Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Keleti nyitás - cargo konferencia Budapestent

Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkár nyitotta meg Budapesten, a Freighters and Belly Cargo nemzetközi légiszállítási konferenciát.

A Budapest Airport a kormányzat kiemelten fontos partnere a nemzetközi légiszállítási piacon, hiszen töretlen célkitűzése, hogy a nemzetközi befektetők részére Magyarország legyen Európa kapuja. A magyar gazdaság fejlődése pedig komoly bázist és igényt jelent a cargo légitársaságok számára.„Magyarország exportjának továbbra is 79%-a az Európai Unióba irányul, szó sincs arról, hogy ennek a piacnak hátat fordítanánk, de nyitott gazdaságként szeretnénk egyszerre több lábon is állni.”– jelentette ki Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a budapesti Hotel Marriottban, ahol a világ minden tájáról érkezett légifuvarozási szakemberek tartják globális konferenciájukat.

„Miközben a magyar gazdaság a várakozásokat meghaladó mértékben fejlődik, természetes törekvés, hogy új piacok után kutat. Márpedig az mindenki számára világos, hogy a gyors gazdasági növekedés és a bővülő piacok a következő években a Távol-Keleten, Közép-Ázsiában és annak térségében lesznek.” – tette hozzá az államtitkár.

A kelet-európai régióban először rendezik a Freighters and Belly Cargo konferenciát, a választás pedig a Budapest Airport sikeres pályázata nyomán esett a magyar fővárosra. A gazdasági válság utáni időkben a légifuvarozási piac is lassan kezd magára találni, erre utal, hogy többévi stagnálás után immár Budapesten is növekedésnek indult a cargo-forgalom és tavaly elérte az évi 92.000 tonnát.

A kifejezetten légiszállításra szakosodott vállalatok mellett a piacból részesülnek a légi szállítmányozó cégek (DHL, TNT, UPS, FedEx) valamint a hagyományos légitársaságok is, amelyek az utasszállító gépek rakterében – a szabad kapacitások függvényében – teherárut is szállítanak. Ez utóbbit hívják angolul belly cargo-nak.

A Budapest Airport az elmúlt években nagyon sokat tett a cargo-piac fejlesztési érdekében, egyebek mellett olyan új partnereket hozott Budapestre, mint a Turkish Cargo vagy az azeri Silk Way West légitársaság. Továbbra is rendszeres cargo-járatot üzemeltet a Távol-Keletről a magyar fővárosba a luxemburgi központú Cargolux. A cargo-gépek hagyományosan kistömegű, de nagy értékű terméket szállítanak, mint amilyenek a gyógyszerek, a mobiltelefonok és a számítógép alkatrészek, ugyanakkor a téli időszakban vágott virágot is utaztatnak a földrészek között az amszterdami nemzetközi virágtőzsdére és Budapestről már szállítottak minőségi magyar tenyészborjakat is Izraelbe repülőgéppel.

A nagy nyugat-európai repülőterek egyre komolyabb kapacitás-gondokkal küzdenek így Budapesten minden feltétel adott egy jelentősebb közép-európai cargo-bázis megépítéséhez, hiszen a jelenlegi kapacitás akár tízszerese számára is elegendő hely és infrastruktúra áll rendelkezésre a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Ezekről a fejlesztési lehetőségekről holnap délelőtt beszél a konferencia résztvevői előtt René Droese, a Budapest Airport cargoterületét is felügyelő ingatlangazdálkodási igazgatója.
(logsped)

2014.09.22.