LogSped  
  LogSped LOGISZTIKA, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS és FUVAROZÁS

FŐOLDAL
   Logisztika
    Logisztika
    Agrárlogisztika
    Inverzlogisztika
    Raktározás
    Anyagmozgatás,
    Csomagolás
    Logisztikai Szolgáltató  
    Központok
    Ipari Parkok
   Spedició, Fuvarozás
    Szállítmányozás  
    Szállítás, Fuvarozás
    Kombinált fuvarozás
    Expressz fuvarozás
    Fuvarbörze
    Fuvarbörze kínálat
    Közúti Érdekképviselet
   eTudakozók
    eFuvarinfo
    eSzolgáltatás
   Térszerkezet
    Régiók
    Kistérségek
    Önkormányzatok
   Kapcsolódó területek
    Ingatlan
    Pályázat
    Biztosítás
    Vám
    GPS
   Közlekedés
    Vasút
    Vasúti járművek
    Közút
    Hajózás
    Repülés
   Információs társadalom
    Információs társadalom
    eÜgyintézés
   Vállalat
    Vállalatirányítás
    Virtuális Vállalat
    PR
    Marketing
    Reklám
    Call Center, CRM
    eKereskedelem
    Kereskedelmi hálózat
    Franchise
    Piacterek
    Állás
    Távmunka
    Oktatás
   Minőségbiztosítás
    Minőségbiztosítás
    ISO 9000
    QS 9000
    ISO 14000
    TQM
    HACCP
    CMM
    TÜV
   EU
    Európai unió
   Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Rendezvények
      Archívum
      Oldaltérkép

Keresettebbek a hagyományos életbiztosítások

eTarget hirdetés Hirdessen Ön is itt  
Kapcsolódó oldal:  
Biztosítás   

Egyre keresettebbek a hagyományos életbiztosítások

A hagyományos életbiztosítások a jelenlegi helyzetben nagyobb jövedelmezőséget teremthetnek a biztosítóknak, mint a befektetéshez kötött (unit linked) életbiztosítások, részben ezért eltolódik az életbiztosítási piac a kockázati életbiztosítások irányába – mondta Bartók János, az Aviva Életbiztosító Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az utóbbi években az életbiztosítási piac összegzett díjbevételének dinamikáját a unit linked életbiztosítások adták. Amint ezek aránya visszaesett, lecsökkent a teljes díjbevétel is. Mindez számokban: 2006-ban a 420 milliárd forintos teljes díjbevételből 247 milliárd volt a befektetéshez kötött életbiztosításból származó, míg 2007-ben az 508 milliárdból már 342 milliárd származott abból. Gyakorlatilag a teljes növekményt a unit linked díjbevétel adta.

A múlt évben 461 milliárd forintra esett vissza az életbiztosítási díjbevétel, az 50 milliárdos csökkenés mögött mintegy 70 milliárdos unit linked visszaesés áll, de ez utóbbi csak becsült szám – a többi adat a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) honlapjáról származik. A hagyományosnak tekinthető életbiztosítások közül a kockázati akkor fizet, ha a biztosítás futamideje alatt az ügyfél meghal. Az elérési pedig éppen ellenkezőleg, akkor fizet, ha az ügyfél életben van a lejáratkor. A kettő kombinációja a vegyes életbiztosítás, amely az ügyfél halála és életben maradása esetén is fizet.

Az utolsó ismert adatsor a 2007. évi, ebben az 508 milliárdos életbiztosítási díjbevételből 117 milliárd jutott a vegyes, míg 14 milliárd a kockázati, és 4,6 milliárd az elérési életbiztosításokra. A hagyományos és a unit linked életbiztosítás más-más beállítódást kíván az ügyféltől – fejtette ki Bartók János. Míg a hagyományos életbiztosításnál az ügyfél a biztosítóra bízza azt, hogy a befizetett díjból az elérési részre jutó összeget befektesse, addig a unit linked-nél maga a befektető dönti el, hogy a felajánlott kevésbé, vagy nagyon kockázatos eszközök közül melyikben fialjon a pénze. Továbbá a kockázati életbiztosításnál kevés díj befizetése mellett nagy összegű szolgáltatást kap az ügyfél, a megtakarítási biztosításnál viszont – habár van lejáratkor is szolgáltatás – a tartam közbeni halálesetkor jellemzően nem fizet annyit, mint egy kockázati biztosítás. A harmadik lényeges különbség, hogy a kétféle biztosítás eltérő pénzügyi célokra ad megoldást: amíg a unit linked elsősorban a hozamok miatt, a kockázati biztosítások a biztonság miatt vonzók az ügyfelek számára.

A válság előtt a két számjegyű hozamokból több maradt a biztosítónak a unit linked biztosításokból, mint a hagyományosakból. Mára viszont annyira visszaestek a hozamok és a bevételek, hogy jobban megéri a hagyományos életbiztosítások művelése – vélte az Aviva vezetője. A piac nem is annyira a vegyes, mint inkább a kockázati életbiztosítások növelését tartja indokoltnak. A potenciális vevők – szerződők – azok a negyvenes éveik felé járó, jól kereső középosztálybeliek, akiknek a hozzátartozóit anyagilag megrázná a családfő halála. Egy ilyen teljesen egészséges személy körülbelül évi 350 ezer forintért tud kötni olyan kockázati életbiztosítást, amely a halála esetén 50 millió forintot fizet. Jelenleg a lakás- és autóhitelesek kötnek leginkább kockázati életbiztosítást, és marginálisan munkanélküliségi biztosítások vannak még a piacon. A biztosítási szakember a szemléletváltásban is bízik: az új autóra természetes a casco megkötése, míg az emberre az életbiztosítás ma még nem az. (MNO)
2009.03.16.

  Hírlevél kérés