülnek az iparágnak beszállító hazai vállalkozások, és magyar fejlesztések is segítik a programot - fejtette ki korábban Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár. Szavai szerint a magyar vállalkozások műszaki színvonala az e-mobilitás fejlesztése terén az unió élvonalába tartozik. Ezt ösztönzi a véglegesítésre váró, Jedlik Ányos nevét viselő kormányzati program is. A terv az elektromos közlekedés elterjesztése mellett az infrastruktúra-fejlesztésre, a jogszabályi környezet megteremtésére, a megfelelő források feltérképezésére, valamint a kutatás-fejlesztésre és a hazai járműgyártás megteremtésére is kiemelten koncentrál.

A Jedlik Ányos-tervnek is köszönhetően egyre több hazai cég kapcsolódik be a különféle elektromos részegységek és a járművek gyártásába. Az esztergomi Neuzer Kerékpárgyár például júniusban kezdi meg a saját fejlesztésű elektromos kerékpárok prototípusainak gyártását. A vállalat elsődleges célja az e-kerékpárok nagy sorozatú előállításán kívül a kerékpározáshoz köthető teljes infrastruktúra, valamint a közösségi használat fejlesztése és népszerűsítése. Mindez egybevág a kormányzat e-mobilitást szolgáló fejlesztési elképzeléseivel.

"Többéves fejlesztési folyamatnak köszönhetően első lépcsőfokként a kompakt, megbízható kölcsönözhető elektromos kerékpárok prototípusának gyártását kezdjük el idén júniusban. Második lépésként ennek tapasztalatait felhasználva gyártjuk majd a "hétköznapi", az európai szabványoknak megfelelő, megfizethető árú, kereskedelmi forgalomba szánt e-bicikliket" - adott számot terveiről a Helyi Híradónak a gyár fő tulajdonosa. Neuzer András reményei szerint a prototípusok tesztjét követően legkésőbb jövő nyáron már teljes kapacitással folyhat a sorozatgyártás.

Az országban egyre népszerűbb közösségi kerékpározás ezzel egy újabb lehetőséggel bővül. Neuzer András szerint az újdonsággal ráadásul nemcsak a már kiépített közösségi bérbiciklirendszer fejleszthető, hanem uniós forrásokat igénybe véve, az e-mobilitást ösztönző pályázatoknak köszönhetően több hazai városban is kiépíthető lesz ez a közösségi közlekedési forma.
(logsped)

2015.05.20.