Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kereskedelmi gázolaj 2011

Kapcsolódó oldal:  



Kereskedelmi gázolaj 2011 január 1-től

2011 január 1-től olcsóbb üzemanyagot tankolhatnak a fuvarozók Magyarországon. A kereskedelmi gázolaj 6 forint 50 fillérrel kerülne kevesebbe a normál árnál. A fuvarozók ezért cserében azt ígérték, nem külföldön, hanem inkább itthon tankolnak majd. Úgy számolnak, ebből 11 és fél milliárd forint plusz bevétele származhat a költségvetésnek.

2011 január elsejétől lesz 6 forint 50 fillérrel olcsóbban kapják az üzemanyagot a fuvarozók, akik egyébként már most is egyre többet tankolnak itthon. Az első féléves átlag 124 millió literes hazai gázolajtankoláshoz képest a második félévben 10-17 százalékos volt a növekedés, ez pedig számításaik szerint azt jelenti, hogy a következő évben mintegy 200 millió literrel több üzemanyagot tankolhatnak itthon.

A fuvarozók azt mondják, mindez körülbelül 20 milliárd forintos többletbevételt jelent a kormánynak, és ha a 8 és fél milliárdos kiadásokat levonják, akkor is csak az itthoni tankolásokból 11 és fél milliárd forint pluszbevétele származhat a költségvetésnek.

Ez a 6,5 forintot egyébként utólag igényelhetik majd vissza a jövedéki adóban, így nem 97, hanem 90,50 forintot fizetnek majd egy liter után.

A jövedéki adó visszaigénylésének feltétele az üzemanyagkártyás fizetés, valamint a vámhivatalnál meglévő regisztráció, amelyet február 15-éig kell elintézni.

A szakemberek szerint a kártyával igénybe vehető egyéb kedvezmények miatt egy-egy fuvarozó akár több mint tíz forinttal olcsóbban tankolhat 2011január 1-je után, mint ezt megelőzően. (MR)

2010.12.20.